Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
«Ταξίδι» στο χρόνο και στις αιώνιες αξίες

«Μυρμιδόνες, Νηρηίδες, Φρύγες» από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου
«Μυρμιδόνες, Νηρηίδες, Φρύγες» από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου
Μετά τις «Τρωάδες» της «Θεατρικής Διαδρομής», τον «Αριστοφάνη» του «Θεάτρου Τέχνης» και τις «Βάκχες» του Πίκολο Τεάτρο, τα φετινά Επιδαύρια συνεχίζουν το «ταξίδι» τους στο χρόνο και στις αιώνιες αξίες, με ακόμη οκτώ παραστάσεις.

  • Στις 11 Ιούλη κλείνουν ακριβώς πενήντα χρόνια από τότε που το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Δημήτριου Σάρρου, σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη και με πρωταγωνιστές τον Αλέκο Αλεξανδράκη και την Ελσα Βεργή. Το Εθνικό Θέατρο, τιμώντας αυτήν την επέτειο, παρουσιάζει στις 9 και 10 Ιούλη στην Επίδαυρο, τον «Ιππόλυτο», διατηρώντας τη μουσική που έγραψε για την παράσταση ο κορυφαίος Ελληνας μουσουργός Δημήτρης Μητρόπουλος και παρουσιάζει το έργο σε νέα μετάφραση του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα, η χορογραφία της Ερσης Πήττα, η μουσική Διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου. Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Τσιδίμης, Μπέττυ Βαλάση, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μαρίνα Ξένου, Χρήστος Πάρλας, Θόδωρος Κατσαφάδος, Μαριάνθη Σοντάκη. Κορυφαίες: Πένυ Παπουτσή, Χριστίνα Βαρζοπούλου, Θάλεια Αργυρίου.
  • Με τη«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη ολοκληρώνει το Εθνικό Θέατρο, στις 16-17 Ιουλίου τη συμμετοχή του στα Επιδαύρια 2004. Μια από τις διασκεδαστικότερες και πιο επιτυχημένες κωμωδίες του Αριστοφάνη, με τολμηρό λόγο και διαχρονικό προβληματισμό, παρουσιάζεται σε απόδοση και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου, μουσική του Χρήστου Λεοντή και με τη Λυδία Κονιόρδου στον ομώνυμο ρόλο. Παίζουν επίσης: Ελένη Καστάνη, Βάσω Ιατροπούλου, Μαρία Καντιφέ, Ελένη Τζώρτζη, Ελενα Γεροδήμου, Γιάννης Δεγαΐτης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αντώνης Λουδάρος, Νικολέτα Βλαβιανού, Νίκος Καραθάνος, Λευτέρης Λουκαδής, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Θεμιστοκλής Πάνου κ.ά.
  • «Ιππόλυτος» από το Εθνικό Θέατρο
    «Ιππόλυτος» από το Εθνικό Θέατρο
    Μια από τις τραγωδίες του Ευριπίδη που σπάνια ανεβαίνει στη σκηνή, την «Ανδρομάχη» παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου στα Επιδαύρια, στις 23 και 24 Ιούλη. Ιδιότυπο «ειρωνικό» κείμενο με έντονα αντιπολεμικές εκρήξεις, είναι ένα έργο συνόλου με τρεις κεντρικές ιστορίες: τα πάθη της Ανδρομάχης, της Ερμιόνης και του - αόρατου - Νεοπτόλεμου. Οπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, «η "Ανδρομάχη" αποτελεί μια παράξενη σύνθεση από πολιτικά, ειρωνικά, λυρικά και δραματικά στοιχεία, μια παράδοξη περιπέτεια» τονίζοντας παράλληλα πως «ίσως είναι το πιο "αδικαίωτο" έργο του Ευριπίδη στις σκηνές του σύγχρονου θεάτρου». Η «Ανδρομάχη» ανεβαίνει σε μετάφραση-σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, σκηνικά-κοστούμια Αλέξανδρου Βέττα. Παίζουν: Λήδα Τασοπούλου, Αλέξης Σταυράκης, Σπύρος Μαβίδης, Γιώργος Κροντήρης κ.ά.
  • Τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας-Θεσσαλικό Θέατρο στην Επίδαυρο, 30-31 Ιούλη. Εργο που ο τραγικός ποιητής έγραψε στα 90 του χρόνια και πραγματεύεται τη μοίρα ενός πονεμένου και μοναχικού ανθρώπου, του Φιλοκτήτη, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας και τώρα ζει μόνος σ' ένα ακατοίκητο νησί αρνούμενος να προσφέρει τη βοήθειά του στους Ελληνες. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Αγγελου Αγγελή, κοστούμια Αγνής Ντούτση, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη, μουσική διδασκαλία Νένης Ζάππα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Το ρόλο του Φιλοκτήτη ερμηνεύει ο Νικήτας Τσακίρογλου, του Νεοπτόλεμου ο Νίκος Ψαρράς, του Οδυσσέα ο Γιώργος Κέντρος.
  • «Τραχίνιες» από το ΚΘΒΕ
    «Τραχίνιες» από το ΚΘΒΕ
    Τα άγνωστα έργα του Αισχύλου «Μυρμιδόνες, Νηρηίδες, Φρύγες» επέλεξε να παρουσιάσει ως τριλογία ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στα Επιδαύρια, στις 6-7 Αυγούστου 2004. Η ανασύνθεση των έργων βασίζεται στην ανολοκλήρωτη μελέτη του Bruno Snell καθώς και σε πλήθος άλλων μελετητών που ασχολήθηκαν με τα αποσπάσματα τα οποία βρέθηκαν διασκορπισμένα είτε σε παπύρους, είτε σε αναφορές άλλων σύγχρονων του ποιητή και Λατίνων συγγραφέων. Την ανασύνθεση και τη μετάφραση της τριλογίας υπογράφει ο Ηλίας Μαλανδρής, τη σκηνοθεσία της παράστασης ο Νίκος Χαραλάμπους, τα σκηνικά ο Αντης Παρτζίλης, τα κοστούμια ο Σταύρος Αντωνόπουλος, τη μουσική ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, την κίνηση η Λία Χαράκη. Ερμηνεύουν: Τζένη Γαϊτανοπούλου (Θέτις), Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Εκάβη), Μάριος Φραγκούλης (Αχιλλέας), Νίκος Χαραλάμπους (Αγαμέμνων).
  • Η Αννα Συνοδινού επιστρέφει μετά από χρόνια στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζοντας τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, στις 14-15 Αυγούστου. Τρίτο μέρος της τριλογίας της «Ορέστειας», οι «Ευμενίδες», παρακολουθούν τον κυνηγημένο από τις Ερινύες Ορέστη, μετά το φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας, να κατευθύνεται στην Αθήνα, όπου θα δικαιωθεί από τους δικαστές του Αρείου Πάγου και οι Ερινύες θα τιμώνται στο εξής ως Ευμενίδες. Οι «Ευμενίδες» παρουσιάζονται σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνική διδασκαλία Αννας Συνοδινού, σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου, μουσική Νίκου Ξανθούλη, χορογραφική σύνθεση Χάρη Μανταφούνη, μουσική διδασκαλία Νίκου Συνοδινού. Παίζουν οι: Πέπη Μεταλλείδου, Μάνια Τεχριτζόγλου, Κώστας Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Αννα Συνοδικού κ.ά.
  • Τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στις 20-21 Αυγούστου, στην Επίδαυρο. Στις «Τραχίνιες» παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα της ζωής του Ηρακλή. Το διάστημα δηλαδή που ο ήρωας συγκρούεται με τον Εύρυτο, καταστρέφει την Ομφάλη και αρπάζει την Ιόλη προκαλώντας τη ζήλια της γυναίκας του Δηιάνειρας που του στέλνει τον ποτισμένο με το θανατηφόρο αίμα του Νέσσου χιτώνα, οδηγώντας τον στο θάνατο. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Βαλάκα - Ελένης Παπάζογλου, σκηνοθεσία Βίκτωρ Αρδίττη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Κώστα Βόμβολου και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν: Ανέζα Παπαδοπούλου (Διηάνειρα), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου (τροφός), Γιάννος Περλέγκας (Υλλος), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελος), Γιάννης Τσορτέκης (Λίχας), Ευτυχία Γιακουμή (Ιόλη), Δημήτρης Καρέλλης (Γέροντας), Ακύλας Καραζήσης (Ηρακλής).
  • Με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, που παρουσιάζει ο Λάκης Λαζόπουλος, ολοκληρώνονται τα Επιδαύρια, στις 27-28 Αυγούστου. Την ουτοπία του αιφνίδιου και ανεξάντλητου Πλούτου πραγματεύεται ο Αριστοφάνης, μια ουτοπία πανάρχαια, σύγχρονη και αιώνια μιας κοινωνίας που συμβιώνει και διαπλάθεται από την Πενία. Ο «Πλούτος» παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Το ρόλο του Χρεμύλου ερμηνεύει ο Λάκης Λαζόπουλος. Παίζουν επίσης: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τάκης Παπαματθαίου, Ταξιάρχης Χάνος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Νατάσσα Κατσαβού κ.ά.

Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ