Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συνεχίζεται το παιχνίδι των εντυπώσεων

Ενα ακόμη παιχνίδι στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών της χώρας επιχειρεί να παίξει η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας επάξια τη σκυτάλη του εντυπωσιασμού από τους προκατόχους της στη διακυβέρνηση της χώρας. Χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την αύξηση της καθορισθείσας προς ενίσχυση παραγωγής ελαιολάδου για την περίοδο 2002 - 2003 κατά 15.618 τόνους. Δηλαδή, από 458.202 τόνους που είχε οριστεί αρχικά, σε 473.820 τόνους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσό της κοινοτικής ενίσχυσης, που καθορίζεται από το - πενιχρό για την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια - πλαφόν των 419.000 τόνων, θα μοιραστεί σε περισσότερους μεν παραγωγούς, αλλά η τιμή που θα καταβληθεί για κάθε κιλό λαδιού θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Ετσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι παραγωγοί θα λάβουν 1,174 ευρώ/κιλό (400 δρχ.). Αν, όμως, αφαιρεθεί η προκαταβολή - που έχουν ήδη εισπράξει αρκετοί ελαιοπαραγωγοί - προκύπτει τιμή εκκαθάρισης, η οποία ανέρχεται σε 0,0668 ευρώ/κιλό (23 δρχ./κιλό). Σύμφωνα με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, η προκαταβολή της κοινοτικής επιδότησης καθορίστηκε σε 1,1321 ευρώ το κιλό ή 385,76 δραχμές. Με βάση την εκτίμηση αυτή, είχε εξαγγελθεί ως τελική επιδότηση το ποσό του 1,244 ευρώ το κιλό (423,89 δραχμές). Δηλαδή, το ποσό της εξόφλησης θα έφθανε τα 11 λεπτά το κιλό (38,13 δραχμές).

Ανοιχτό, πάντως, παραμένει το θέμα των ενστάσεων, που έχουν καταθέσει περίπου 90.000 ελαιοπαραγωγοί της χώρας. Μέχρι σήμερα, έχουν εκδικαστεί μόνον οι 31.614 ενστάσεις και έχουν πληρωθεί οι αντίστοιχοι παραγωγοί, ωστόσο παραμένουν ακόμη στον «αέρα» περίπου 60.000 ελαιοπαραγωγοί ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η διαδικασία ελέγχου των ενστάσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιούλη. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα, πού θα βρεθούν τα χρήματα να πληρωθούν και οι υπόλοιποι παραγωγοί, αν οι ενστάσεις τους εκδικαστούν δίκαια από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δε βγουν τα ...μαχαίρια.

Ανησυχίες, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι για την ολοκλήρωση των πληρωμών χρειάστηκε «η ταμειακή διευκόλυνση της ΑΤΕ», όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή δημιουργεί βάσιμους συνειρμούς ότι η ηγεσία του υπουργείου θα καλέσει τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας να συνάψουν δάνειο με την ΑΤΕ. Αν, μάλιστα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΟΠΕΚΕΠΕ διαπιστώσουν «πανωγραψίματα» στις δηλώσεις τους, τότε αναμένεται να τους ζητηθούν τα χρήματα πίσω και μάλιστα με τον προβλεπόμενο τόκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ