Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Με γαλάζιο «μέικ απ»

Από το 2005 ξεκινά μια νέα σειρά αρνητικών μέτρων σε βάρος των Ελλήνων αγροτών

Μειωμένες επιδοτήσεις θα αρχίσουν να λαμβάνουν από του χρόνου οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι, αφού από το 2005 ξεκινούν τα νέα μέτρα της λεγόμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Μαζί με τις μειωμένες επιδοτήσεις, ξεκινούν το νέο ΟΣΔΕ, τα νέα περιβαλλοντικά μέτρα και ό,τι ακόμα απαιτεί η ΕΕ για να δίνονται στο εξής οι όποιες επιδοτήσεις. Οσο για το πόσο αποσυνδεδεμένες και πόσο στρεμματικώς συνδεδεμένες θα είναι οι νέες εισοδηματικές ενισχύσεις, για τα προϊόντα των οποίων αναθεωρήθηκαν τα καθεστώτα, αυτό θα γίνει γνωστό, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδης, μέχρι τις 31/10/2004. Ο,τι αποφασιστεί σχετικά με τα ποσοστά της αποσύνδεσης και σύνδεσης, θα γίνει τελικά πράξη στα πλαίσια των περιθωρίων που επιτρέπει η νέα ΚΑΠ από το 2006.

Το ζήτημα, πάντως, είναι πως από του χρόνου ξεκινούν «πακέτο» τα αρνητικά μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, που ψήφισαν πέρσι τον Ιούνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον περασμένο Απρίλη η κυβέρνηση της ΝΔ. Μέχρι τώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρεί αποπροσανατολιστικά να εμφανίσει πως υπάρχει συναίνεση για το πώς θα εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ. Και όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι κι αυτή, επιχειρεί να δημιουργήσει την απατηλή αίσθηση πως δε θα θιγούν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ανάμεσα στα άλλα χτες ο Σ. Τσιτουρίδης ανέφερε πως γύρω στο 30% των αγροτών που λαμβάνουν πάνω από 5.000 ευρώ ενίσχυση, θα υποστούν μείωση των χρημάτων που λαμβάνουν, ενώ το 70% δε θα θιγεί... Ως γνωστόν, το 2005 οι επιδοτήσεις θα μειωθούν κατά 3% το 2006 κατά 4% και από το 2007 κατά 5%. Οι αγρότες που λαμβάνουν κάτω από 5.000 ευρώ θα λαμβάνουν το μέρος της παρακράτησης ένα χρόνο μετά περίπου. Επιπλέον, από τις επιδοτήσεις θα παρακρατείται 1% με 2%, υποτίθεται, για την προώθηση των εξαγωγών και θα χαθεί ακόμα και ένα ποσοστό 2% με 3% για τη δημιουργία εθνικού αποθέματος. Με άλλα λόγια, το συνολικό παρακράτημα θα μπορεί να φτάνει και το 9% με 10%!

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απόφυγε χτες να απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική γεωργία και με ευχολόγια κάλεσε τους Ελληνες αγρότες να μη φοβούνται το μέλλον... Απέφυγε, για παράδειγμα, να απαντήσει σε ερώτηση, αν η μείωση των επιδοτήσεων από το 2005 είναι θετικό ή αρνητικό γεγονός. Δεν έδωσε, επίσης, απάντηση σε ερώτημα για το τι θα γίνει φέτος με την παραγωγή σιταριού που παραμένει στα αζήτητα, επικαλούμενος τους νόμους της αγοράς. Δεν απάντησε ούτε σε ερώτηση, για το πώς η κυβέρνηση της ΝΔ εγγυάται το εισόδημα των αγροτών, όταν οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα πέφτουν, οι επιδοτήσεις μειώνονται και το κόστος παραγωγής ανεβαίνει; Πάντως, το φιλοαγροτικό προφίλ που θέλουν να λανσάρουν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Σ. Τσιτουρίδης, απαιτεί και ανάλογες πράξεις κι όχι μόνο τρικάκια και φιλοαγροτικούς μορφασμούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ