Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ανακύκλωση της... κοροϊδίας

Πίσω από τη διαφαινόμενη επεξεργασία των «βοθρολυμάτων», που θα αρδεύσουν την αγροτική γη, κρύβεται ένας απύθμενος κυβερνητικός εμπαιγμός των αγροτών

Τα «ανακυκλωμένα βοθρολύματα» χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να «σκεπάσει» την εγκληματική κυβερνητική πολιτική όσον αφορά στην προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων και την αντιμετώπιση του αγροτικού τομέα και των δασών.

Χτες ο υπουργός Γεωργίας παραχώρησε, υποτίθεται, συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων», για να ανακοινώσει, με λίγα λόγια, ότι ιδρύεται στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και ένα Εθνικό Ινστιτούτο Υδατικών Πόρων και πως υπάρχει σημαντικό ερευνητικό έργο του ΕΘΙΑΓΕ για τους υδατικούς πόρους. Και μια και υπήρχαν εύκαιρες κάποιες μελέτες, ο υπουργός Γ. Ανωμερίτης εμφάνισε ένα... «ιδιαίτερης σπουδαιότητας» θέμα προς λαϊκή κατανάλωση, εστιάζοντας την κοροϊδία του στους αγρότες. Παράλληλα, επιχείρησε να εμφανίσει ως άλλοθι στην ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε σχετικά και θα ακολουθηθεί: «Την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αστικών αποβλήτων» για άρδευση των καλλιεργειών.

Ο Γ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε στο πιλοτικό έργο του Γαλλικού Ποταμού του Ν. Θεσσαλονίκης, σε δύο εγκαταστάσεις φυσικών αποβλήτων στο Ν. Φλώρινας, στο αρδευτικό δίκτυο Σίνδου με τις επεξεργασμένες εκροές του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ένα υπό κατασκευή έργο στο Μούδρο της Λήμνου. Ακολούθως πρόσθεσε με... έμφαση ότι εντός του 2001 ξεκινάει η κατασκευή συστήματος φυσικής επεξεργασίας των αστικών υγρών αποβλήτων στο Ηράκλειο και τον Αγιο Νικάλαο Κρήτης με στόχο την άρδευση 50.000 στρεμμάτων γεωργικής γης και ότι προγραμματίζεται έργο αξιοποίησης των υγρών αποβλήτων του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, με στόχο την άρδευση του περιαστικού πρασίνου(;) της Αττικής, σε πρώτη φάση του όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου όρους, καθώς και για βιομηχανική χρήση στο Θριάσιο Πεδίο. Το παραπάνω έργο, που δεν αφορά τους αγρότες αλλά διαφορετικού είδους συμφέροντα..., θα γίνει μετά από συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της ειδικής εταιρίας «Ψυττάλεια» και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ).

Πέρα από όλα αυτά, το σοβαρό της υπόθεσης είναι ότι το υπουργείο Γεωργίας προχωράει στην εξαγγελία της ανακύκλωσης του νερού των λυμάτων πόλεων και κατ' επέκταση και των βιομηχανικών λυμάτων, τα οποία ο Γ. Ανωμερίτης αποσιώπησε, αρκούμενο σε κάποιες μελέτες του ΕΘΙΑΓΕ και χωρίς να υπάρχει εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων. Γιατί για να χρησιμοποιηθούν τα αστικά και βιομηχανικά λύματα για την άρδευση της γεωργίας απαιτείται ειδική επεξεργασία (τρίτου βαθμού), το κόστος της οποίας είναι πολύ μεγάλο. Αν δε γίνει αυτό, οι καταναλωτές κινδυνεύουν από τα βαριά μέταλλα, τα οποία δεν εξαλείφει ο κλασικός βιολογικός καθαρισμός και απειλούνται με ασθένειες, όπως η παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ομως, ούτε ο υπουργός Γεωργίας, ούτε και η διοίκηση του ΕΘΙΑΓΕ απάντησαν, για ευνόητους λόγους, σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Ολοι τους ήταν βιαστικοί... Ανεπίσημα πάντως κάποιοι παράγοντες του ΕΘΙΑΓΕ παραδέχτηκαν μετά τη συνέντευξη ότι δεν προβλέπεται τρίτη φάση επεξεργασίας των λυμάτων και επικαλέστηκαν τη χρήση κάποιων φίλτρων για την παρακράτηση των βαρέων μετάλλων. Και στο εύλογο ερώτημα αν εγγυώνται για την υγεία των καταναλωτών, δε δόθηκαν σαφείς απαντήσεις. Αλλωστε, οι ίδιοι παράγοντες παραδέχτηκαν ότι στην περίπτωση του Γαλλικού Ποταμού υπάρχουν... κάποια προβλήματα.

Η ουσία πάντως είναι ότι ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε όσα ανέφερε χτες για να στρώσει... «βοθρολύματα» ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει θέσει, κατ' εντολή της ΕΕ, σε εφαρμογή μια σκανδαλώδη μεθόδευση με πρόφαση το σχέδιο δράσης κατά της απερήμωσης και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Και το σχέδιο αυτό μεθοδεύεται έντεχνα ώστε να γίνει πράξη διά της πλαγίας οδού, χωρίς να υπάρξουν πολλές πολλές αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο. Το προκλητικό της υπόθεσης όμως είναι ότι επιχειρείται να εμφανιστούν ως υπεύθυνοι οι αγρότες για το φαινόμενο της απερήμωσης και της εξάντλησης των υδάτινων πόρων, προκειμένου να ληφθούν νέα οδυνηρά μέτρα σε βάρος τους. Ηδη ο υπουργός Γεωργίας έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και θα κόβονται οι επιδοτήσεις σε όσους αγρότες σπαταλούν το νερό, πράγμα που αναφέρθηκε και στις σχετικές εισηγήσεις που κατατέθηκαν τον περασμένο Ιούλη στο ΣΑΠ, τη συνεδρίαση του οποίου επικαλέστηκε χτες ο Γ. Ανωμερίτης. Εκτός αυτού γίνεται πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους, θα βάλει μπροστά την υποχρεωτική αγρανάπαυση, χωρίς... την άρδευση με «βοθρολύματα», δηλαδή νέα βίαια μέτρα περιορισμού της αγροτικής παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ