Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΣΟΚ
Ετοιμη η διακήρυξη της «νέας εποχής»

Για το επόμενο βήμα του «νέου» ΠΑΣΟΚ, την πολιτική διακήρυξη της «νέας εποχής», που θα αντικαταστήσει την ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη του 1974, ετοιμάζεται η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του κειμένου, πάνω στο οποίο προβλέπεται να γίνει διάλογος, προκειμένου το τελικό κείμενο να τεθεί προς έγκριση στο 6ο Τακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει ανάμεσα στις 15 Δεκέμβρη 2004 και 15 Γενάρη 2005.

Οπως προκύπτει από χτεσινό δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ», οι άξονες της νέας πολιτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ δίνουν το πολιτικο-ιδεολογικό και οργανωτικό πλαίσιο, στο οποίο έχει ήδη δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου με τις διαδικασίες εκλογής του στη θέση του προέδρου, αλλά και τις θέσεις που στο μεταξύ διάστημα εξέφρασε.

Πολιτική βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί είναι η «συμμετοχή των πολιτών», προσδοκώντας έτσι αφ' ενός μεν να προσπεράσει τυχόν εμπόδια του παραδοσιακού κομματικού μηχανισμού και αφ' ετέρου να «νομιμοποιεί» πολιτικά τις όποιες επιλογές, παραπέμποντας, κατά περίπτωση, στους «συμμετέχοντες πολίτες».

Οσον αφορά στο πολιτικό πλαίσιο της διακήρυξης, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα επαναλαμβάνονται οι αναφορές στο σοσιαλισμό, στη διεύρυνση της δημοκρατίας, στην προσήλωση στις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Επίσης θα επισημαίνεται η επιδίωξη της συμμετοχής των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, το άνοιγμα στην κοινωνία, η συνεργασία με κοινωνικούς χώρους, συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η περιφερειακή αποκέντρωση του κομματικού μηχανισμού και η εκλογή από τη βάση όλων ανεξαιρέτως των κομματικών οργάνων.

Παράλληλα, η τοποθέτηση απέναντι στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα θα έχει τη μορφή ευχολογίου, επισημαίνοντας την ανάγκη της κοινωνικής πολιτικής, ενώ θα υπάρχουν επισημάνσεις για τον πολιτισμό, την παιδεία, την επιμόρφωση, την απασχόληση, τα θέματα ανάπτυξης και οικονομίας, τα εθνικά και ευρωπαϊκά ζητήματα.

Αναφορικά με τα οργανωτικά ζητήματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει μέχρι ως το συνέδριο το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης, ενισχύοντάς το παράλληλα και με άλλα μέλη από διάφορους χώρους χωρίς κατ' ανάγκη να είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ. Στο συνέδριο αναμένεται να προταθεί προς έγκριση από τον Γ. Παπανδρέου η δημιουργία Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς η δημιουργία Εκτελεστικής Γραμματείας από 11 μέλη που θα αντικαταστήσει το Εκτελεστικό Γραφείο.

Επεισόδιο στο αεροδρόμιο με τον Βενιζέλο

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής και τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ε. Βενιζέλος καταγγέλλει προκλητικές, όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες που προσβάλλουν το κύρος της Βουλής, αλλά και ολόκληρη την έννομη τάξη της χώρας από τους υπευθύνους της εταιρίας «Aegean» και της κοινοπραξίας των ιδιωτικών εταιριών, οι οποίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο των επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι ενώ είχε διέλθει τον έλεγχο των επιβατών και είχαν περάσει από μαγνητικό έλεγχο και η χειραποσκευή του και ο ίδιος, χωρίς να του ζητηθεί τίποτα περισσότερο και ενώ είχε επιβιβαστεί στην πτήση 530 από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, του δηλώθηκε ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει εάν δεν υποστεί πρόσθετο έλεγχο.

Ο Ε. Βενιζέλος αναφέρει ότι «δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό, αλλά για απολύτως σκόπιμη ενέργεια». Αυτό το πρωτοφανές περιστατικό, επισημαίνει, «θέτει ζητήματα αφ' ενός μεν δικαστικής επανόρθωσης εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων φορέων αφ' ετέρου δε επείγον ζήτημα τροποποίησης των σχετικών κανονισμών, ώστε και οι έλεγχοι να είναι απόλυτοι ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και να διεξάγονται όπως επιτάσσει το Σύνταγμα με την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και όχι ιδιωτικών εταιριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ