Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σπαράγματα ινδιάνικου πολιτισμού

Πήλινα σκεύη ηλικίας 4.860 ετών βρέθηκαν στη Νότια Βραζιλία τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η ακριβής χρονολόγησή τους επιτεύχθηκε πριν από μια βδομάδα σε ειδικό εργαστήριο των ΗΠΑ, με τη μέθοδο του άνθρακα 14 και με περιθώριο λάθους τα 40 χρόνια.

Την ανακάλυψη έκαναν Βραζιλιάνοι αρχαιολόγοι και τα σκεύη, τα οποία ανήκουν σε ιθαγενείς χρονολογούνται γύρω στο 2860 π.Χ., γεγονός που τα φέρνει μεταξύ των παλαιοτέρων της αμερικανικής ηπείρου. Τα αντικείμενα βρέθηκαν τον Φεβρουάριο κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο Κάμπος Νόβος και έχουν τα χαρακτηριστικά των Ινδιάνων Χοκλένγκ. Οι μόνες καταγραφές της ομάδας αυτής των ιθαγενών υπήρχαν σε άλλη περιοχή της Πολιτείας Σάντα Καταρίνα και χρονολογούνταν από το έτος 200 μ.Χ., δηλαδή μια διαφορά περίπου 3.000 ετών.

«Η ανακάλυψη αυτή μας κάνει να επανεξετάσουμε τις γνώσεις μας για τις μεταναστεύσεις που έγιναν από τους Ινδιάνους σε όλη εκείνη την περίοδο, καθώς νομίζαμε ότι οι Χοκλένγκ είχαν φθάσει πολύ αργότερα», είπε ο επικεφαλής αρχαιολόγος. Τα παλαιότερα κεραμικά στην Αμερική είναι εκείνα που βρέθηκαν στον Ισημερινό που χρονολογούνται από το 3200 π.Χ., πρόσθεσε.

Σήμερα ζουν περίπου 350.000 ιθαγενείς στη Βραζιλία, από 245 εθνότητες και τουλάχιστον 180 γλώσσες σε πληθυσμό 170 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ κατά την άφιξη των Πορτογάλων το 1500, ήταν τρία με πέντε εκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ