Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανάγκη ο άλλος «πόλος»

Σε ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχθηκε η προχτεσινή συνάντηση μουσικών, με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και μουσική» που διοργάνωσε η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ. Στη συζήτηση τέθηκε ο προβληματισμός και οι αγωνίες των καλλιτεχνών που δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα επιβίωσης αλλά μοχθούν και αγωνίζονται να μην «ταπεινωθεί» το δικαίωμά τους στην καλλιτεχνική ποιότητα.

Οι μουσικοί, όπως και οι άλλοι καλλιτέχνες, αντιμετωπίζουν την εμπορευματοποίηση της Τέχνης. Η εμπορευματοποίησή της, σημαίνει και συνθήκες ανελευθερίας για τους καλλιτέχνες και το έργο τους. Ζητούμενο του συστήματος είναι ο πολίτης - «καταναλωτής» και όχι ο πολίτης - δημιουργός, ο σκεπτόμενος, με κριτικό πνεύμα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωράει στην υλοποίηση του στόχου της για τη διαμόρφωση μιας «ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας», προϋπόθεση για τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ενίσχυση της πολιτιστικής βιομηχανίας, εκτός από μεγαλύτερα κέρδη, προσβλέπει και στην αποϊδεολογικοποίηση ή αλλοτρίωση του έργου Τέχνης και την ενσωμάτωσή του.

Στο νέο διεθνές περιβάλλον που δημιουργούν η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η τάση εξαγορών και συγχωνεύσεων των δισκογραφικών εταιριών, απειλείται άμεσα το ελληνικό τραγούδι, όπως και άλλοι τομείς του πολιτισμού μας, αλλά και οι ακροατές - θεατές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σχεδιασμένη επίθεση, που αποσκοπεί στη μετατροπή τους σε παθητικούς καταναλωτές υποτιθέμενων πολιτιστικών προϊόντων.

Από την άλλη η πολύπαθη μουσική παιδεία παραπαίει μεταξύ υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, ενώ μέσα στη γενική παιδεία κατέχει θέση περιθωριακή. Τα μέσα και ο τρόπος που γίνεται το μάθημα της μουσικής στα σχολεία δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής, ενώ η ωδειακή εκπαίδευση έχει ολοκληρωτικά εκχωρηθεί (εκτός από το μοναδικό κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) σε ιδιώτες.

Παράλληλα οι μουσικοί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στον τομέα ασφάλισης, αμοιβών και συνθηκών εργασίας. Υψηλό είναι και το ποσοστό ανεργίας.

Στη συζήτηση, τέλος, όλοι συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ο άλλος πόλος, να χτιστεί το «μέτωπο» εκείνο που θα αντιστέκεται και θα ενισχύει την προοδευτική παραγωγή, ώστε η τέχνη να παίξει τον κοινωνικό της ρόλο, το ρόλο της στην οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ