Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Βάζουν πλάτη στα μεταλλαγμένα... »

Με αφορμή και το θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με τους μεταλλαγμένους σπόρους το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντιπροσωπείες των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, επισκέφτηκαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων, που λειτουργούν στους δύο νομούς, για να διαπιστώσουν κατά πόσο έχουν αρμοδιότητες κι ευθύνες και αν μπορούν να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και να αποτρέψουν την προώθηση μεταλλαγμένων στη χώρα μας.

Κατά τις επισκέψεις τους οι αντιπροσωπείες των δύο Ομοσπονδιών υπογράμμισαν ότι το νομικό πλαίσιο είναι ελλειμματικό κι έτσι δημιουργημένο ώστε να «βάζει πλάτες» στην εισβολή μεταλλαγμένων, αφού οι διαδικασίες, όπως φάνηκε και με την περίπτωση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στη Δράμα, ευνοούν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων, και μάλιστα εν αγνοία των καλλιεργητών.

Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των δύο Ομοσπονδιών, τα ελληνικά κόμματα που έχουν ευρωενωσιακό προσανατολισμό αποδέχτηκαν στην ΕΕ την εισαγωγή μεταλλαγμένων, παρά τις εκ του αντιθέτου δηλώσεις που κάνουν στο εσωτερικό της χώρας, για ευνόητους λόγους, κυρίως ψηφοθηρικούς αλλά και υπονόμευσης της θέλησης του ελληνικού λαού να μην αποδεχτεί τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Οι κυβερνήσεις της χώρας μας, πρόσθεσαν, και η νυν και η προηγούμενη, «βάζουν πλάτες» στην εισβολή των μεταλλαγμένων στα χωράφια και στα ράφια των καταστημάτων. Υπενθύμισαν, δε, ότι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μεταλλαγμένα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, το επιχείρημα ότι αυτά θα εξαλείψουν την πείνα από τον πλανήτη, αφού οι αγρότες έχουν υποστεί τον περιορισμό των καλλιεργειών τους, το θάψιμο των προϊόντων τους από τις πολιτικές που δήθεν κόπτονται για το διατροφικό πρόβλημα των λαών. Και σημείωσαν ότι είναι νωπές ακόμα οι αποφάσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που αποδέχτηκαν και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή της ΝΔ, η οποία επιδοτεί την εγκατάλειψη της παραγωγής. Η αλήθεια, πρόσθεσαν, βρίσκεται στο ότι και οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, αλλά και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου δουλεύουν για μια χούφτα πολυεθνικές, που στόχο έχουν τον έλεγχο της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής μέσω του γενετικού υλικού που δεν αναπαράγεται και της γνώσης αντιμετώπισης των ασθενειών μόνο από τις ίδιες.

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, κατέληξαν, θα πάρουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και σε κοινή δράση με το ταξικό εργατικό κίνημα, τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα, για την ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος, το οποίο μαζί με την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων θα αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες και θα παλεύει για ριζικές, προοδευτικές κοινωνικές αλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ