Παρασκευή 6 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Αυξάνονται και εντείνονται τα αγροτικά προβλήματα

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς, συζητήθηκαν σε σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, (ΕΟΑΣΛ). Οι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από την Αγιά και τα χωριά Μεταξοχώρι, Νερόμυλοι, Ανάβρα, Ποταμιά, Ανατολή, Αετόλοφο μετέφεραν στη σύσκεψη τη διαπίστωση ότι τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς αυξάνονται και εντείνονται. Και υπογράμμισαν την ανάγκη ανάπτυξης αγροτικών αγώνων για την επίλυση των προβλημάτων και, ταυτόχρονα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που τα δημιουργεί.

Μετά τη συζήτηση για τα γενικότερα προβλήματα, που σχετίζονται άμεσα με την καταστροφική για τη μικρομεσαία αγροτιά εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών αναφέρθηκαν και σε ιδιαίτερα τοπικά αγροτικά προβλήματα της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι:

  • Υπάρχει άμεση ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας Σταθμού Γεωργικών Προειδοποιήσεων, προκειμένου να προλαμβάνονται και ν' αποφεύγονται οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή μήλων. Οπως τονίστηκε, η λειτουργία του Σταθμού θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση, κατά 60%, του κόστους παραγωγής των μήλων, καθώς θα είναι πολύ μειωμένη και η χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία κοστίζουν πανάκριβα στους παραγωγούς. Αλλά η μείωση των φυτοφαρμάκων δε σημαίνει μόνο λιγότερα έξοδα για τον παραγωγό, σημαίνει και φτηνότερη, καλύτερη και υγιεινότερη ποιότητα για τον καταναλωτή. Ομως - όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη - παρά το γεγονός ότι και η τωρινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει αποδεχτεί την αναγκαιότητα του έργου, εν τούτοις δεν ικανοποιεί το σχετικό αίτημα. Και τέθηκε, ευλόγως, το ερώτημα: Θέλει η κυβέρνηση φτηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα κι ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, ή θέλει την αύξηση των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων;
  • Δεν έχει παραδοθεί ακόμα από την υπεύθυνη εταιρία το σύστημα αυτοματοποίησης των κανονιών στον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ν' αγωνιούν αν θα μπορέσουν να συλλέξουν και να πουλήσουν την παραγωγή τους. Επιπλέον, απαιτείται η ενίσχυση και η επέκταση της αντιχαλαζικής προστασίας με νέα κανόνια, τα οποία να καλύπτουν την κατεύθυνση του χαλαζοφόρου κύματος που, κάθε φορά, είναι συγκεκριμένο στην περιοχή.
  • Φέτος, υπήρξαν άλλες δυο περιπτώσεις εμπόρων που «έβαλαν φέσι» στους παραγωγούς. Τονίστηκε ότι «δεν πάει άλλο» αυτή η κατάσταση και πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών από την ασυδοσία των εμπόρων και, ταυτόχρονα, ν' αλλάξει ο τρόπος διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων.
  • Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάθεσης της φετινής παραγωγής πατάτας, που αφορά σε μεγάλο αριθμό αγροτών της περιοχής, καθώς η τιμή της είναι εξευτελιστική - φτάνει τα 0,05 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 0,20 ευρώ - με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ν' αναγκάζονται ν' αφήνουν την πατάτα να σαπίζει στα χωράφια, ή τη σωρεύουν στις αποθήκες και στα ψυγεία. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι σιτοπαραγωγοί, καθώς η τιμή του σταριού είναι πάρα πολύ χαμηλή.
  • Εκκρεμούν για πάρα πολύ καιρό οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν, λόγω του καιρού, στα κεράσια και σε άλλες δεντροκαλλιέργειες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους (2019-11-27 00:00:00.0)
Το Σάββατο, 12 Δεκέμβρη, η πανελλαδική σύσκεψη (2009-12-09 00:00:00.0)
Μακριά από την καπιταλιστική ανάπτυξη της γεωργίας η διέξοδος (2002-11-26 00:00:00.0)
Αγωνιστικός συντονισμός δράσης (2002-08-20 00:00:00.0)
Ξαναφουντώνει ο αγώνας των αγροτών (2001-01-24 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις (2000-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ