Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πήγε στην ΑΤΕ για ... ψάρεμα

Το αντίτιμο των εντυπώσεων είναι ...ψήφοι, το δόγμα της Ρηγίλλης

Με μαζική κλιμάκωση ψηφοθηρικών εντυπώσεων επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να βάλει τους αγρότες στο γαλάζιο «δισάκι», ενόψει ευρωεκλογών. Χτες, διά στόματος πρωθυπουργού ξαναεξαγγέλθηκε από τα κεντρικά της Αγροτικής Τράπεζας πως επίκειται ρύθμιση για τα πανωτόκια. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πλειοδότησε στη δημιουργία κάλπικων προσδοκιών στους φτωχομεσαίους αγρότες, υποστηρίζοντας με έμφαση πως «ο αγρότης γνωρίζει πια ότι δεν κινδυνεύει να χάσει το χωράφι του, το σπίτι του σε πλειστηριασμό». Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε παραπλανητικά πως «στις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, στις Βρυξέλλες, διεκδικήσαμε, διαπραγματευτήκαμε και διασφαλίσαμε το μέλλον των παραγωγών και των προϊόντων μας». Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε χτες την ΑΤΕ, για να απαγγείλει ο ίδιος τα προεκλογικά διαφημιστικά σποτ της ΝΔ, μπας και ...τσιμπήσουν καλύτερα οι αγρότες.

Δυστυχώς, όμως, πίσω από τέτοιες δηλώσεις και επικοινωνιακά κόλπα, κρύβεται το μαύρο μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών, ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής και των αντιαγροτικών αποφάσεων που στηρίζει, με χέρια και με πόδια, η ΝΔ. Ενα μέλλον που υποθήκευσε πέρσι τον Ιούνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ψήφιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και ξαναϋποθήκευσε τον Απρίλη η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ψήφιση των νέων κοινών οργανώσεων αγοράς για βαμβάκι καπνό και λάδι. Και μπορεί η ΝΔ να διαλαλεί ότι ...πάγωσαν 2.700 πλειστηριασμοί, αλλά δε λέει για πόσο και τι θα γίνει μετά την υποτιθέμενη τραπεζική ρύθμιση, που θα ανακοινωθεί κατόπιν των ευρωεκλογών... Γιατί τουλάχιστον 74.000 περίπου μικρομεσαίοι αγρότες κινδυνεύουν με άμεσο πλειστηριασμό της περιουσίας τους. Οι αγρότες αυτοί, εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής, έφτασαν να χρωστάνε 1,4 δισ. ευρώ (477 δισ. δρχ.) και στη συντριπτική πλειοψηφία τους αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Επίσης, περισσότεροι από 350.000 αγρότες δεν καταφέρνουν να πληρώνουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους και η ΑΤΕ δεν τους θεωρεί καλούς πελάτες...

Το ζήτημα, όμως, μετά τα όσα ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, για βαμβάκι, καπνό και λάδι τον Απρίλη και για κτηνοτροφία, δημητριακά κ.ά. πέρσι τον Ιούνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πώς θα καταφέρουν να αυξήσουν το εισόδημά τους οι υπερχρεωμένοι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και να τους περισσέψουν λεφτά για να πληρώσουν τις όποιες τραπεζικές ρυθμίσεις; Και πώς θα γίνει να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, όταν η στήριξη της γεωργίας μειώνεται, οι επιδοτήσεις κόβονται και οι εμποροβιομήχανοι ποδοπατούν ασύδοτοι τις τιμές παραγωγού; Μήπως, για παράδειγμα, στον καπνό, με τιμή 8 λεπτά/ κιλό που δίνουν οι καπνέμποροι, ή μήπως μετά τη μείωση της επιδότησης κατά 50% από το 2010; Κι όσον αφορά στα μεσογειακά προϊόντα τίθεται κι ένα ερώτημα ακόμα: Τι σόι καλύτερη διαπραγμάτευση έκανε η ΝΔ, σε μια ΚΑΠ, που ως στόχο έχει τη συρρίκνωση του αριθμού των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής;!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ