Κυριακή 11 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Χτυπήθηκαν οι καλλιέργειες και στους άλλους νομούς

Η κακοκαιρία χτύπησε και τους άλλους τρεις νομούς της Θεσσαλίας.

Στο Νομό Τρικάλων καταστροφές από το χαλάζι στα μέσα του περασμένου Ιούνη προκλήθηκαν σε 3.000 περίπου στρέμματα βαμβακιού, καλαμποκιού και μποστανιών, στα χωριά Βασιλική, Σαρακίνα, Αρδάνι και Ρίζωμα. Οι ζημιές από το χαλάζι ήρθαν να προστεθούν σ' αυτές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τις σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο νομό όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος καλλιεργειών σε πολλά χωριά του Νομού Τρικάλων είχαν καταστραφεί και πέρσι από χαλαζοπτώσεις. Αν και πέρασε όμως ένας ολόκληρος χρόνος από τότε, οι πληγέντες αγρότες δεν πήραν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, αντιμετωπίζοντας σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Φοβούνται και ανησυχούν έντονα, δε, ότι και για τις φετινές καταστροφές θα κάνει το ίδιο ο ΕΛΓΑ, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της διοίκησής του.

Στο Νομό Καρδίτσας, χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας του Δήμου Ταμασίου, όπως και του Δήμου Θεσσαλιώτιδας του Νομού Φθιώτιδας πλημμύρισαν από τα νερά του ποταμού Κακάρα, ο οποίος ξεχείλισε, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στα χωράφια. Οι πληγέντες αγρότες είναι ιδιαίτερα οργισμένοι και αγανακτισμένοι με την άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, όπως στη δημιουργία παραχάντακων στον ποταμό Κακάρα, έτσι ώστε να πέφτουν κάτω τα νερά και να μην ξεχειλίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποστραγγιστικά έργα στην περιοχή έχουν να καθαριστούν πάνω από 40 χρόνια!

Χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας πλημμύρισαν από τις βροχοπτώσεις, επίσης, και στο Νομό Καρδίτσας, με αποτέλεσμα πολλοί βαμβακοπαραγωγοί ν' αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επανασπορά.

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, αλλά και σε οπωροκηπευτικά προκλήθηκαν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και στο Νομό Μαγνησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ