Σάββατο 22 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ολοταχώς αντεργατικά

Μετά τη συνάντηση ΓΣΕΕ - υπουργού, δηλώθηκε η  επιμονή στην αντεργατική πολιτική και η ηγεσία της ΓΣΕΕ βρήκε «κοινές στοχεύσεις»

Η καλή... διάθεση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ για στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής εκφράστηκε στη χτεσινή συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον νέο υπουργό Εργασίας, Τ. Γιαννίτση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, έφτασε να μιλήσει για «κοινές στοχεύσεις» μετά τη συνάντηση, ενώ ο υπουργός διαβεβαίωνε πως η εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης θα ενταθεί, με συνέπεια τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα.

Ο ίδιος είπε ότι στη συνάντηση έγινε μια «επισκόπηση» των θεμάτων. Οριοθέτησε την ανατροπή του ασφαλιστικού στους 10 - 12 μήνες και δήλωσε ότι το διαβόητο «δεκαχίλιαρο» θα ισχύσει ταυτόχρονα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από 1.1.2000. Το μέτρο αυτό - που απαιτήθηκε από τον ΣΕΒ - ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την υποχρεωτικότητα και καθολικότητα της κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα ευνοεί την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και αναμένεται να επιδράσει εξοντωτικά στο ύψος των αυξήσεων της ΕΓΣΣΕ.

Αυτό που δεν είπε ο υπουργός, είναι πότε θα γίνει η αύξηση των συντάξεων στις 152.000 δραχμές, αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφο. Είπε όμως ότι υπάρχουν «μύθοι και αυθαίρετες ερμηνείες» για το ασφαλιστικό και ότι αυτό που θα καταληχθεί θα προέλθει από τη διαδικασία, δηλαδή τη μελέτη της προοπτικής του συστήματος για τα επόμενα χρόνια και τον «κοινωνικό διάλογο»-απάτη.

Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Η πολιτική της κυβέρνησης, συνδυασμένη με την τοποθέτηση του Τ. Γιαννίτση στο υπουργείο Εργασίας, έχει να κάνει με την προσπάθειά της να ξεθεμελιώσει το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις. Οχι πως είναι θέμα προσώπων, αλλά και τα πρόσωπα παίζουν το ρόλο τους. Η εργατική τάξη θα παλέψει για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για βελτίωση των συντάξεων. Για να μην περάσει η κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας, για να μη φορτωθούν τα βάρη στους εργαζόμενους. Κάναμε ξεκάθαρο ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει το δρόμο του αγώνα προκειμένου να ανατρέψει τέτοιες πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ