Τετάρτη 4 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Θολές ανακοινώσεις λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή

Εγκρίθηκαν χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή οι γενικές γραμμές του νομοσχεδίου που εισηγήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ, το Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Εθνικό Δημοτολόγιο. Στην Κυβερνητική Επιτροπή δε συζητήθηκαν οι δύο Κώδικες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ο Κώδικας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Κώδικας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού - οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού, συντάσσονται ήδη και θα είναι έτοιμοι προς το τέλους του έτους.

Πάντως, όσα ανακοινώθηκαν χτες δεν αποσαφηνίζουν σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση των δήμων, ένα θέμα που «καίει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το οποίο έχουν ακουστεί πολλές εξαγγελίες και υποσχέσεις από τους κυβερνώντες.

Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο περί το τέλος του μηνός, ούτως ώστε να κατατεθεί, να συζητηθεί και να ψηφιστεί στο Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής, ενώ οι δύο Κώδικές θα ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο στις αρχές του 2005.

Ρυθμίσεις θεμάτων των ΟΤΑ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται μια σειρά εκκρεμή θέματα των ΟΤΑ, όπως: Ανασύσταση Νομαρχιακών Επιτροπών. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΝΑ προς Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και ιδιώτες. Προς τούτο παρέχεται δυνατότητα λήψης ευνοϊκών δανείων (επιτόκιο με βάση τα τρέχοντα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου δεκαετούς διάρκειας) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η ρύθμιση είναι όμοια με εκείνη που έγινε για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ με τον Ν. 3242/2004. Σύσταση θέσης Γενικού Γραμματέα στις ΝΑ (αντίστοιχη ρύθμιση υφίσταται και για τους Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων, που είναι παραλλήλως και πρωτεύουσες Νομών).

Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΤΑ

Αναφορικά με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΤΑ («Πρόγραμμα Θησέας»), το νομοσχέδιο, πάντα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπει ότι η διάρκειά του είναι πενταετής (2005 - 2009), δυνάμενη να παραταθεί για δύο ακόμη έτη (μέχρι το 2011) με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα παρακάτω υποπρογράμματα: «Οργάνωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών των ΟΤΑ», «Τοπική Ανάπτυξη και Προστασία του Περιβάλλοντος», «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες», «Τεχνική στήριξη προγράμματος».

Οι πόροι του προγράμματος θα προέρχονται: Ποσοστό 10% των ΚΑΠ, που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό. Ποσοστό 25% των ΚΑΠ, που εγγράφονται στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων (ΣΑΤΑ). Ποσοστό 80% του φόρου των τόκων καταθέσεων (άρθρο 9 Ν. 2503/1997). Το ποσό του λογαριασμού του άρθρου 67 του Ν. 3033/1997 (Ειδικός Λογαριασμός έκτακτης ενίσχυσης ΟΤΑ για εκτέλεση κοινωφελών έργων), καθώς και το ποσό των τόκων των χρηματικών υπολοίπων που διαχειρίζεται το ΥΠΕΣΔΔΑ Εθνικοί Πόροι του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, με τους οποίους χρηματοδοτούνται έργα Δήμων και Κοινοτήτων.

Εθνικό Δημοτολόγιο

Για τη δημιουργία Εθνικού Δημοτολογίου, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία και τήρηση μιας κεντρικής βάσης δεδομένων δημοτολογίου, η οποία θα προκύψει με αυτοματοποιημένο τρόπο από τη συνένωση όλων των υφιστάμενων δημοτολογίων που τηρούνται στους ΟΤΑ. Χρήση του Εθνικού Δημοτολογίου θα κάνουν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου και αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση πράξεων στις συναλλαγές κράτους - πολίτη.

Σημειώνεται, πάντως, ότι παράλληλα με το Εθνικό Δημοτολόγιο θα συνεχίσουν να υφίστανται και τα ήδη υπάρχοντα δημοτολόγια των ΟΤΑ. Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα, ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών από τη χρήση του Εθνικού Δημοτολογίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ