Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Μεγάλες μαχητικές αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις

Πλατιά ανταπόκριση στο κάλεσμα του TKP. Πολυπληθής και η ελληνική αντιπροσωπεία στις διαδηλώσεις

Τι πανικός κι αυτός! Κατέκλυσαν κάθε στενό με χιλιάδες αστυνομικούς για να προστατέψουν τους ΝΑΤΟικούς...
Τι πανικός κι αυτός! Κατέκλυσαν κάθε στενό με χιλιάδες αστυνομικούς για να προστατέψουν τους ΝΑΤΟικούς...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (του απεσταλμένου μας Περικλή ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).-

«Η Κωνσταντινούπολη κλείνει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ». Το σύνθημα της οχτάμηνης καμπάνιας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην τουρκική μεγαλούπολη, πήρε την Κυριακή σάρκα και οστά. Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας, προκειμένου να καταστρώσουν τα νέα δολοφονικά τους σχέδια για το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εξαναγκάστηκαν να περιοριστούν στην «κοιλάδα» που έφτιαξαν, ξοδεύοντας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για την ασφάλειά τους, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, αφού οι εργαζόμενοι της Κωνσταντινούπολης, η νεολαία και ο λαός της Τουρκίας είχαν άλλη άποψη για την υποδοχή των «υψηλών» προσκεκλημένων του πρωθυπουργού Ερντογάν. Πάνω από 100 χιλιάδες ήταν εκείνοι, που αψήφησαν το κλίμα τρομολαγνίας που καλλιεργούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ και κατέκλυσαν τους δρόμους της συνοικίας Καντίκιοϊ στην ασιατική πλευρά της πόλης και με τη μαζική, όλο παλμό, παρουσία τους κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που έγινε ποτέ, με αφορμή ανάλογη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση κυριάρχησε το μπλοκ του ΤΚΡ, που για πολλούς μήνες έδινε ακούραστη μάχη για την επιτυχία της, συγκεντρώνοντας, μάλιστα, 400.000 υπογραφές ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Διεθνιστική συμμετοχή

Εντονη η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας
Εντονη η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας
Στο πλευρό των Τούρκων διαδηλωτών, βρέθηκαν και εκατοντάδες άλλοι, από κάθε γωνιά του πλανήτη, σε μια μαραθώνια αντιιμπεριαλιστική γιορτή, που κράτησε όλο το πρωινό της Κυριακής. Αντιπροσωπείες από την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Συρία, τη Γερμανία, ακόμα και από την Αυστραλία, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν μέρος στη μεγάλη αντιΝΑΤΟική διαδήλωση, αλλά και τη Συνάντηση των κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων, που διοργάνωσαν τη Δευτέρα το ΤΚΡ και η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας.

Ανάμεσά τους και η ελληνική αποστολή, η πολυπληθέστερη μεταξύ των ξένων διαδηλωτών, που έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Κυριακής, γεγονός που σχολιάστηκε και από τον τουρκικό Τύπο και πρόσθεσε το δικό της χρώμα στη διεθνιστική κινητοποίηση. Οι Ελληνες φιλειρηνιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ, του ΠΑΜΕ, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και έγιναν δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από τον τουρκικό λαό. Τα ίδια συνθήματα, άλλοτε σε δυο γλώσσες και άλλοτε σε μια κοινή, τουρκική ή ελληνική, από τα στόματα χιλιάδων διαδηλωτών, ενάντια στους εγκληματίες του ΝΑΤΟ και τη «δημοκρατία» τους, ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και τη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού. Στην προοπτική του συντονισμένου αγώνα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την ανατροπή του βάρβαρου συστήματος και των στρατοκρατικών μηχανισμών του: «Αυτή η χώρα μάς ανήκει, κάτω ο ιμπεριαλισμός»!

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις
Οι διαδηλωτές, υπό το βλέμμα πάνοπλων αστυνομικών και ανδρών του στρατού που είχαν ακροβολιστεί στις ταράτσες περιμετρικά της διαδήλωσης, διέσχισαν την οδό Ριχτίμ στο δυτικό τμήμα της πόλης για να βρεθούν στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης. Εκεί, όπου, ανάμεσα στους εκπροσώπους των συνδικάτων της Τουρκίας, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του ΚΚΕ και ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ και πρώην ευρωβουλευτής του Κόμματος, μεταφέροντας προσκλητήριο αγώνα «προς όλους εκείνους που κατανοούν πως δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Πριν να είναι αργά, επιβάλλεται να αντιδράσουμε, να μην επιτρέψουμε τα παιδιά μας να σκοτώσουν και να σκοτωθούν για τους δυνάστες τους».

«Βρισκόμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την απόφασή μας να αντισταθούμε, να αντιπαλέψουμε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Στρατής Κόρακας. «Ενα δόγμα βάρβαρων στρατιωτικών επεμβάσεων όπου Γης, με μοναδικό στόχο τη λεηλασία του πλούτου και του ιδρώτα των λαών, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των Ευρωπαίων συμμάχων τους».

«Η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, αλλά και η Παλαιστίνη δείχνουν ότι οι ιμπεριαλιστές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την επιθετική, επεμβατική τους πολιτική. Μπορούμε! Οι λαοί μπορούν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Οι αντίπαλοί τους, οι δυνάστες τους είναι μια ελάχιστη μειοψηφία. Μπορούν να την αντιμετωπίσουν νικηφόρα. Εμείς οι κομμουνιστές της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ευρώπης, απευθύνουμε αγωνιστικό προσκλητήριο προς όλους εκείνους που κατανοούν την ανάγκη να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο σε κάθε χώρα και διεθνώς», κατέληξε το στέλεχος του ΚΚΕ.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες πανό και τις σημαίες, αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών, οι διαδηλωτές έστησαν ένα αυθόρμητο γλέντι, με τους Ελληνες και Τούρκους κομμουνιστές να κλέβουν την παράσταση στους κυκλικούς χορούς, που έδεσαν με τους ήχους τουρκικών και κουρδικών τραγουδιών του αγώνα από την εξέδρα. Η μεγάλη διαδήλωση τερματίστηκε ειρηνικά, προς μεγάλη απογοήτευση όλων εκείνων, που περίμεναν να εξελιχθεί σε θέατρο συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας, κάνοντας μάλιστα όλη την προηγούμενη βδομάδα ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να υπονομεύσουν και να αμαυρώσουν τη μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση.

Συνάντηση κομμάτων και κινημάτων για συντονισμό δράσης

Χρες το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του TKP, πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία του Κόμματος στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, νέα αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση. Το σημείο της συγκέντρωσης απείχε 1,5 χιλιόμετρο από το χώρο όπου διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα όρια της περιοχής ασφαλείας που οι τουρκικές αρχές ονόμασαν «κοιλάδα του ΝΑΤΟ». Στους συγκεντρωμένους κομμουνιστές, μίλησε ο γραμματέας του TKP Κεμάλ Οκουγιάν, ανάμεσα σε συνθήματα που καλούσαν τα γεράκια του ΝΑΤΟ να πάνε σπίτι τους: «Yankis go home».

Μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και μελών οργανώσεων που αντιτίθενται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ξέσπασαν το πρωί περιμετρικά της απαγορευμένης ζώνης.

Χτες πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του TKP και η Συνάντηση κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων, που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας με θέμα: «Πώς θα σταματήσουμε το ΝΑΤΟ». Στη Συνάντηση πήραν μέρος συνολικά 16 κόμματα, κινήσεις ειρήνης και οργανώσεις από χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και την Αυστραλία. Στη συνάντηση συμμετείχαν και έκαναν παρεμβάσεις, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Στ. Κόρακας, ο Η. Τσαβδαρίδης από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και την ΕΕΔΥΕ, και ο Γ. Χαβατζάς από το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο. Επίσης συμμετείχε ο Θ. Χιώνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ