Κυριακή 6 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Επέλαση ευρωλάγνων κατά της δημόσιας υγείας

Καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού

ICON

Καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού
Θα αρκούσε, ίσως, και μόνο το παράδειγμα της επέλασης των μεταλλαγμένων, για να πειστεί και ο τελευταίος καλόπιστος συνομιλητής, για την υποκρισία της ΕΕ στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η ΕΕ αρχικά - κάτω και από την πίεση της αντίστασης των λαών - δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι παίρνει κάποια μέτρα για την αποτροπή της εισαγωγής, καλλιέργειας και χρησιμοποίησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ).

Πρόσφατα, όμως, οι μάσκες έπεσαν και στις αποφάσεις για την ελεύθερη διακίνηση των ΓΤΟ και στις χώρες της ΕΕ φανερώθηκε ότι η προηγούμενη στάση της υπαγορεύτηκε μόνο και μόνο από το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές ήθελαν κάποιο χρόνο, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν την τεχνολογία που διέθεταν ήδη οι αμερικανικές εταιρίες. Μόλις οι εταιρίες αυτές, όπως η «Μπάγερ», απέκτησαν την τεχνολογία αμέσως η ΕΕ έσπευσε να άρει τις απαγορεύσεις και να πριμοδοτήσει τα υπερκέρδη τους, παραβλέποντας τους κινδύνους που παραμονεύουν στο τραπέζι μας. Και αυτό βέβαια δεν το κρύβουν οι ιθύνοντες της ΕΕ, αφού για την άρση των απαγορεύσεων επικαλούνται, εκτός των άλλων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής γεωργίας και τη διατήρηση του μεριδίου της στη διεθνή αγορά τροφίμων, που απειλούνται από τη μεταλλαγμένη και πιο ανταγωνιστική γεωργία των ΗΠΑ...

Στο μακάβριο αυτό παιχνίδι των πολυεθνικών και της ΕΕ σε βάρος της δημόσιας υγείας από την αρχή αντιτάχθηκε το ΚΚΕ. «Μόνο το ΚΚΕ - τόνισε κατά την πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Κόμμα στη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου Θ. Παφίλης - από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στη χρησιμοποίηση ΓΤΟ στη γεωργία και στα τρόφιμα και αποκάλυψε τα πραγματικά κίνητρα των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Εξάλλου, σημείωσε, είναι μύθος το πρόσχημα της δήθεν επίλυσης του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος που επικαλούνται οι πολυεθνικές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τώρα η ΕΕ. Τα ίδια τα στοιχεία τους αποδεικνύουν ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι στον πλανήτη που πεθαίνουν από ασιτία, ενώ την ίδια στιγμή είναι αδιαμφισβήτητη η δυνατότητα της συμβατικής γεωργίας να παράγει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτήν την επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ στήριξαν τα κόμματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών στη χώρα μας, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που υπερψήφισαν ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των ΓΤΟ. Πλάτη, όμως έβαλε και ο ΣΥΝ, ο οποίος κατά τα άλλα διατείνεται ότι τον διακρίνει ...οικολογική ευαισθησία και που ψήφισε το πλαίσιο για τη συνύπαρξη μεταλλαγμένων με συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες, αφού στην πράξη τέτοια συνύπαρξη δεν μπορεί να υπάρξει και εξ αντικειμένου και οι μη μεταλλαγμένες καλλιέργειες αργά ή γρήγορα θα επιμολυνθούν. Αν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δε θα υπάρχουν «καθαρές» καλλιέργειες και τρόφιμα.

Τη στάση τους αυτή, λοιπόν, καλό είναι να συνεκτιμήσει ο λαός μπροστά και στην κάλπη των ευρωεκλογών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ