Τρίτη 29 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πικάσο και Ελλάδα

Μία αναδρομή στο χρόνο, ένα ταξίδι εικονικό προς μία ιδεατή Ελλάδα μέσα από τον πολιτισμό της, τους μύθους και τη δραματουργία της, προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό η έκθεση «Ο Πικάσο και η Ελλάδα» που εγκαινιάστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο. Εκατόν δεκαέξι έργα (ελαιογραφίες, σχέδια, γλυπτά, κεραμικά, χαρακτικά), τα οποία προέρχονται εξ ολοκλήρου από το Μουσείο Πικάσο του Παρισιού, «σκιαγραφούν» τις επιρροές που δέχτηκε ο καλλιτέχνης από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τη δημιουργία του.

Είναι η δεύτερη φορά που το Μουσείο Πικάσο του Παρισιού παρουσιάζει έργα της συλλογής του στην Ελλάδα. Προηγήθηκε το 1983 η έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Ο Πικάσο και η Μεσόγειος». Οπως ανέφερε στην παρουσίαση της έκθεσης ο υπεύθυνος Ερευνας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου, Π. Τριμπού, «ο Πικάσο, αν και ποτέ δεν ταξίδεψε στην Ελλάδα, υπήρξε θαυμαστής της αρχαίας ελληνικής τέχνης και μυθολογίας».

Η έκθεση, τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου και επιμελητής της έκθεσης, Κυριάκος Κουτσομάλλης, είναι «δομημένη αυστηρά χρονολογικά για να διατηρήσει τον παιδαγωγικό της χαρακτήρα. Οι οκτώ εκθέσεις Πικάσο που πραγματοποιούνται διεθνώς, αυτό το διάστημα, έκαναν δύσκολη τη συγκέντρωση περισσότερων έργων» και, ίσως, το γεγονός αυτό να ευθύνεται για τα λίγα «θεαματικά» έργα που περιλαμβάνει.

Η ξεχωριστή και σημαντική, παρ' όλα αυτά, παρουσίαση ξεκινά με φωτογραφικό υλικό σχετικό με τη ζωή του καλλιτέχνη. Από τις ενότητες που ακολουθούν σημειώνουμε την «Κλασική περίοδο (1917 - 1925)», «Ο Πικάσο και ο Μινώταυρος», «Τα μεταπολεμικά χρόνια» κατά την οποία τον απασχολεί η κατασκευή του γλυπτού (παρουσιάζεται στην έκθεση) «Ο άνδρας με το πρόβατο», «Ο Πικάσο και η κεραμική», η «Σειρά Βολλάρ» κ.ά. Παράλληλα, παρουσιάζονται και δέκα αρχαία αντικείμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κάνοντας εμφανή το «διάλογο» του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη με την αρχαία Ελλάδα. Τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης το πρωινό της Κυριακής στη Χώρα της Ανδρου με θέμα: «Πικάσο. Σύνοψη των εικαστικών τεχνών του 20ού αιώνα», την οποία συντόνισε η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και μίλησαν οι: Νίκη Λοϊζίδη, Αντρη Μιχαήλ και Δημήτρης Μυταράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ