Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Πίστη στην αστείρευτη δύναμη των λαών

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε προχτές Κυριακή η ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΕΚΑΜ. Μεγάλη συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του «αγάλματος του Μακρονησιώτη»

Αποψη του «αγάλματος του Μακρονησιώτη»
Αποψη του «αγάλματος του Μακρονησιώτη»
Στον δεξί ώμο κουβαλά έναν ογκόλιθο που του φόρτωσαν οι βασανιστές του. Η αριστερή του γροθιά όμως, είναι υψωμένη. Το άγαλμα του Μακρονησιώτη που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γρ. Ριζόπουλος, Μακρονησιώτης κι ο ίδιος, για την επιμέλεια του οποίου χρόνια ολόκληρα η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων και Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) συναντούσε την αδιαφορία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στέκεται από την περασμένη Κυριακή πάνω στον «προμηθεϊκό βράχο, όπου ο Διγενής συγκρούστηκε με τον Χάρο», όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, για να θυμίζει, μέσα στα αγκάθια και τα αγριολούλουδα, τον αδίστακτο ιμπεριαλισμό, αλλά και τη δύναμη των λαών. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης που διοργανώνει η ΠΕΚΑΜ κάθε χρόνο στο μαρτυρικό νησί, στην οποία φέτος παρευρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας.

«Με την αντίστασή σας, την αξιοπρέπειά σας, την ανθρωπιά σας, νικήσατε τη βαρβαρότητα, νικήσατε τους σκυλανθρώπους. Να γιατί σήμερα ανάμεσά σας τιμημένοι σύντροφοι είναι τα παιδιά σας, είναι τα εγγόνια σας. Κοιτάξτε γύρω σύντροφοι. Το αίμα δεν πήγε χαμένο. Η περηφάνια σας, οι αγώνες σας, έβγαλαν σπορά...». Μ' αυτά τα λόγια, ο ηθοποιός Βασ. Κολοβός άνοιξε τη φετινή εκδήλωση.

«Στη Μακρόνησο αποκαλύφτηκε η υποτέλεια της άρχουσας τάξης στους Αμερικάνους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Κ. Κορτζίδης. Χαρακτηριστικό της επιχείρησης «ιστορική λήθη» που σκηνοθετεί η κυρίαρχη τάξη είναι η πεισματική άρνηση της επίσημης πολιτείας να ανοίξουν τα αρχεία της Μακρονήσου, ώστε να αποκαλυφτεί το μέγεθος της φρικαλεότητας. Ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ στάθηκε ιδιαίτερα στην προκλητική εγκατάλειψη του ιστορικού βράχου από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, αφού δεν έχει γίνει τίποτα «για να πάψει η Μακρόνησος να είναι τόπος καταπάτησης από γιδοβοσκούς και μελισσοκόμους». Ενώ, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, όπως στη Μακρόνησο καταπατήθηκαν βάρβαρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι και σήμερα οι Ευρωαμερικάνοι ιμπεριαλιστές, ενεργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε άλλους τόπους. Γι' αυτό και χρέος των σύγχρονων αγωνιστών είναι η αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, η πίστη στην αστείρευτη δύναμη των λαών, στο δίκιο του εργάτη, η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς, όπως ο λαός της Κούβας, η συμβολή στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού Μετώπου.

«Τα βασανιστήρια, τα εγκλήματα, οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι μέσα στα πιστεύω των ιμπεριαλιστών», σημείωσε εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Κυριακίδης, μέλος της ΚΕΟΕ, που «φιλοξενήθηκε» κι ο ίδιος στο κολαστήρι. Αναφερόμενος στους χιλιάδες κομμουνιστές, αγωνιστές, δημοκράτες, που βασανίστηκαν απάνθρωπα στη Μακρόνησο και αλλού, υπογράμμισε πως άντλησαν δύναμη από την ιστορία του λαϊκού κινήματος, που τους διαπαιδαγώγησε, που ενίσχυσε την πίστη πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Καταλήγοντας, και μέσα σε συνθήματα όπως «ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ» και «Οκτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», επισήμανε τη δυναμική παρουσία της νεολαίας - όπως στα «πέτρινα χρόνια» έτσι και σήμερα - στους αγώνες για τη δικαίωση του οράματος των Μακρονησιωτών, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, απηύθυνε ο Θ. Χιτζόγλου.

Εντονα αποδοκιμάστηκε από τους παρευρισκόμενους ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βασιλείου, όταν στο χαιρετισμό του, ισχυρίστηκε ουσιαστικά ότι τα ιδανικά για τα οποία χιλιάδες αγωνιστές του ελληνικού λαού αντιμετώπισαν φρικαλέους διωγμούς έχουν πλέον δικαιωθεί. Στο άκουσμα φράσεων όπως «η λαϊκή κυριαρχία δεν αμφισβητείται» αλλά και στην αποσιώπηση των σύγχρονων ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, η απάντηση των παρευρισκόμενων ήταν «ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, οι παλαίμαχοι αγωνιστές Παν. Μακρής και Ν. Γαβριηλίδου, έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μακρονησιώτη, υπό το σύνθημα «ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές».

Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών και η κατάθεση στεφανιών (εκ μέρους του ΚΚΕ κατέθεσε ο Κ. Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση ποιήματος του Μακρονησιώτη Γ. Ρίτσου από τον ηθοποιό Β. Κολοβό και τη συναυλία από το συγκρότημα του Στ. Ψαραδάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ