Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Βιβλίο
ΡΕΝΟΥ , ΗΡΚΟΥ και ΣΤΑΝΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ
Ανθολογία Διηγήματος (τόμος τέταρτος)

Μια «δυναστεία», βάζει τη σφραγίδα της στα πνευματικά τεκταινόμενα του τόπου, η δυναστεία των Αποστολίδηδων. Πριν το 1920 ο Ηρακλής Αποστολίδης άρχισε να μαζεύει ποιητικό υλικό που το δημοσιεύει σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, σε δική του φιλολογική επιμέλεια. Το 1933 εκδίδει τον πρώτο τόμο της «Ποιητικής Ανθολογίας», όπου για πρώτη φορά γίνεται ανθολόγηση άξιων ποιητών εκτός των Σολωμού και Παλαμά. Εκεί πρωτοδημοσιεύονται ποιήματα των Καβάφη, Καριωτάκη και Σεφέρη.

Το 1937 ακολουθεί η δεύτερη και το 1952 η πέμπτη έκδοση της «Ποιητικής Ανθολογίας» σε δύο τόμους, όπου περιλαμβάνονται όλοι οι άξιοι ποιητές της γενιάς του '30 (Ρίτσος, Βρεττάκος, Ελύτης κλπ.). Το 1970, στη δέκατη έκδοση της Ανθολογίας, γίνεται τρίτομη, ενώ τη σκυτάλη του ανθολόγου παίρνει ο Ρένος, που από 16 χρόνων βοηθά τον πατέρα του στην ανθολόγηση των κειμένων. Στην έκδοση αυτή που φέρνει έντονα τη σφραγίδα του Ρένου, περιλαμβάνονται δημοτικά ποιήματα, ρεμπέτικα τραγούδια και παροιμίες.

Στο μεταξύ, το 1953 κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος της «Ανθολογίας Διηγήματος». Τον επόμενο χρόνο ο δεύτερος, το 1960 ο τρίτος και το 1978 ο τέταρτος. Τώρα, με τη συγχώνευση του δεύτερου και τρίτου τόμου σε έναν, αφού αφαιρέθηκαν ορισμένα διηγήματα, κυκλοφορεί ο τέταρτος τόμος με καινούρια αρίθμηση, περιλαμβάνοντας διηγήματα από τις αρχές του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Η Ανθολογία της Νεοελληνικής Γραμματείας των Αποστολίδηδων συνιστά μακροβιότατο πνευματικό έργο τριών γενεών.

Ο νέος τόμος της Ανθολογίας Διηγήματος (στους ανθολόγους προστίθενται οι Ηρκος και Στάντης), περιέχει τους νεότερους Ελληνες διηγηματογράφους, παλιά κλασικά πλέον κείμενα, όπως η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη. Στις 570 σελίδες ανθολογούνται 18 διηγήματα ισάριθμων συγγραφέων (Αποστολίδης, Βαβούρης, Μπαρλάς, Ξανθάκης, Ρικάκης, Ρούσσος, Σπηλιωτόπουλος, Χουρμουζιάδης, Χυτήρης κ.ά.). Αναδεικνύονται τα αξιότερα, κατά την εκτίμηση των ανθολόγων, κείμενα της τελευταίας τριακονταετίας, ελάχιστα προβεβλημένων ή κι ενίοτε ολότελα αγνοημένων δημιουργών, ενώ αντίθετα λείπουν πολυδιαφημισμένα και πολυδιαβασμένα ονόματα του συρμού των «μπεστ-σέλερ».

Η φιλολογική επιμέλεια και η πολυτελής έκδοση του τόμου αποτελεί απαρχή της ανανέωσης ολόκληρης της σειράς του διηγήματος, με κριτική επαναθεώρηση όλου του παλαιότερου υλικού με σύγχρονα κριτήρια, ενώ προγραμματίζεται και η συμπλήρωση της τρίτομης «Ποιητικής Ανθολογίας» με την ποίηση από το 1970 έως σήμερα.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ