Παρασκευή 6 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υποσχέσεις για «φτηνότερα» σχολικά είδη

Να «χρυσώσει το χάπι» των αυξήσεων στα δίδακτρα και της γενικότερης ακρίβειας προσπαθεί η κυβέρνηση, ενώ οι γονείς πληρώνουν πανάκριβα τη μόρφωση των παιδιών τους

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, λίγες μέρες μετά την απόφαση που δίνει το πράσινο για τσουχτερές αυξήσεις (μέχρι 7,5%) στα δίδακτρα από τη νέα σχολική χρονιά, παράλληλα με την πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων σε ορισμένες άλλες κατηγορίες. Στα πλαίσια αυτά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου μοίρασε υποσχέσεις για συγκράτηση των τιμών στα σχολικά είδη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, με δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους επιχειρηματιών του κλάδου.

Με δηλώσεις τους, ο υφυπουργός και οι εκπρόσωποι του κλάδου, υποστήριξαν πως οι τιμές στα σχολικά είδη θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, σε ορισμένα και πιο χαμηλά, λόγω της πληθώρας προϊόντων και της σχέσης ευρώ - δολαρίου όσον αφορά στα εισαγόμενα. Ενας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές στα είδη αυτά είναι η τάση των μεγάλων βιομηχανιών να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Κίνα λόγω χαμηλού εργατικού κόστους. Οπως επισημαίνουν, πάντως, βιβλιοπώλες, καμία εικόνα δεν υπάρχει ακόμα για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στα ξενόγλωσσα βιβλία, το κόστος των οποίων επιβαρύνει ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό των γονιών καθώς παραδοσιακά επιβάλλονται ανατιμήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 15%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η «σχολική τσάντα» με όλα τα «συμπαρομαρτούντα» και συνολικά η εκπαίδευση των παιδιών θα κοστίσει και φέτος πολύ ακριβά για στα λαϊκά νοικοκυριά. Εάν συνυπολογίσει κανείς από κοντά τα έξοδα για το σχολικό εξοπλισμό, τα δυσθεώρητα ποσά που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι γονείς για φροντιστήρια και εξωσχολικά μαθήματα - σε συνδυασμό με την κυβερνητική απόφαση να απελευθερώσει πλήρως τη διαμόρφωση των διδάκτρων σ' αυτά καθώς και στα ιδιωτικά ΙΕΚ και ΚΕΚ - είναι φανερό ότι οι διαβεβαιώσεις περί συγκράτησης των τιμών στα σχολικά είδη στα ήδη υψηλά επίπεδα που έχει διαμορφώσει η «ελεύθερη αγορά», δεν αρκούν για να ανακουφίσουν τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ