Παρασκευή 6 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ζητά φορολογικό παράδεισο και όχι μόνο

Με τις προτάσεις της για τον αναπτυξιακό νόμο, η ΕΣΕΕ ζητά μείωση της φορολογίας και τη «σωτηρία» των «προβληματικών» επιχειρήσεων με χρήματα από το δημόσιο στους «ατυχήσαντες» βιομηχάνους»!

Τα θέλουν.... όλα και τα θέλουν τώρα! Αυτό προκύπτει από τις θέσεις που κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στο υπουργείο Οικονομίας για τον υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακό νόμο». Η τελευταία από τις συνολικά 10 θέσεις της έχει να κάνει με την εκπόνηση ενός σχεδίου «Σωτηρίας», όπως το ονομάζει η ΕΣΕΕ, των επιχειρήσεων που ανήκουν σε υπό κατάρρευση βιομηχανικούς κλάδους! Για την τήρηση των προσχημάτων και στο πλαίσιο της γενικότερης αοριστίας αυτής της πρότασης, η ΕΣΕΕ προσθέτει ότι η... «Σωτηρία» θα προσφέρεται εφόσον «βάσει επιχειρηματικών σχεδίων δημιουργούνται συνθήκες ανάκαμψης και μελλοντικής προοπτικής αυτών και των κλάδων τους».

Με αυτή την πρότασή της, η ΕΣΕΕ όχι μόνο απαιτεί από το δημόσιο να στηρίξει επιχειρηματίες που οδήγησαν στην καταστροφή τις επιχειρήσεις τους, εξασφαλίζοντας ωστόσο οι ίδιοι σημαντικά και πολύμορφα οφέλη, αλλά τάσσεται ευθέως στο πλευρό του μεγάλου κεφαλαίου σε αντίθεση με τα συμφέροντα χιλιάδων μικρών εμπόρων που πλήττονται από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών και των ντόπιων μεγάλων επιχειρήσεων της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Η συγκεκριμένη πρόταση ανατρέπει ουσιαστικά και τις υπόλοιπες θέσεις της ΕΣΕΕ για τον υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακό νόμο», όπου εμφανίζεται με αιτήματα λίγο πολύ γνωστά και περιορισμένα σε κάποια πλαίσια. Ζητά για παράδειγμα να έχει «περιφερειακό» προσανατολισμό ο νέος νόμος, διαφάνεια και ταχύτητα στις διαδικασίες, μεσολάβηση του υπουργείου για τις εγκρίσεις των επιχειρηματικών σχεδίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ παλαιών και νέων επιχειρήσεων.

Η ΕΣΕΕ ζητά επίσης δημιουργία «ελεύθερων ζωνών» για την κυκλοφορία των προϊόντων, φορολογικά κίνητρα και επιδότηση επιτοκίου, κυρίως, αλλά χωρίς να αποκλείει και άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς και να μη γίνονται διακρίσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη με βάση «στερεότυπα γεωπολιτικού περιεχομένου», όπως οι... παραμεθόριες ζώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ