Σάββατο 29 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Καταγγελίες για έρευνες χωρίς συγκατάθεση

Οι δραματικές συνέπειες της παράδοσης στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στους διάφορους «φιλάνθρωπους» ευαίσθητων τομέων, όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων, και μάλιστα χωρίς καν τον τυπικό έλεγχο από το κράτος, αναδείχτηκαν από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας για το Γηροκομείο Αθηνών. Το πόρισμα έφερε στη δημοσιότητα το τελευταίο τεύχος (28.5.2004) του περιοδικού «Πολιτικά Θέματα».

Απ' το πόρισμα προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, που δημιουργούν τουλάχιστον υποψίες ότι ανίσχυροι ηλικιωμένοι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για πειράματα γιατρών και γνωστής πολυεθνικής εταιρίας φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα ανέδειξε, με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο, τη βαρβαρότητα της εξάρτησης ανθρώπων, που βρίσκονται στην ανάγκη, απ' την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στα γηροκομεία της χώρας, τα οποία, όπως παραδέχτηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο και, σχεδόν στο σύνολό τους, δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας! Επίσης, είπε ότι υπάρχουν διάφορες καταγγελίες και για άλλες μονάδες ηλικιωμένων.

Πάντως, το πόρισμα αυτό, αλλά και το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών παρέδωσε ο Γ. Κωνσταντόπουλος στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας, δε βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η έγγραφη συναίνεση των οικότροφων του Γηροκομείου για τη συμμετοχή τους στην ιατρική εργασία που αφορούσε στο λιπιδαιμικό προφίλ και ήταν προσφορά της εταιρίας «Pfizer Hellas». Επίσης, δε βρέθηκε η έγγραφη συναίνεση των συμμετεχόντων οικότροφων του Γηροκομείου στην κλινική μελέτη για την αντοχή των πνευμονόκοκκων στην πενικιλίνη, η οποία έγινε από την καθηγήτρια κα Γιαμαρέλλου.

Πάντως, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η εταιρία «Pfizer» αναφέρει ότι «στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της» διέθεσε στο Γηροκομείο Αθηνών ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη δωρεάν μέτρηση χοληστερόλης των τροφίμων. Ακόμα, ότι «δεν έχει πραγματοποιήσει οποιαδήποτε κλινική μελέτη μέτρησης των λιπιδαιμικών προφίλ των τροφίμων του Γηροκομείου, δεν παρέλαβε ούτε μελέτησε τα αποτελέσματα των μετρήσεων ούτε οποιαδήποτε άλλα προσωπικά στοιχεία των τροφίμων».

Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμα:

  • Το Γηροκομείο λειτουργεί χωρίς άδεια
  • Το προσωπικό που εργάζεται είναι πολύ λιγότερο απ' ό,τι προβλέπεται. Οι ελλείψεις αφορούν το ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και άλλους κλάδους (προσωπικό καθαριότητας, τραπεζοκόμοι, κ.ά.)
  • Ο αριθμός των απόρων που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο είναι σχετικά μικρός (περίπου 55 άτομα) σε σχέση με το συνολικό αριθμό των φιλοξενουμένων
  • Στην παραλαβή και διακίνηση φιαλιδίων αίματος προς εκτέλεση εξετάσεων από εξωτερικό μικροβιολογικό εργαστήριο, δεν παίρνονται πάντα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας
  • Η καθαριότητα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν είναι επαρκής στις αποθήκες, στο μαγειρείο και στις κουζίνες και τουαλέτες αρκετών περιπτέρων
  • Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις ηλικιωμένοι αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας επειδή ήταν δεμένοι με ιμάντες, αν και ο ιατρικός σύμβουλος είχε αναφερθεί αρνητικότατα στη χρησιμοποίησή τους.

Ανάμεσα στους καταγγέλλοντες για τα όσα συνέβαιναν στο Γηροκομείο βρίσκονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, το οποίο διοικείται απ' την Ελεήμονα Εταιρία Αθηνών, που θα συνεδριάσει και με αυτά τα θέματα σε δυο περίπου βδομάδες. Οπως ανέφερε πάντως σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο Γ. Κατσαρός, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γηροκομείο, «...το ίδρυμα διοικείται από 15μελές ΔΣ, το οποίο εκλέγεται από μια Γενική Συνέλευση περίπου 300 μελών, που όλα τα μέλη αυτά εγγράφονται καθ' υπόδειξη και μετά από το ίδιο το ΔΣ. Δηλαδή, όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα κλειστό κατά βάση κύκλωμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ