Δευτέρα 14 Ιούνη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΧΑΡΑ
Παραίτηση Μπέικερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά από μία ολόκληρη επταετία, ο Τζέιμς Μπέικερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εγκαταλείπει το ρόλο του διαμεσολαβητή στη χρόνια διένεξη της Δυτικής Σαχάρας.

Ο Μπέικερ δήλωσε ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση ήταν η αποτυχία του όλα αυτά τα χρόνια να οδηγήσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε κάποιου τύπου συμφωνία, ενώ τελευταία του πρόταση ήταν να ανακηρυχτεί η Δυτική Σαχάρα σε ημιαυτόνομο τμήμα του Μαρόκου για τα επόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια και μετά να ακολουθήσει δημοψήφισμα, με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής θα αποφασίσουν για το μέλλον τους. Πρόταση που έγινε αποδεκτή από το Μέτωπο Πολισάριο απερρίφθη όμως από το Μαρόκο.

Η Δυτική Σαχάρα, η περιοχή αυτή της Βόρειας Αφρικής, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολέμου χαμηλής έντασης μεταξύ του Μαρόκου και του κινήματος Πολισάριο, από το 1975. Χρονιά κατά την οποία το Μαρόκο εισέβαλε στη Δυτική Σαχάρα εκμεταλλευόμενο το κενό που άφησε ο ισπανικός στρατός με την αποχώρησή του. Εκτοτε το Μέτωπο Πολισάριο, ξεκίνησε ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.

Η Δυτική Σαχάρα είναι πλούσια σε κοιτάσματα φωσφόρου και πιστεύεται ότι διαθέτει και σημαντικά θαλάσσια πετρελαϊκά πεδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ