Δευτέρα 14 Ιούνη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προεδρικές εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Χωρίς προβλήματα και με την αποχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, διεξήχθησαν χτες οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία, όπου 6,5 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν, για τέταρτη φορά, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, στις κάλπες, προκειμένου να αναδείξουν τον νέο Πρόεδρο.

Οσον αφορά στην αποχή, πάντως, το ενδεχόμενο να ακυρωθεί και αυτή η εκλογική διαδικασία αποκλείεται, αφού το σερβικό Κοινοβούλιο τροποποίησε τον εκλογικό νόμο και έτσι δεν είναι πλέον υποχρεωτικό το ποσοστό της συμμετοχής να ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων.

Στο Κοσσυφοπέδιο λειτουργούν 241 εκλογικά τμήματα στις περιοχές, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η προσέλευση και εκεί είναι αυξημένη, σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές έχουν επίσης, για πρώτη φορά, στην ιστορία της Σερβίας, και οι Σέρβοι της διασποράς. Ωστόσο, το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο, αφού μόλις 10.000 πολίτες κατέθεσαν στα προξενεία τη σχετική αίτηση.

Το αξίωμα του Προέδρου διεκδικούν 15 υποψήφιοι, μεταξύ αυτών, ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (SRS), ο Μπόρις Τάντιτς του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), ο Ντράγκαν Μαρσίτσανιν του κυβερνητικού συνασπισμού (DSS, G17, SPO, NS) και ο επιχειρηματίας Μπόγκολιουμπ Κάριτς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μάχη για την προεδρία θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, μεταξύ του Νίκολιτς και του Τάντιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ