Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Το θέμα του συντονισμού δράσης των αγροτών της Θεσσαλίας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε χτες στην Καρδίτσα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον μακροχρόνιο αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ δηλώνουν οι αγρότες της Καρδίτσας. Ο συντονισμός της δράσης τους συζητήθηκε χτες σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσαν οι δύο Ομοσπονδίες - η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων Καρδίτσας - και συμμετείχαν τα Διοικητικά Συμβούλια και οι αντιπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και πολλοί αγρότες του νομού. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα χωριά, περιφερειακές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ανά δήμο, με προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα σε νομαρχιακό, πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων Καρδίτσας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη χτεσινή σύσκεψη, «καλούν τους αγρότες, ενωτικά και μαζικά, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται με συγκεντρώσεις στα χωριά, περιφερειακές εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες κατά δήμο και συλλαλητήρια σε νομαρχιακό, πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο μέχρι την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι η κατάσταση στην αγροτική οικονομία συνεχώς χειροτερεύει, εξαιτίας της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια αναφέρεται το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι αγρότες της Καρδίτσας και υπογραμμίζεται: «Αγωνιζόμαστε για:

α) Την αλλαγή αυτής της πολιτικής που μας οδήγησε στη φτώχεια, την ανέχεια και την καταστροφή, που θα ενταθεί και θα οξύνει τα προβλήματα ακόμα περισσότερο.

β) Η πολιτική στην αγροτική οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία να υπηρετεί τον μικρομεσαίο αγρότη και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

γ) Για την κατάργηση των ποσοστώσεων, του περιορισμού στις καλλιέργειες, των προστίμων συνυπευθυνότητας, για τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, για παραγωγικούς συνεταιρισμούς».

Στο ψήφισμα γίνεται εκτενής αναφορά στις άμεσες διεκδικήσεις που έχουν οι αγρότες και συγκεκριμένα αναφέρεται για το:

ΒΑΜΒΑΚΙ: α) Να επιστραφεί η συνυπευθυνότητα των 151 δρχ. το κιλό. β) Ενόψει των διαπραγματεύσεων για το νέο κανονισμό να διεκδικήσει η κυβέρνηση την αύξηση του πλαφόν στους 1.300.000 τόνους όσο είναι και η παραγωγή της χώρας και ταυτόχρονα την αύξηση των δαπανών για να απολαύσουν οι παραγωγοί την τιμή στόχου. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει μέτρα που θα μειώνουν την παραγωγή και την καλλιέργεια στους παραγωγούς που καλλιεργούν έως 100 στρέμματα ιδιόκτητα και 150 ενοικιαζόμενα, βαμβάκι. Η επιδότηση να δίνεται απευθείας στον παραγωγό για ν' αποφεύγονται οι απάτες.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ: Καταγγέλλουμε την πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που καταργεί την τιμή εγγύησης και επιβάλλουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στα οπωροκηπευτικά και τη βιομηχανική ντομάτα και καλούμε την κυβέρνηση να πειθαρχήσει.

ΣΙΤΗΡΑ: Να καταργηθεί η περιφερειοποίηση της ποινής των σιτηρών που για φέτος στο Νομό Καρδίτσας διπλασιάστηκε το πρόστιμο συνυπευθυνότητας από 3.500 δρχ. ανά στρέμμα σε 7.000 δρχ ανά στρέμμα.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Να ενισχυθεί η οικογενειακής μορφής επιχείρηση με άρση των περιορισμών και προστίμων. Συνυπευθυνότητα για φτηνό και υγιεινό κρέας στην κατανάλωση.

Ειδικά για το πιστωτικό σύστημα και τις χρηματοδοτήσεις από την ΑΤΕ στο ψήφισμα σημειώνεται:

  • Καταγγέλλουμε την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και καλούμε την κυβέρνηση να τη χρησιμοποιήσει για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και του παραγωγικού συνεταιρισμού.
  • Να μειωθούν τα ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ στο διπλάσιο του πληθωρισμού.
  • Να μην μπει σε λειτουργία η Τράπεζα Γης και πολύ περισσότερο να μη χρησιμοποιηθεί για τις κατασχέσεις των χωραφιών.
  • Να γίνει πραγματική ρύθμιση των χρεών των αγροτών.

Για τον ΟΓΑ οι αγρότες ζητούν «να δοθεί η δυνατότητα, στους αγρότες που δεν μπόρεσαν ν' ανταποκριθούν στις εισφορές του ΟΓΑ, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής στο ψήφισμα σημειώνεται ότι είναι αναγκαίος ο «έλεγχος στις τιμές των μέσων και εφοδίων, για να σταματήσουν οι αλόγιστες αυξήσεις σε καύσιμα, σπόρους, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ανταλλακτικά, ηλεκτρικό ρεύμα, τα οποία ελέγχουν τα μονοπώλια». Σ' αυτά τα πλαίσια οι αγρότες ζητούν:

  • Χρηματοδότηση και ανάπτυξη της εθνικής έρευνας στη γεωργία και κτηνοτροφία.
  • Παραχώρηση στους αγρότες πετρελαίου με τιμή τράνζιτ όσο το παίρνουν και οι εφοπλιστές.
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, όπως Σμόκοβος, Αχελώος και φράγματα Μουζακίου, Πύλης, Εννιπέα και εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τρακτέρ στα Φάρσαλα! (2005-11-30 00:00:00.0)
Πήραν επιτυχώς τη «σκυτάλη» (2003-01-29 00:00:00.0)
Αγωνιστική «πλημμύρα» χτες και στον Τύρναβο! (2001-11-24 00:00:00.0)
Ξανά στον αγώνα! (2001-09-22 00:00:00.0)
Αγωνιστικός δεκάλογος για τους βαμβακοπαραγωγούς (2001-08-29 00:00:00.0)
Αιτήματα επιβίωσης της αγροτιάς (1999-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ