Σάββατο 29 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΟΥΛΑΣ
Ο πρωθυπουργός προσπέρασε χρέη και ελλείψεις

Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε τη διαμόρφωση της παραλίας στο ΚΑΑΠΒ για να μπορούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα

Ακόμα και τις διαπιστώσεις για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που έκανε ο ίδιος στην προηγούμενη επίσκεψή του (3.12.2003) προσπέρασε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων (ΚΑΑΠΒ - πρώην ΠΙΚΠΑ) στη Βούλα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μετατροπή του ΚΑΑΠΒ σε σύγχρονο Κέντρο Ιατρικής και Αποκατάστασης με τη διαμόρφωση της παραλίας του, ώστε να μπορούν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Είναι μια εκκρεμότητα δεκαετιών, που επισπεύδεται λόγω των αναγκών των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Πέρα από τη σπουδαιότητα του έργου -και με ερωτηματικά για το πώς θα χρησιμοποιηθεί μετά- ο πρωθυπουργός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα καυτά προβλήματα του Κέντρου, όπως είναι οι ελλείψεις προσωπικού και τα δυσβάστακτα χρέη. Ετσι τον περασμένο Δεκέμβρη ο Κ. Καραμανλής μίλησε για την κατάθεση περισσεύματος ψυχής από τους εργαζόμενους, ενώ χτες δεν ήταν προσκεκλημένος στις συναντήσεις ο Σύλλογός τους. Επίσης τον περασμένο Δεκέμβρη διαπίστωσε την έλλειψη παιδονευρολόγου, θεραπευτών και παιδαγωγών και σύγχρονων μέσων. Χτες δεν είπε κουβέντα για προσλήψεις και μόνο, μετά από ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κωνσταντόπουλος, που συνόδευε τον πρωθυπουργό, μίλησε γενικώς και αορίστως για ενίσχυση του Κέντρου κατά προτεραιότητα από τις 900 προσλήψεις που έχουν εγκριθεί για το υπουργείο Υγείας. Ομως στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι οι προσλήψεις αυτές δεν είναι -μέχρι στιγμής- καταχωρημένες στους αντίστοιχους καταλόγους.

Το ΚΑΑΠΒ είναι καταχρεωμένο, καθώς η επιχορήγηση περιορίστηκε στο ένα δέκατο των κονδυλίων που ζήτησε η διοίκηση: Εγκρίθηκαν μόλις 270.000 ευρώ, ενώ η Διοικούσα Επιτροπή είχε ζητήσει 2.700.000 ευρώ. Ετσι αυτή τη στιγμή χρωστά 400.000 ευρώ σε προμηθευτές.

Σήμερα τα 132 παιδιά φροντίζουν 156 εργαζόμενοι όμως χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 40 προσλήψεις. Αλλά και απ' αυτό το ελάχιστο προσωπικό διατίθεται στις εξωτερικές δομές που άρχισαν να αναπτύσσονται τελευταία. Το Κέντρο λειτουργεί μόνο του πέντε τέτοιες δομές, ενώ άλλες έξι έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς στηρίζονται σε κοινοτικά κονδύλια. Συνολικά στο χώρο υπάρχουν 22 κτίρια, εκ των οποίων τα 10 είναι κλειστά (πέντε είναι ετοιμόρροπα).

Ακόμα τα μέσα μεταφοράς είναι τόσο πεπαλαιωμένα που έχουν γίνει πια επικίνδυνα.

Με εισιτήριο;

Τη διαμόρφωση της πλαζ ο Κ. Καραμανλής την παρουσίασε ως συνέπεια στις υποσχέσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Η μετατροπή του ΚΑΑΠΒ θα γίνει με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί μέσα στον Ιούνη, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Προχωρούμε τις εργασίες για τη διαμόρφωση όλων των χώρων του Ιδρύματος και της παραλίας, ώστε σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, οι συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες να έχουν στη διάθεσή τους, να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες, ευρωπαϊκές υποδομές διημέρευσης και αναψυχής».

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει εισιτήριο, ο Γ. Κωνσταντόπουλος απάντησε ότι δε θα υπάρχει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους συνοδούς τους, ενώ μπορεί να υπάρξει ένα εισιτήριο τριών ευρώ, όπως είπε, για να αποτραπεί η μαζική προσέλευση, μετά τη διαμόρφωση της παραλίας. Μάλιστα και μετά τις ερωτήσεις των εργαζόμενων αν θα πληρώνουν και οι ίδιοι για να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, ο Γ. Κωνσταντόπουλος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ακόμα οι υπουργοί Υγείας Ν. Κακλαμάνης και Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος και είχαν σύντομη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Β' ΠεΣΥΠ Β. Μωραΐτη και την πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΑΑΠΒ Αρ. Τσοχατζοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ