Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΔΝ
Ενάντια στον ιμπεριαλισμό για την Ειρήνη

Συνέντευξη με τον Μιγκέλ Μαδέιρα, πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πορτογαλίας και στέλεχος της νεολαίας

Με την ευκαιρία του Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ήρθε στην Αθήνα και ο Μιγκέλ Μαδέιρα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πορτογαλίας και στέλεχος της νεολαίας. Μας μίλησε για το Συνέδριο του ΠΣΕ, για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ΠΟΔΝ, καθώς και για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2005.

Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Μιγκέλ Μαδέιρα τόνισε πως πραγματοποιήθηκε σε «μια σημαντική στιγμή για να ενισχυθούν οι δραστηριότητες αυτής της διεθνούς οργάνωσης. Το ΠΣΕ είναι μια διεθνής οργάνωση που έχει ιστορικές σχέσεις με την ΠΟΔΝ και άλλες διεθνείς προοδευτικές και δημοκρατικές οργανώσεις και παρά το γεγονός ότι δρούμε σε διαφορετικούς τομείς μοιραζόμαστε κοινούς σκοπούς», τόνισε.

«Πιστεύω ότι τόσο η συμμετοχή, οι τοποθετήσεις αλλά και η ανταλλαγή εμπειριών των συνέδρων που ήρθαν απ' όλες τις περιοχές του κόσμου βοηθούν ώστε να ενισχυθούν οι δραστηριότητες του ΠΣΕ. Ακόμα περισσότερο τώρα, με τη νέα ηγεσία που εκλέχθηκε, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης αυτών. Τόσο το ΠΣΕ όσο και τα μέλη του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των λαών ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Ο αγώνας αυτός του ΠΣΕ για την ειρήνη δε σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται και σε ευρύτερο επίπεδο με την προοπτική του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τον αφοπλισμό, για κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη».

-Με τι ασχολείται η ΠΟΔΝ αυτό το διάστημα;

«Η ΠΟΔΝ ενεργοποιείται δραστήρια σύμφωνα με τους στόχους που έχουμε βάλει και οι ενέργειές της είναι αποτέλεσμα της καθημερινής δουλιάς των οργανώσεών μας. Το Μάρτη ολοκληρώθηκε η καμπάνια αλληλεγγύης μας με τον Παλαιστινιακό λαό. Στείλαμε μια αποστολή στην Παλαιστίνη για 10 μέρες όπου συμμετείχαν 8 οργανώσεις και είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με οργανώσεις τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στο Ισραήλ. Θεωρώ πως ήταν μια καρποφόρα αποστολή και για το μέλλον».

«Αυτό το διάστημα συζητάμε να ξεκινήσουμε μια καμπάνια για το λαό της Δυτικής Σαχάρας όπως είχε αποφασιστεί και στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ. Κάτι τέτοιο θα εντατικοποιήσει τη δράση μας στην ΑΦρική. Επίσης, θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής σελίδας της ΠΟΔΝ (σ.σ. http://www.wfdy.org/), ενώ τον Ιούνη θα δημοσιευτεί το δελτίο της ΠΟΔΝ ώστε να ενημερωθούν οι οργανώσεις για τις δραστηριότητές μας και τις απόψεις μας για μια σειρά ζητήματα».

«Παράλληλα, προσπαθούμε να οργανώσουμε τα ιστορικά αρχεία της ΠΟΔΝ. Το σχέδιό μας προβλέπει να αρχίσει αυτή η διαδικασία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβρη του 2005, που συμπληρώνονται και 60 χρόνια από την ίδρυση της ΠΟΔΝ. Σκοπός μας είναι να οργανωθούν τα πάντα - αφίσες, ντοκουμέντα, σηματάκια, αυτοκόλλητα. Θα τα περάσουμε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές γιατί είναι επικίνδυνο να παραμένουν όπως είναι μιας και μπορεί να χαθούν ή να καταστραφούν σε καμιά πυρκαγιά. Αυτή η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και θα χρειαστούμε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ έχουμε ήδη ζητήσει από τις οργανώσεις μέλη μας να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε υλικό έχουν στις χώρες τους. Είναι ένας δύσκολος στόχος αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να τον προχωρήσουμε, γιατί έτσι θα κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία της ΠΟΔΝ. Παράλληλα, σε περιφερειακό επίπεδο υπάρχει επίσης σχεδιασμός για διάφορες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, σύντομα στις 28 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η αντι - ΝΑΤΟική Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τις επόμενες βδομάδες θα καταληχτούν και μια σειρά άλλες δραστηριότητες».

- Πού θα διεξαχθεί το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ);

«Εχουμε επίσημη πρόταση από τη Βενεζουέλα να διεξαχθεί το 16ο ΠΦΝΦ εκεί, τον Αύγουστο 2005. Είναι μια πρόταση που έχει κατατεθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και έχουν γίνει οι απαιτούμενες συζητήσεις και υπάρχει ομόφωνη συμφωνία. Ξέρουμε ότι οι σύντροφοί μας της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Βενεζουέλας, που είναι μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ, εργάζονται εντατικά για την εκπλήρωση του Φεστιβάλ. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν την 1η Προπαρασκευαστική Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία στις 7-9 Ιούλη όπου θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για τον τόπο, το χρόνο, το σύνθημα, το σήμα, για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ που επιδιώκουμε».

«Πριν λίγες βδομάδες είχα την ευκαιρία να βρεθώ στη Βενεζουέλα για μια πολιτική επίσκεψη όπου έγιναν συναντήσεις με ινστιτούτα, κυβερνητικούς εκπροσώπους, φοιτητικές και νεολαιίστικες οργανώσεις και την Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή. Τον περασμένο Νοέμβρη είχαμε ξαναεπισκεφθεί τη Βενεζουέλα όπου είδαμε και τις διάφορες εγκαταστάσεις και μπορώ να πω πως υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις να πραγματοποιηθεί εκεί ένα πολύ καλό Φεστιβάλ. Λέγοντας καλό, εννοώ με καλή συμμετοχή σημαντικών οργανώσεων νεολαίας του κόσμου, ένα Φεστιβάλ που θα κρατάει και θα ενισχύει τα χαρακτηριστικά του ως αντιιμπεριαλιστικό Φεστιβάλ, Φεστιβάλ αλληλεγγύης για ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο. Επιδίωξή μας είναι να επιτύχουμε τη συμμετοχή του λαού της Βενεζουέλας στο Φεστιβάλ, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό. Με το Φεστιβάλ αυτό στη Βενεζουέλα θα είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με την Μπολιβαριανή Επανάσταση, καθώς και τη διεθνή αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς που παλεύουν στον κόσμο. Παλεύουμε τον ιμπεριαλισμό, είμαστε για την ειρήνη κατά του πολέμου».

«Είναι ένα Φεστιβάλ που αποφασίζεται και οργανώνεται από το κίνημα νεολαίας για το κίνημα νεολαίας. Αυτός είναι και ο λόγος που όλα αυτά τα αντι-φεστιβάλ που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί, που προσπαθούν να αντικαταστήσουν το ΠΦΝΦ είναι ψεύτικα, επειδή δεν οργανώνονται από το κίνημα της νεολαίας. Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχουν για να αντιπαλεύουν το ΠΦΝΦ. Ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, μποϊκοτάζ, παραπληροφόρηση, αλλά πιστεύουμε ότι θα οργανώσουμε ένα πολύ καλό Φεστιβάλ. Και θα το πετύχουμε!».


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ