Κυριακή 27 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πολωνικό παράδειγμα

Η αγορά από την Πολωνία 48 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη «Lockheed Martin», έναντι 5,5 δισ. δολαρίων, με χρηματοδότηση της «JP Morgan» υπό την εγγύηση της αμερικανικής κυβέρνησης, ήταν η μεγαλύτερη οικονομική συμφωνία για το 2003.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα μικρό - ελάχιστο μόνο - τμήμα της μπίζνας του 21ου αιώνα που έχουν στήσει οι Αμερικανοί με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» των Ενόπλων Δυνάμεων των νέων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού Κογκρέσου, μέσα στα επόμενα 12 χρόνια αυτός ο εκσυγχρονισμός θα κοστίσει περί τα 120 δισ. δολάρια. Τίμημα που θα καταβάλουν εν είδει φόρου υποτέλειας οι οικονομίες των 10 νέων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία της Πολωνίας με τη «Lockheed Martin Corp» υπογράφτηκε το Μάρτη του 2003. Τον ίδιο μήνα η πολωνική κυβέρνηση συμφώνησε να στείλει περί τους 3.000 στρατιώτες στο Ιράκ. Η εκτίμηση που απορρέει είναι προφανής: Οι ΗΠΑ δάνεισαν την Πολωνία, βάζοντας ταυτόχρονα θηλιά στην οικονομία της χώρας, και η πολωνική κυβέρνηση πρόσφερε υποστήριξη και άνδρες για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ