Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κακόγουστη φάρσα με φοροφυγάδες...

Ούτε τα όποια προσχήματα δεν κρατά πλέον το υπουργείο Οικονομικών στη με νόμο υποχρέωσή του να εκδίδει κάθε χρόνο καταλόγους με ονόματα επιχειρήσεων και ιδιωτών που διέπραξαν αξιοσημείωτη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία ονομάτων που παρουσίασαν χτες, είναι μια σκέτη απογοήτευση απ' όλες τις απόψεις. Ούτε και αυτό το στόχο, της δήθεν αδέκαστης και υπεράνω όλων κυβέρνησης - τιμωρού του οικονομικού εγκλήματος, δεν εξυπηρετούν. Συγκεντρωμένα φύρδην - μίγδην στοιχεία για επιχειρήσεις - φοροδιαφεύγουσες που δεν τις γνωρίζουν ούτε οι μέτοχοί τους, εκτός από το λαθρεμπόριο καυσίμων όπου φιγουράρει το όνομα του γνωστού επιχειρηματίας και φίλου ο Κ.Μηστοτάκη κ.Μαμιδάκι δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση καταγγελίας φοροδιαφυγής μεγαλοεπιχειρηματιών, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται σαν «διαπλεκόμενα» με την πολιτική εξουσία (είναι καιρός για τέτοια τώρα;), παρουσιάζουν εταιρίες που σήμερα δε λειτουργούν, όπως η εταιρία εκτροφής πτηνών «Βοκτάς», ενώ για μια ακόμη χρονιά και για να γεμίσουν τις σελίδες, κατέφυγαν στην πρακτική της επανάληψης ονομάτων επιχειρήσεων και ονομάτων, ειδικά στο χώρο του λαθρεμπορίου καυσίμων, που απασχολούν τις διωκτικές αρχές τα τελευταία δέκα χρόνια...

Συνολικά παρουσιάζονται τέσσερις κατηγορίες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η πρώτη αφορά περιπτώσεις επιχειρήσεων που κατηγορούνται για έκδοση εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων που οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν το 1999. Παρατίθενται συνολικά 98 επιχειρήσεις, όπου αθροιστικά είχαν εκδώσει πλαστά - εικονικά τιμολόγια 17,5 δισ. δραχμών, καταλογίστηκαν πρόστιμα 20,4 δισ. δραχμές και βεβαιώθηκαν 8,6 δισ. δραχμές.

Ο δεύτερος πίνακας αφορά φορολογικές παραβάσεις, μεγάλης, κατά το υπουργείο έκτασης, που οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν το 1999. Μεταξύ των φοροφυγάδων εμφανίζεται ο γιατρός ομοιοπαθητικής Σ.Διαμαντίδης, ο Ροδόπουλος ( εμπόριο ελαιολάδου) η εταιρία «Βοκτάς», η Αθηναϊκή Ελαιουργία, ενώ στο Παπακωνσταντίνου Πέτρο - η μεγαλύτερη περίπτωση - που ασκεί χονδρεμπόριο μηχανημάτων, καταλογίστηκαν πρόστιμα 24 δισ. δραχμές. Σε 81 περιπτώσεις φοροδιαφυγής καταλογίστηκαν πρόστιμα 73,5 δισ. δραχμές και βεβαιώθηκαν φόροι 54,2 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ