Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε διαθεσιμότητα οι ελεγκτές της ΕΘΕΛ

Επιστολή στο «Ρ» έστειλε το Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΑ με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα που αποκαλύπτει ότι ελεγκτές της ΕΘΕΛ «τιμώρησαν» με δίωρο εγκλωβισμό σε λεωφορείο 13χρονους μαθητές που δεν είχαν εισιτήριο!

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι ελεγκτές της ΕΘΕΛ που την περασμένη Τετάρτη, αυθαίρετα, και χωρίς καμία ειδοποίηση της Αστυνομίας, «τιμώρησαν» με δίωρο εγκλωβισμό σε λεωφορείο δεκατριάχρονους μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Περάματος επειδή εντοπίστηκαν χωρίς εισιτήριο και δεν είχαν μαζί τους χρήματα, με επακόλουθο μάλιστα οι μαθητές να χάσουν τις εξετάσεις τους και κάποιοι να μείνουν μετεξεταστέοι!

Με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα του «Ρ» προχτές (11.4.2004) που αποκάλυπτε το γεγονός, το Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΑ απέστειλε επιστολή στην εφημερίδα μας, στην οποία σημειώνει: «Αμέσως μετά την ενημέρωσή μας για το συμβάν από την εφημερίδα σας, οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν σε έλεγχο και εντοπίστηκαν οι δύο ελεγκτές κομίστρου, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στο περιστατικό παρά τη σχετική δυσκολία, αφού δεν είχαν κοπεί πρόστιμα στους μαθητές. Η Διοίκηση της Εταιρίας έθεσε αμέσως σε διαθεσιμότητα τους δύο ελεγκτές μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από το αρμόδιο τμήμα του πειθαρχικού ελέγχου».

Σημειώνεται ότι, όταν την ίδια μέρα η Αστυνομία αναζήτησε τους συγκεκριμένους ελεγκτές στο χώρο όπου είχε σταθμεύσει το λεωφορείο, κατά τη δίωρη «ομηρία» των μαθητών, η απάντηση που έλαβε από τους σταθμάρχες της εταιρίας ήταν πως... δε γνώριζαν τα ονόματά τους! Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι, η Αστυνομία δεν είχε καμία ενημέρωση, παρά το γεγονός πως επρόκειτο για ανήλικα παιδιά, και όταν αρμοδιότητα για κράτηση ή έλεγχο στοιχείων έχουν μόνο οι αστυνομικές αρχές.

Με την επιστολή «οι διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΕΘΕΛ καταδικάζουν απερίφραστα τη συμπεριφορά των δύο ελεγκτών κομίστρου», ενώ καταλήγει αναφέροντας ότι «αυτό το μεμονωμένο περιστατικό δεν εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων στο Σύστημα Αστικών Συγκοινωνιών, που στη μεγάλη πλειοψηφία του στελεχώνονται από ευγενικούς και ευσυνείδητους υπάλληλους, οι οποίοι εξυπηρετούν φιλότιμα το κοινωνικό σύνολο».

Αγνοούν τις επισημάνσεις του συνδικάτου

Σύμφωνα με όσα τονίζουν στο «Ρ» συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ, οι θέσεις ελεγκτών κομίστρου καλύπτονται από εποχικό προσωπικό. Ο τελευταίος διαγωνισμός διενεργήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη και η νέα «φουρνιά» των 100 υπαλλήλων πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα μεθαύριο Δευτέρα, 14 Ιούνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι «ελεγκτές» που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο περιστατικό, ήταν οδηγοί της ΕΘΕΛ. Η εταιρία στελεχώνει πολλές φορές τις συγκεκριμένες θέσεις με οδηγούς λεωφορείων ακόμα και με διοικητικό προσωπικό. Στους εργαζόμενους αυτούς απευθύνεται με το δέλεαρ της έξτρα αμοιβής, η οποία αυξάνεται για κάθε παραβάτη που εντοπίζεται, κάτι που καλλιεργεί νοοτροπία «κεφαλοκυνηγού».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι συνεχείς επισημάνσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, αγνοούνται επιδεικτικά, σχετικά με την ανύπαρκτη εκπαίδευση των ελεγκτών κομίστρου, αλλά και την αναγκαιότητα εκπαίδευσης κατάλληλης, ώστε οι ελεγκτές να μη λειτουργούν «κατασταλτικά», αλλά προληπτικά - δίνοντας στο επιβατικό κοινό να συνειδητοποιήσει ότι η συνεπής χρήση εισιτηρίου είναι καθήκον όλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ