Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρωτοβάθμια ... Ολυμπιακά βάρη

Επωμίζονται με την ευθύνη να λειτουργήσουν τους 15 Σταθμούς Α` Βοηθειών

Πριν ακόμα γίνει νόμος του κράτους το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με την κυβέρνηση της ΝΔ για την Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας, που προέβλεπε τη λειτουργία Σταθμών Α` Βοηθειών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διορισμένες αρχές από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥΠ) έσπευσαν να το υλοποιήσουν, για να αποδειχθεί «εν τοις πράγμασι» ότι η νέα κυβέρνηση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης.

Ταυτόχρονα, αυτή η πρακτική της κυβέρνησης και των συντασσόμενων μ' αυτήν επιλογών των ΠεΣΥΠ καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και ότι οι εκ ενόντων - λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων - αποφάσεις δε θα έχουν καμία συνέχεια. Μάλιστα, οι προβλέψεις της κυβέρνησης, μετά το πρόσκαιρο φόρτωμα των μονάδων στα νοσοκομεία στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι να μεταφερθούν οι μονάδες αυτές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, αλλά και των ηγεσιών των ΠεΣΥΠ, τα νοσοκομεία της Αττικής θα πρέπει να καλύψουν με προσωπικό, τεχνολογία και φαρμακευτικά τους 15 Σταθμούς Α` Βοηθειών, που θα λειτουργήσουν στους όμορους δήμους για την κάλυψη των αναγκών σε ΠΦΥ. Να σημειωθεί ότι με τις προκατασκευασμένες μονάδες Α` Βοηθειών έγινε -όπως λέμε στην κοινή καθομιλουμένη - «το σώσε», με την έννοια ότι οι μονάδες που σχεδιάστηκαν κάλυψαν πρωτίστως τις ανάγκες των εργολάβων και όχι πραγματικές ανάγκες σε ΠΦΥ.

Ηδη, στο πνεύμα της κάλυψης των αναγκών Α` Βοηθειών με «υποχρεωτικό εθελοντισμό» - και όχι με τη δικαιούμενη αποζημίωση - άρχισαν να κινούνται τα ΠεΣΥΠ. Ετσι, το Β` ΠεΣΥΠ Αττικής, με έγγραφό του προς τα νοσοκομεία της δύναμής του, ζητά την κάλυψη σε υποδομή και προσωπικό, ακόμα και τον αριθμό τηλεφώνων εκείνων που χρεώνονται για την κάλυψη . Επίσης, το Β` ΠεΣΥΠ Αττικής, επικαλούμενο έγγραφα του υπουργείου Υγείας, ζητά την υλικοτεχνική φαρμακευτική υποστήριξη και την κάλυψη σε προσωπικό - υγειονομικό και ιατρικό, χωρίς, βέβαια, να κάνει λόγο και για την ανάλογη πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Οι εργαζόμενοι στους «Αγίους Αναργύρους»

«Φασιστική πολιτική επιστράτευση», χαρακτηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι».

«Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ευθύνονται για την υποβάθμιση, αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία», επισημαίνει το σωματείο και το τονίζει: «Αποθρασυμένοι ζητούν προκλητικά να αποδυναμωθούν οι στοιχειώδεις υγειονομικές παροχές των νοσοκομείων και να στελεχώσουν με υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό τη λειτουργία των προκατασκευασμένων σταθμών πρώτων βοηθειών σε δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων για τρεις μήνες. Οι ογκολογικοί ασθενείς και τα ψυχικά άρρωστα παιδιά προσφέρονται θυσία στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ