Δευτέρα 14 Ιούνη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση επιθέσεων και δολοφονιών συνεργατών της κατοχής

Καινούριες φωτογραφίες αποκαλύπτουν καινούριες βαρβαρότητες από το κολαστήριο Αμπού Γκράιμπ

Associated Press

Καινούριες φωτογραφίες αποκαλύπτουν καινούριες βαρβαρότητες από το κολαστήριο Αμπού Γκράιμπ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις συγκλόνισαν τις τελευταίες δύο ημέρες την ιρακινή πρωτεύουσα, κατά κύριο λόγο, ενώ συνεχίστηκαν και οι ενέδρες κατά των κατοχικών δυνάμεων. Διαστάσεις καθημερινού φαινομένου λαμβάνουν και οι δολοφονίες ή οι απόπειρες δολοφονιών κατά στελεχών της νέας «μεταβατικής προσωρινής» κυβέρνησης με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, να παραδέχεται ότι τα αμερικανικά στρατεύματα «δεν μπορούν να προστατεύουν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης», τα οποία, προφανώς, μπορεί να είναι αρεστά στους κατακτητές, αλλά όχι και στους απλούς Ιρακινούς.

Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε, νωρίς χτες το πρωί, κοντά στο αμερικανικό στρατόπεδο Κουέρβο, στην ανατολική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 Ιρακινοί (εκ των οποίων οι 4 αστυνομικοί) και να τραυματιστούν περισσότεροι από 13. Λίγες ώρες νωρίτερα, ρουκέτες έπληξαν θέσεις εντός της «Πράσινης Ζώνης» που ορίζει το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στην ιρακινή πρωτεύουσα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές στα γραφεία που συνήθως χρησιμοποιεί ο ανθύπατος Πολ Μπρέμερ.

Είχε προηγηθεί μια αιματηρή νύχτα, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, όπου αμερικανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ενόπλους πιστούς στον σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Στις μάχες σκοτώθηκαν 10 Ιρακινοί τουλάχιστον, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και ένας στενότατος συνεργάτης του Σαντρ.

Μέλος της ιρακινής αντίστασης σε δράση

Associated Press

Μέλος της ιρακινής αντίστασης σε δράση
Επίσης, στην πόλη Τατζί (20 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης), αμερικανικές δυνάμεις έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών, όπου σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2. Στην ίδια περιοχή, χτες το πρωί, κατέπεσε ένα ελικόπτερο «Απάτσι», αλλά το διμελές πλήρωμά του διασώθηκε, όπως ανακοινώθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αν η πτώση οφείλεται σε εχθρικά πυρά ή σε μηχανική βλάβη. Τέλος, στην Ισκαντιρίγια, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε σε αμερικανικό κομβόι, χωρίς, όμως, να αναφερθούν θύματα.

Μπαράζ δολοφονιών

Νεκρός από τα πυρά αγνώστων έπεσε, χτες το πρωί, στη σουνιτική συνοικία Γκαζαλίγια, ο Καμάλ αλ Ζάραχ, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας με αρμοδιότητα τις σχέσεις με τις ξένες κυβερνήσεις. Με ελάχιστη διαφορά ώρας, δολοφονήθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα και ο Σάμπρι αλ Μπαγιάτι, καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο. Μια ημέρα νωρίτερα, σε μια άλλη σουνιτική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας, δολοφονήθηκε με παρόμοιο τρόπο ο υφυπουργός Εξωτερικών της «προσωρινής» κυβέρνησης Μπάσαμ Σάλιχ Κούμπα.

Ελαφρά τραυματισμένος από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του διέφυγε, το Σάββατο, ο επικεφαλής της ιρακινής συνοριακής αστυνομίας, Χουσεΐν Μουστάφα Αμπντούλ Καρίμ, ενώ εξίσου τυχερός φάνηκε αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας στην Μπαακούμπα. Αντίθετα, στο Κιρκούκ, το Σάββατο, δολοφονήθηκε από αγνώστους ένας τοπικός Κούρδος κληρικός, ο οποίος είχε επικρίνει έντονα τις δολιοφθορές κατά των ιρακινών υποδομών. Επίσης, βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή αλ Κάιμ, κοντά στη Συρία, 2 δημοσιογράφοι του δικτύου «αλ Ιρακίγια», του τηλεοπτικού σταθμού που έχουν ιδρύσει, χρηματοδοτούν και κατά κύριο λόγο ελέγχουν οι κατοχικές δυνάμεις.

Σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες δολοφονίες, ο υπουργός Βιομηχανίας, της προσωρινής κυβέρνησης, εκτιμούσε ότι «αποτελούν προσπάθεια να σταματήσει η πορεία της χώρας προς την κυριαρχία και δεν αποτελούν έκφραση αντίστασης». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, καταδίκασε τις δολοφονίες και διαβεβαίωσε ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πατάξουν αυτούς τους δολοφόνους». Παραδέχτηκε, όμως, ότι είναι πρακτικώς αδύνατο να προστατεύονται αποτελεσματικά όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της νέας διορισμένης κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ