Σάββατο 3 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
«Χέρι» στα λεφτά της Εργατικής Εστίας

Βάζουν τώρα οι βιομήχανοι

«Χέρι στο παγκάρι» της Εργατικής Εστίας επιχειρούν να βάλουν οι βιομήχανοι, αξιοποιώντας ένα νέο νόμο που ψήφισε, πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ!

Συγκεκριμένα, οι σύνδεσμοί τους ζητούν να πάρουν επιχορηγήσεις από την Εργατική Εστία, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη λειτουργικών και άλλων αναγκών τους. Η απαίτηση αυτή είναι απαράδεκτη και προκλητική, όχι μόνο γιατί οι βιομήχανοι όλο παίρνουν και ποτέ δε χορταίνουν, αλλά και γιατί τα χρήματα αυτά προέρχονται, κατά το πλείστον, από τις συνδρομές των εργαζομένων κι επομένως για τις δικές τους ανάγκες προορίζονται.

Ομως, τα τελευταία χρόνια, η Εργατική Εστία, αντί να αυξάνει τις παροχές της προς τους εργαζόμενους και τους άνεργους - όπως και προς τα Σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα - τις μειώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εκδρομικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν όλο και λιγότεροι, καθώς οι προϋποθέσεις συμμετοχής γίνονται δυσκολότερες.

Η αίτηση του ΣΘΒ

Ο πρώτος που φαίνεται να εποφθαλμιά τα λεφτά της Εργατικής Εστίας είναι ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΒ), ο οποίος, με έγγραφό του προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Π. Παναγιωτόπουλο, ζητάει την τροποποίηση του Νόμου 3227/04 - πρόκειται για το διαβόητο νόμο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλες διατάξεις», που, εκτός των άλλων, ορίζει ότι το επίδομα ανεργίας δε θα το παίρνουν οι άνεργοι, αλλά οι εργοδότες! - ούτως ώστε να ισχύει και για τις περιφερειακές εργοδοτικές οργανώσεις το άρθρο 23, παρ. 3 του νόμου, που αναφέρει ότι ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας μπορεί να αναλαμβάνει τις δαπάνες χρηματοδότησης οργανώσεων για τη μελέτη και εκτέλεση κτιριακών έργων σε ακίνητα ιδιοκτησίας τους.

Ο ΣΘΒ ζητάει τροποποίηση του νόμου - μέχρι τώρα χρήση αυτής της διάταξης μπορεί να κάνει ο ΣΕΒ, όπως και η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ - προκειμένου να χρηματοδοτηθεί για την ανέγερση εγκαταστάσεων σε ιδιόκτητο οικόπεδο ενός στρέμματος, στις οποίες θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του.

Αποκαλυπτικός διάλογος

Να σημειώσουμε ότι η ψήφιση του νόμου στη Βουλή είχε προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΚΚΕ και στην τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι εκπρόσωποι της οποίας δεν ήθελαν να φανεί τι και γιατί ψηφιζόταν.

Χαρακτηριστικός, απ' αυτή την άποψη, είναι ο διάλογος μεταξύ του τότε υφυπουργού Εργασίας Λ. Τζιόλα και του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, αποσπάσματα του οποίου αντιγράφουμε από τα πρακτικά της Βουλής:

Τ. Τσιόγκας: Για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και τα λεφτά που θέλετε να δώσετε στους βιομηχάνους, εμείς ρωτάμε αν ο ΟΕΕ έγινε για να βοηθάει τους βιομηχάνους. Αυτό ήταν το πνεύμα; Αυτή ήταν η φιλοσοφία;

Λ. Τζιόλας: Μα, αυτό καταλάβατε;

Τ. Τσιόγκας: Μα, αυτό κάνετε! Θα έρθουν αύριο με μια μελέτη και θα σας πουν...

Λ. Τζιόλας: Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας από ποιους στηρίζεται;

Τ. Τσιόγκας: Από την Εργατική Εστία. Μα, αυτό λέμε εμείς;

Λ. Τζιόλας: Τα Εργατικά Κέντρα σ' όλη τη χώρα στηρίζονται από την Εργατική Εστία.

Τ. Τσιόγκας: Τώρα εσείς λέτε ότι όπως επιχορηγούμε τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες, θα επιχορηγούμε και τους συνδέσμους βιομηχάνων. Αυτό μας λέτε.

Λ. Τζιόλας: Ποιος το είπε αυτό; Διαβάστε το νομοσχέδιο. Κάνετε λάθος!

Μακρά καθυστέρηση

Βεβαίως, λάθος δεν έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ - άλλωστε στο νομοσχέδιο φαίνονταν καθαρά οι κυβερνητικές προθέσεις - κι αυτό αποδεικνύεται τώρα και στην πράξη. Αλλά ούτε και τα περί στήριξης των Εργατικών Κέντρων, που έλεγε ο τότε υφυπουργός, ήταν αλήθεια. Παράδειγμα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο «παλεύει» κοντά 20 χρόνια να πάρει χρηματοδότηση για την κατασκευή νέου κτιρίου, όπου θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες του. Και δεν τα κατάφερε, παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του νέου κτιρίου - σε ιδιόκτητο οικόπεδο, που παραχώρησε στο ΕΚΛ, με συμβολικό τίμημα το 1985, η τότε δημοτική αρχή Λάρισας, υπό τον αείμνηστο Αρ. Λαμπρούλη - εκτός των άλλων, θα έδινε την ευκαιρία της πλήρους ανακάλυψης και αξιοποίησης του Β΄ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, κάτι που θα ωφελούσε τα μέγιστα στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ