Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Στο κατώτερο επίπεδο με... άνοδο

  Κοροϊδεύουν τον κόσμο όσοι υποστηρίζουν πως είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ζημιές δεκάδων μετοχών, που από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει πάνω από το 80% της τιμής τους

 

Στα χαμηλότερα επίπεδα του χρόνου βρέθηκε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που περί τα μέσα της συνεδρίασης «έπεσε» μέχρι και τις 3.165,2 μονάδες. Παρά τις προχτεσινές προσπάθειες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ν' αναστρέψει το ιδιαίτερα κακό κλίμα που υπάρχει σχεδόν ολόκληρο το 2000 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι συναλλαγές ξεκίνησαν και χτες με πτωτικές τάσεις. Η πτώση έφτασε το 1,5% και ο δείκτης έδειξε το πιο χαμηλό επίπεδο της χρονιάς. Λίγο αργότερα, και με πρωταγωνιστές αρχικά τα «βαριά χαρτιά» οι τιμές άρχισαν να ανακάμπτουν και ο Γενικός Δείκτης έφτασε να δείχνει άνοδο 1,4%. Ωστόσο, το φαινόμενο των -εντός της συνεδρίασης- ρευστοποιήσεων έχει επαναληφθεί, όπως ακριβώς γίνεται σε κάθε συνεδρίαση και έτσι τελικά οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν στις 3.230,9 μονάδες με άνοδο 0,55%.

Οι απώλειες του Δείκτη από την αρχή της χρονιάς είναι ήδη 44,2%, ενώ όλο και περισσότεροι παράγοντες από τους εμπλεκόμενους στη χρηματιστηριακή αγορά - από αυτούς τους ίδιους δηλαδή που μέχρι πριν λίγες βδομάδες μίλαγαν για την από στιγμή σε στιγμή επερχόμενη ανάκαμψη- λένε σε διάφορους τόνους πως ουδείς μπορεί πλέον να εκτιμήσει πού θα σταματήσει η πτωτική πορεία των τιμών.

Η αδυναμία προσδιορισμού της τάσης που θα έχει από εδώ και πέρα το Χρηματιστήριο, όχι μόνο είναι υπαρκτή, αλλά αποκαλύπτει και τις τεράστιες ευθύνες, που έχουν απέναντι σε «μικροεπενδυτές» που χάνουν τις οικονομίες τους, όλοι όσοι μέχρι και πρόσφατα υπόσχονταν «κούρσες» και... φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί το εξής. Τα διάφορα κερδοσκοπικά κέντρα, ξεκινώντας από τους κυβερνώντες που προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου πέρσι και μέχρι τους διάφορους «θεσμικούς επενδυτές» και τους μεγαλομετόχους των εισηγμένων εταιριών, έχουν καταφέρει να ανατρέψουν κάθε έννοια κανόνων και προϋποθέσεων στις χρηματιστηρικές αλλαγές. Ετσι, η περιβόητη άποψη - αρχή που λέει ότι «δεν πουλάμε όταν χάνουμε», αποδεικνύεται ήδη καταστροφική για δεκάδες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι οποίες από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει πάνω από το 80% τής τότε τιμής τους. Αν κάποιος, δηλαδή, ανυποψίαστος είχε τοποθετήσει για την αγορά τέτοιων μετοχών 1.000.000 δραχμές τον Γενάρη, σήμερα έχει να λαμβάνει μόλις 200.000 δραχμές, ενώ για να συμψηφίσει τη ζημιά του και να πάρει πίσω τα χρήματά του, πρέπει οι εν λόγω μετοχές να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του...400%! Πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο ποσοστό που ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελεί στόχο και ως εκ τούτου δικαιολογημένα υποστηρίζεται η άποψη περί απώλειας των αποταμιεύσεων, όσων πίστεψαν τα παχιά λόγια είτε των κυβερνώντων, είτε των Μέσων Ενημέρωσης που έσπρωξαν τον κόσμο στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση διακινήθηκαν 355 μετοχικοί τίτλοι. Από αυτούς άνοδο παρουσίασαν 178, ενώ με ζημιές έκλεισαν οι 153. Οι κλαδικοί, τέλος, δείκτες παρουσίασαν μεικτή εικόνα. Ο δείκτης των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη (2,2%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι επενδυτικές εταιρίες με ποσοστό -0,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ