Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΗΜΑΘΙΑ
Εγκύκλιος σε σχολεία για τάξεις - «μαμούθ»

Η επίμαχη εγκύκλιος στην Ημαθία
Η επίμαχη εγκύκλιος στην Ημαθία
Ενα ακόμη βήμα στην πορεία για την απαξίωση του δημόσιου σχολείου αποτελεί η εγκύκλιος που απέστειλε στις 18 του Μάη ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας σε όλους τους διευθυντές των δευτεροβάθμιων ιδρυμάτων του νομού και με την οποία τους ζητούσε μέσα σε δυο μέρες να καταρτίσουν πίνακες «για τον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων» στα σχολεία τους για το νέο σχολικό έτος, με την εντολή «τα τμήματα να υπολογιστούν με όχι λιγότερους από 28 μαθητές».

Η «ρύθμιση» που προωθεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και προφανώς έχει την πολιτική κάλυψη από το υπουργείο Παιδείας, έχει στόχο να βάλει αυθαίρετα όριο προς τα κάτω στον αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Την ίδια στιγμή, ακόμα και η αναχρονιστική υπάρχουσα νομοθεσία ορίζει μόνο το ανώτατο όριο στους 35 μαθητές, αφήνοντας το περιθώριο στους διευθυντές των σχολείων να δημιουργήσουν πολύ μικρότερα τμήματα που πολλές φορές και αυτά απέχουν πολύ από τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες. Ακόμα και αυτή η κατάσταση έρχεται τώρα να ανατραπεί προς το χειρότερο, όπως δείχνει η περίπτωση της Βέροιας, ελέω υποχρηματοδότησης και δημιουργίας πιο φτηνής εκπαίδευσης.

Η εφαρμογή της εντολής θα οδηγήσει σε συμπτύξεις τμημάτων και στον υπερκορεσμό τους με μαθητές, με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης από τα δημόσια σχολεία εκπαίδευσης. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, θα δημιουργήσει την επίπλαστη εικόνα ότι στο χώρο της εκπαίδευσης υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα εκπαιδευτικών σε οργανικές θέσεις, στοιχείο που μπορεί μακροπρόθεσμα να αξιοποιηθεί σαν άλλοθι για τη μείωση των διορισμών και την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η εγκύκλιος, που έφτασε στα χέρια των διευθυντών όλων των γυμνασίων, λυκείων και ΤΕΕ του νομού, αποτελεί τη δεύτερη απόπειρα του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα στην ίδια σχολική χρονιά να βάλει «πλαφόν» στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα. Το Σεπτέμβρη είχε αρκεστεί σε προφορική εντολή προς τους διευθυντές των σχολείων, ύστερα όμως από την αντίδραση συνδικαλιστών της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών» Ν. Ημαθίας (ΕΣΑΚ- ΔΕΕ) αναγκάστηκε να ανακαλέσει την εντολή. Το ζήτημα επανήλθε το Μάη με τη γραπτή εντολή, για την οποία μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης δήλωναν χτες απόλυτη άγνοια!

Με ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών» Ν. Ημαθίας (ΕΣΑΚ- ΔΕΕ) χαρακτηρίζει το έγγραφο του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «παράνομο» και καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να αγωνιστούν για την αλλαγή του νόμου, ώστε τα τμήματα να έχουν ανώτερο όριο 25 μαθητών και όχι 35 που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, καταθέτει τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ, «που θεώρησε το γεγονός άνευ σημασίας και δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια» και επισημαίνει ότι η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εκπαίδευση σήμερα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ