Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ»
Στον έλεγχο βρετανικής πολυεθνικής

Αμεσες επιπτώσεις και ανατροπές στον κλάδο του λιανεμπορίου της Ελλάδας αναμένεται να επιφέρει η εξαγορά της «Κωτσόβολος» από το βρετανικού κολοσσό «Dixon Group». Συγκεκριμένα, οι μεγαλομέτοχοι της «Κωτσόβολος», ο όμιλος Φουρλή και ο Μαρίνος Παράβαλος, πούλησαν χτες το 21,5% και το 17,2% του μετοχικού κεφαλαίου τους αντίστοιχα που κατείχαν, έναντι συνολικού τιμήματος 53,7 εκατομμυρίων ευρώ ή 6,50 ευρώ ανά μετοχή. H «Dixon», κατέχει ήδη το 52,3%. Πριν τη σημερινή συμφωνία, η «Dixon» κατείχε το 13,6% της Κωτσόβολος, ο όμιλος Φουρλή το 40,7% και ο Μ. Παράβαλος το 18,9%, ενώ με τη μεταβίβαση των πωλούμενων μετοχών, η «Dixon» αναμένεται να υποβάλλει δημόσια πρόταση αγοράς του συνόλου μετοχών της «Κωτσόβολος».

Η αύξηση του ποσοστού της «Dixon» στην «Κωτσόβολος» και μάλιστα με επιπλέον τιμή που φτάνει το 28% ανά μετοχή από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων 30 ημερών, καταδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για τις πολυεθνικές του κλάδου στην ελληνικού αγορά. Αλλωστε, οι επισημάνσεις της ίδιας της «Dixon» ότι η στρατηγική του Ομίλου επικεντρώνεται στη λιανική πώληση ηλεκτρικών συσκευών, στη λειτουργία μέσω διαφορετικών εμπορικών σημάτων λιανικής πώλησης και στην επέκταση στις ευρωπαϊκές αγορές όπου διαβλέπει ευκαιρίες κερδοφορίας.

Είναι δεδομένο ότι η επέκταση της «Dixon» στην ελληνική αγορά θα δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις στις μικρότερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με αποτέλεσμα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η εν λόγω αγορά να μονοπωληθεί.

Η «Dixon» κατέχει ηγετική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη λιανική αγορά ηλεκτρονικών ειδών και δραστηριοποιείται σε 12 χώρες. Το 2003 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 3,1 δισεκατομμύρια στερλίνες και τα λειτουργικά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 102,5 εκατ. στερλίνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ