Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κίνημα αντιπαράθεσης με την «αγία οικογένεια» των ιμπεριαλιστών

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως το ΚΚΕ θέλει να θέσει στο επίκεντρο της προσοχής τις συνεδριάσεις της «αγίας οικογένειας» των ιμπεριαλιστών και πιο συγκεκριμένα τις δύο βασικές, της ΕΕ στις 17-18 Ιούνη όπου επικυρώθηκε το «ευρωσύνταγμα» και τη σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

«Μην παραξενευτεί κανείς - τόνισε - γιατί χρησιμοποιούμε τον όρο "αγία οικογένεια". Και οι μεν και οι δε βασικά ένα καπέλο φοράνε ή μάλλον μπορεί να φοράνε διαφορετικά καπέλα, αλλά ένα κεφάλι σκέφτεται και ένα κεφάλι αποφασίζει. Αναμφισβήτητα συνδετικό στοιχείο και των δύο αυτών συνεδριάσεων ήταν και παραμένει ο "τρομονόμος", η πολιτική του προληπτικού χτυπήματος».

Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Θεωρούμε - υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - πάρα πολύ σοβαρό γεγονός τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπως και την προηγούμενη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλω να ξεκινήσω από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Βεβαίως, δεν ξέρουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματά της, ξέρουμε όμως τους στόχους και τις κατευθύνσεις της.

Η κύρια αποστολή αυτής της Συνόδου, κατά τη γνώμη μας, είναι να αποφασίσει ή να πάρει μέτρα - μάλλον αυτό είναι ακριβέστερο - ούτως ώστε το ΝΑΤΟ να γίνει ένα πιο αποφασιστικό εργαλείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της νέας τάξης πραγμάτων όπως ευρύτερα λέγεται, να γίνει πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό. Τα χτυπήματά του να είναι πιο καίρια και έντονα.


Πολύ σημαντικό για μας είναι ο προβληματισμός που έχει ξεκινήσει. Ξεκίνησε ως συνήθως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά έχει διαπεράσει και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ο προβληματισμός που λέει ότι πρέπει να μεταφερθεί το κέντρο βάρους του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Αυτό δείχνει οπωσδήποτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι και η ηγετική δύναμη του ΝΑΤΟ, δε φοβούνται και πολύ από τους παλικαρισμούς που ακούγονται από ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουν ασφαλισμένα περίπου τα νώτα τους, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί οι μεταξύ τους αντιθέσεις.

Ομως ήρθε η ώρα να προχωρήσουν και οι δυο σε ορισμένες πιο αποφασιστικές ενέργειες για τη διανομή της πίτας στις περιοχές που προανέφερα. Συγκεντρώνει την προσοχή μας το σχέδιο εκδημοκρατισμού όπως λένε της Μέσης Ανατολής, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καταλαβαίνουμε τι μέλλει γενέσθαι. Γίνεται λόγος για εκδημοκρατισμό των αραβικών χωρών, όταν όλοι ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αραβικών κυβερνήσεων ήταν και ως ένα βαθμό παραμένουν αμερικανόφιλοι ή κάτω από την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δηλαδή, θα περάσει η περιοχή διά πυρός και σιδήρου. Ακόμα και δικές τους φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και από κοντά η Ευρωπαϊκή Ενωση, για τους δικούς της λόγους, ενδιαφέρονται να παρέμβουν, να τις ανατρέψουν και να προχωρήσουν οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις οι οικονομικές τύπου Ευρώπης, ούτως ώστε τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια σαν "δεύτερος συγγενής" να διεισδύσουν βαθύτερα σ' αυτήν την περιοχή, να ελέγξουν κινήματα που ενδεχομένως δεν τα έχουν βάλει στο χέρι.


Εμείς εκτιμάμε ότι αυτή η πολιτική εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, πολέμους και σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια που γίνεται για τη διευθέτηση των όποιων διαφορών υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ανάμεσα στις ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ανησυχία και επαγρύπνηση

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Δε χρειάζεται να υπογραμμίσω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για χίλιους λόγους ενδιαφέρεται για την ειρηνική συμβίωση των δύο γειτονικών χωρών, με θεμέλιο πάντα τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να ανησυχήσουμε για το γεγονός ότι οι προσπάθειες διευθέτησης (εντός εισαγωγικών λέμε εμείς) των "ελληνοτουρκικών διαφορών" εντάσσονται μέσα σ' αυτό το σχέδιο ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, με στόχο να χρησιμοποιηθούν και οι δύο χώρες σ' αυτά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Σήμερα είδα ότι γίνονται αρκετά σχόλια σε μία μερίδα του Τύπου για τη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Αμυνας ο κ. Σπηλιωτόπουλος, αν δεν κάνω λάθος στην τουρκική "Hurriyet" και με βάση αυτή τη συνέντευξη ανακοινώνει ο ίδιος την πρόθεση να εκχωρηθούν - εκ νέου θα έλεγα εγώ - κυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία προς όφελος της διευθέτησης των διαφορών. Ο ίδιος διαψεύδει τη συνέντευξη.


Εμάς δε μας πείθουν ούτε οι διαψεύσεις, ούτε τίποτα, πολύ περισσότερο που ξέρουμε ότι υπάρχει η απόφαση του Ελσίνκι, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι, την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την οποία ανέχτηκε κι απ' ό,τι φαίνεται σέβεται πάρα πολύ και η σημερινή κυβέρνηση, με βάση την οποία πάμε για λύση πακέτο στις ελληνοτουρκικές διαφορές στο πνεύμα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εχουμε τη συμφωνία των ανοιχτών ουρανών, την παραβίαση του FIR με τους αεροδιαδρόμους με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ. και έχουμε και τους ΝΑΤΟικούς χάρτες χωρίς σύνορα.

Επομένως, πρέπει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις ξαναλέω, πολύ περισσότερο που η όποια διευθέτηση συνδυάζεται με εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και με την ενεργητική πρόσκληση - συμμετοχή των δύο χωρών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή να δράσουν ακόμα πιο πιστά απ' ό,τι έκαναν έως τώρα.

Μας ανησυχεί και το υπογραμμίζουμε, γιατί δεν το λέμε πρώτη φορά, το γεγονός ότι ύστερα από λίγα χρόνια οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα στηρίζονται βασικά στο μισθοφορικό στρατό. 40.000 σήμερα Ελληνες στρατιώτες ανήκουν στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ. Σήμερα και σκεφτείτε αύριο. Και 5.000 είναι ταγμένοι, με βάση τα σχέδια του ΝΑΤΟ, να υπηρετούν εκτός Ελλάδας, Βοσνία, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ.

Σκεφτείτε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, όπου η εξάμηνη θητεία χρησιμοποιείται όχι για καλό σκοπό, αλλά χρησιμοποιείται ακριβώς για να αυξηθεί ο αριθμός των μισθοφόρων. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τα παιδιά που, σπρωγμένα από την ανέχεια και από την ανεργία και από την ανασφάλεια, επιλέγουν να γίνουν επαγγελματίες οπλίτες, δηλαδή μισθοφόροι λέμε εμείς. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ξέρουμε ότι τα παιδιά αυτά ξεκινάνε με τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι θα προσπαθήσουν να τους διαπαιδαγωγήσουν με τις "αξίες" και το "πνεύμα" του μισθοφόρου.

Είναι ζητήματα που μας ανησυχούν πάρα πολύ. Ολα αυτά έχουν σχέση και με την αυριανή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, γιατί - ξαναλέμε - είναι ένα εργαλείο για ένταση της υλοποίησης των αποφάσεων και για επαύξηση. Γι' αυτό και καλούμε οπωσδήποτε τον ελληνικό λαό να έχει επαγρύπνηση και αναμφισβήτητα να αντιδράσει και στην αποστολή Ελλήνων στο εξωτερικό.

Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι. Επιμένουμε να λέμε "όχι" στον μισθοφορικό στρατό. Επιμένουμε να λέμε ότι παλεύουμε για μία Ελλάδα που θα είναι αντίπαλος του ιμπεριαλισμού και όχι σύμμαχός του, που θα είναι σύμμαχος των λαών».

Για το «ευρωσύνταγμα»

Ακολούθως, ερχόμενη στα του «ευρωσυντάγματος», η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε πως το ΚΚΕ είχε δηλώσει από την αρχή ότι δεν είναι απλά αντίθετο με το συγκεκριμένο «ευρωσύνταγμα» επειδή είναι αντιδραστικής κατεύθυνσης, αλλά: «Είμαστε γενικά αντίθετοι με την ίδια την ιδέα του "ευρωσυντάγματος" και βεβαίως το "ευρωσύνταγμα" ως επιλογή και ως μοχλός για τη λεγόμενη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης δεν πρόκειται να γίνει περισσότερο ή λιγότερο προοδευτικό, περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικό. Το "ευρωσύνταγμα" στηρίζεται πάνω στις αρχές ίδρυσης και τους στόχους και τους λόγους ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε συγκυριακά με ένα αντιδραστικό "ευρωσύνταγμα", κάτω από το συσχετισμό δύναμης σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κυβερνήσεων ή κάτω από ένα συσχετισμό δύναμης φιλοευρωπαϊστών και φιλοατλαντιστών, αυτοί συνειδητά κατά τη γνώμη μας δε λένε την αλήθεια.

Βεβαίως, υπάρχουν τέτοιες αντιθέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά τα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος δεν καθορίζονται από το αν πλειοψηφούν σοσιαλδημοκρατικές ή όχι κυβερνήσεις, φιλοατλαντιστές ή μη φιλοατλαντιστές.

Τα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν να κάνουν με τον κύριο στόχο για τον οποίο έχει γίνει. Είναι η υπηρέτηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των συμφερόντων του στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο,τι κι αν λέμε, το Σύνταγμα θα είναι αντιδραστικό.

Αλλωστε αυτό το Σύνταγμα γίνεται ακριβώς για να θωρακίσει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου απέναντι στα συμφέροντα των λαών. Διότι η Ευρώπη ενοποιημένη είναι πολιτικά, καπιταλισμός υπάρχει παντού και όχι μόνο υπάρχει καπιταλισμός παντού, ακολουθείται σε όλες τις χώρες η ίδια πολιτική, της ιδιωτικοποίησης, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Ενοποιημένη είναι η Ευρώπη, οι αντιθέσεις υπάρχουν, αλλά πολιτικά, όσον αφορά το σύστημα, όσον αφορά τις στρατηγικές, είναι ενοποιημένη. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να σφίξουν τα λουριά των λαών, να παρεμβάλουν καινούρια εμπόδια και βεβαίως να διευθετήσουν και τις μεταξύ τους ισορροπίες, ισορροπίες όμως που δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά δικαιώματα, αλλά με τη διανομή της πίτας».

Λέμε «όχι» σε οποιοδήποτε «ευρωσύνταγμα»

«Με αυτή την έννοια - συνέχισε - εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια πλατιά ενημέρωση του λαού και ουσιαστικός διάλογος για το τι είναι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, ποιο στόχο υπηρετεί, ποιο στόχο υπηρετεί το "ευρωσύνταγμα" και αναμφισβήτητα ανάλυση και των συνεπειών και των επιπτώσεων από το συγκεκριμένο "ευρωσύνταγμα".

Εμείς λέμε ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα" γενικά και στο συγκεκριμένο και σε οποιοδήποτε άλλο. Γίνεται πολύς λόγος για τον τρόπο που θα νομιμοποιηθεί αυτό το "ευρωσύνταγμα" και θα αποσπάσει τη δήθεν λαϊκή συγκατάθεση.

Εμείς, βεβαίως, δεν είμαστε από αυτούς που έχουμε λόγους να απορρίψουμε και ιδέες που έχουν κατατεθεί για ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το "ευρωσύνταγμα", όμως δεν είμαστε και διατεθειμένοι να κρυφτούμε πίσω από αυτό το σύνθημα και να συμβάλουμε στην παραπλάνηση ή να το πω κι αλλιώς στην αποπλάνηση της κοινής γνώμης.

Με ποια έννοια. Ορισμένοι θέλουν το δημοψήφισμα ακριβώς για να υπάρχει νομιμοποίηση. Εχοντας τρομοκρατήσει τους λαούς, κάνοντας πλύση εγκεφάλου, ή δίνοντας την αυταπάτη ότι με το "ευρωσύνταγμα" είναι περισσότερο κατοχυρωμένοι από ό,τι χωρίς αυτό.

Αλλοι θέλουν το "ευρωσύνταγμα" και μάλιστα κάνουν κριτική στο συγκεκριμένο, προπαγανδίζοντας ότι μπορεί αυτό να βελτιωθεί με την παρέμβαση των λαών, λες και είναι ένα νομοσχέδιο, που με μια κινητοποίηση και με μια απεργία μπορεί να πετύχουν οι λαοί να βγει κάποιο από τα χειρότερα άρθρα του. Δυστυχώς, το "ευρωσύνταγμα" δεν είναι ένα νομοσχέδιο που μπορούμε να το ανατρέψουμε με μια κινητοποίηση.

Με αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε ότι η παρέμβαση των λαών με δημοψήφισμα και κάθε μορφή πάλης πρέπει να καταλήγει ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα", αλλά, το κυριότερο, η καλύτερη πάλη δεν είναι να πεις ένα σκέτο ΟΧΙ, είναι να αντιτάξεις την κοινή και ενωμένη δράση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, γύρω από στόχους και αιτήματα πάλης, που στρέφονται εναντίον του ίδιου του "ευρωσύνταγματος" και των συνεπειών που έχει η εφαρμογή του.

Νομίζουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατότητα που έχουν οι λαοί να παρεμποδίσουν όσο μπορούν τις συνέπειες από αυτό το "ευρωσύνταγμα" και με αυτή την έννοια υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, πέρα από το δημοψήφισμα (και με αυτόν), αλλά και με άλλους τρόπους, που να μην υπάρχει η νομιμοποίησή του και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να στοιχηθούν οι λαοί πίσω από τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ηγετικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εκβιάζουν με το "ευρωσύνταγμα", ενώ έχουν κοινούς στόχους εναντίον των λαών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πορεύτηκε με ανιδιοτέλεια σε όλη την κομματική του ζωή (2021-08-24 00:00:00.0)
ΝΑΙ στη σοσιαλιστικά ενωμένη Ευρώπη (2005-04-16 00:00:00.0)
Είμαστε πιο ...Ευρωπαίοι από σας (2005-04-16 00:00:00.0)
ΟΧΙ στις παγίδες της ΕΥΡΩσύναξης (2005-03-13 00:00:00.0)
Θωρακίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου κόντρα σ' αυτά των λαών (2004-06-29 00:00:00.0)
Συμβιβασμοί και σκληρά παζάρια (2003-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ