Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΣΧΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Στο στόχαστρο εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Συντονισμένες πιέσεις στις εθνικές τους κυβερνήσεις αποφάσισαν να ασκήσουν οι ηγεσίες των Εμποροβιομηχάνων Αθήνας, Μιλάνου, Μαδρίτης, Παρισιού, Αμστερνταμ και Φραγκφούρτης για την ταχύτερη εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας

Με κοινούς στόχους το χτύπημα των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση της κερδοφορίας του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου - μέσα από την ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών - πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα η συνάντηση της «Λέσχης των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εμπορικών επιμελητηρίων», υπό την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Στη «Λέσχη» - που ιδρύθηκε το 1993 - συμμετέχουν τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια της Αθήνας, του Μιλάνου, της Μαδρίτης, του Παρισιού, του Αμστερνταμ και της Φραγκφούρτης. Ενδεικτικοί του προσανατολισμού της εν λόγω Λέσχης είναι οι σκοποί της, όπως αποτυπώθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού οι επικεφαλής των παραπάνω επιμελητηρίων. Μεταξύ άλλων στοχεύουν, όπως αναφέρθηκε, στην «προώθηση κοινών σχεδίων» της λέσχης, στη «γνωστοποίηση και υποστήριξη των απόψεών της στις διάφορες κοινοτικές αρχές» κλπ.

Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων που ακούστηκαν στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου η απρόσκοπτη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και η απελευθέρωση των αγορών, όπου αυτό δεν έχει γίνει πλήρως. «Για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Παρισιού - αναφερόμενος στη γαλλική πραγματικότητα - «πρέπει να γίνουν άμεσα οι βαθιές μεταρρυθμίσεις» ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις που προβάλλει κάθε φορά ο λαός. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την «εν μέρει επίλυση» του συνταξιοδοτικού από τη γαλλική κυβέρνηση και το ασφαλιστικό που «συναντάει εμπόδια».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Αμστερνταμ, αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις, χαρακτήρισε την αγορά εργασίας στην ΕΕ «άκαμπτη» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάρουν... μαθήματα από τις ΗΠΑ για τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές κυβερνήσεις χειρίζονται τα εργασιακά θέματα! «Σε σχέση με τον προστατευτισμό, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στην Ευρώπη υπάρχουν ακραίες καταστάσεις συγκριτικά με τους ανταγωνιστές μας» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ανέξοδα ότι οι αντίστοιχες παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να έχουν «ευρωπαϊκό χαρακτήρα». Κατά τον ίδιο, «η αύξηση των μισθών και η ταυτόχρονη αύξηση των κοινωνικών δαπανών αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα».

Για πολύ κακή κατάσταση στην αγορά εργασίας μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Φραγκφούρτης, σύμφωνα με τον οποίο η ανεργία στη Γερμανία έφτασε σε όλους τους κλάδους το 10,3%. Στο ίδιο μήκος κύματος με τους ομοτράπεζούς του, έκανε λόγο για «έντονο σκεπτικισμό όσον αφορά στην αειφορία» της ανάπτυξης που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες, εάν δε συνοδευτεί από τις αναμενόμενες διαρθρωτικές αλλαγές.

«Πρέπει να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά όχι σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Παρισιού, για να ακολουθήσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Φραγκφούρτης, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του με το συνάδελφό του, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την ακρίβεια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στην ΕΕ. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε μάλιστα - αναφερόμενος προφανώς σε στατιστικά δεδομένα της Γερμανίας - ότι «το θέμα δεν είναι τόσο η άνοδος των μισθών όσο η ανασφάλεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι για το μέλλον», για να υποστηρίξει την αξίωση των εμποροβιομηχάνων για την προώθηση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις.

«Πρέπει εμείς, ως εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας, να πιέσουμε τις εθνικές κυβερνήσεις μας να εντείνουν τους ρυθμούς τους με στόχο την επίσπευση της εφαρμογής της στρατηγικής της Λισαβόνας», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρ. Φουντουκάκος στην εισήγησή του ως προεδρεύων της χτεσινής συνάντησης. «Η απελευθέρωση των εθνικών αγορών εργασίας και προϊόντων, η απελευθέρωση ιδιαίτερα της αγοράς της ενέργειας και της εκπαίδευσης, η αναμόρφωση των εθνικών συστημάτων πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας, η εξασφάλιση βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε βάρος χρόνου, η μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων, η προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στις σημερινές ανάγκες της αγοράς εργασίας και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα» είναι ορισμένες από τις πολιτικές που προσδοκούν οι επιχειρηματίες, τους οποίους εκπροσωπεί η συγκεκριμένη «λέσχη», όπως αποτυπώθηκαν στην εισήγηση του προέδρου του ΕΒΕΑ. Ακόμη μίλησε για χρέος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «να αποκτήσουν επιτέλους κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα ικανή να δώσει στην Ευρώπη εκτός από οικονομική και πολιτική δύναμη για την εξασφάλιση των συμφερόντων της».

«Σας καλώ να εξετάσετε το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα μας και να αξιοποιήσετε αυτές τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται», είπε, τέλος, ο ίδιος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ξένων επιμελητηρίων και επαναλαμβάνοντας μέρος των δεσμεύσεων και εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης απέναντι στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ