Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Βιβλίο
Ελένη Σαραντίτη: «Ο κάβος του Αγίου Αγγέλου»

Μια τοιχογραφία εποχής, ένα λυρικό, ηρωικό δράμα, «μουσικό» συχνά από τους ήχους λέξεων που ακούγονται σαν ελληνικές μελωδικές νότες, είναι το καινούριο μυθιστόρημα της βραβευμένης συγγραφέως και κριτικού βιβλίου, Ελένης Σαραντίτη «Ο κάβος του Αγίου Αγγέλου».

Η συγγραφέας κεντά με τη «χρυσή κλωστή» της πένας της μια μια τη λέξη πάνω στον αιματοβαμμένο καμβά της Ελλάδας. Και αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία, που αρχίζει στη Νεάπολη το καυτό καλοκαίρι του 1902 για να καταλήξει στο Γύθειο, στις 19/5/1915.

Η πλούσια φαντασία της Ε. Σαραντίτη, «υποβασταζόμενη» από ιστορικά στοιχεία, μας ταξιδεύει στο παρελθόν, στις αρχές του περασμένου αιώνα, διηγούμενη την ιστορία μας, που ηθελημένα ή μη δε μας δίδαξαν στο σχολείο. Γιατί άραγε; Ο παππούς της ιστορίας λέει στον αδελφό του, χωρίς δισταγμό: «Δεν τα ξέχασαν. Σκοπιμότητες». Ισως σκόπιμα οι αστοί ιστορικοί «παρέλειψαν» να αναφέρουν την δεκαοχτάχρονη Κωνσταντίνα την κόρη του Ζαχαριά που σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης. Η Ελένη Σαραντίτη όμως, όχι.

Με πρόφαση την ιστορία τεσσάρων γυναικών της Λακωνικής ευλογημένης γης, γυναικών ευγενικών, σοβαρών, τρυφερών, που «φύτρωσαν» μέσα στο ανταριασμένο κύμα του Κάβου, που άνθισαν, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, γέννησαν πάνω στα θυμωμένα νερά του, και ξάπλωσαν μέσα στη γη να ξαποστάσουν, η συγγραφέας μας θυμίζει όσα δεν πρέπει να ξεχάσουμε, αλλά και όσα οι «άλλοι» λησμόνησαν.

Και με το δικό της, θα λέγαμε μοναδικό, μαγικό, αλλά και ρεαλιστικό τρόπο η Ε.Σ. μας ταξιδεύει στη Βενετία. Μας προσκαλεί στο «Καφέ Φλοριάν» και μας συστήνει τον Γκαίτε και έπειτα μας εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν τον Μιγκέλ Θερβάντες στα ανήσυχα νερά του Κάβου Μαλιά!

Τέσσερις ευγενικές γυναικείες μορφές της ίδιας οικογένειας, που δεν τις συνδέει μονάχα η συγγένεια, αλλά και ένα περιδέραιο, που ενώ δεν προορίζονταν για εκείνες το κληρονόμησαν, μάχονται επί εκατόν είκοσι χρόνια τη στέρηση, την ταπείνωση, το πένθος, με θυσίες και πράξεις λακωνικές, δηλαδή, ηρωικές. Οι άνδρες της οικογένειας δε ζουν πολύ, εμφανίζονται, αγαπούν, τεκνοποιούν, πολεμούν και εξαφανίζονται ανεπιστρεπτί. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, καθώς περιγράφει στιγμές ερωτικές, πατριωτικές, προδοτικές, θλιβερές, απάνθρωπες, αλλά και θεϊκές, στις γαλανές, ορμητικές θαλασσινές σελίδες του(εκδόσεις Καστανιώτη ).


Τ. Δανέλλη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ