Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΙΣΕΡ
Επικοινωνία και όχι ... βοήθεια

Γιατί άλλαξε η στάση της «Δύσης» απέναντι στο ίνδαλμά της

Ο ...«περιπλανώμενος» Ιουδαίος Ρόμπερτ (Μπόμαν) Φίσερ, σε ώρα παράλληλων σκέψεων. Το μυαλό του στη σκακιέρα, η ματιά του όμως στην... αστερόεσσα. «Με την προσπάθειά μου σαν σκακιστής, απέδειξα ότι ο αμερικανικός λαός μπορεί και να σκέφτεται»... (Το e-mail του στην Ιαπωνία είναι: <A style=Xfty22x@docomo.ne.jp)" class="img-responsive" style="width:100%; height:auto; display:block; max-width:100%;" border="0"/>
Ο ...«περιπλανώμενος» Ιουδαίος Ρόμπερτ (Μπόμαν) Φίσερ, σε ώρα παράλληλων σκέψεων. Το μυαλό του στη σκακιέρα, η ματιά του όμως στην... αστερόεσσα. «Με την προσπάθειά μου σαν σκακιστής, απέδειξα ότι ο αμερικανικός λαός μπορεί και να σκέφτεται»... (Το e-mail του στην Ιαπωνία είναι: Xfty22x@docomo.ne.jp)
Μεγάλο ενδιαφέρον, εκ μέρους των εκατομμυρίων σκακιστών σε όλο τον κόσμο, για το θέμα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό ο Αμερικανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Ρόμπερτ Φίσερ. Το περίεργο της υπόθεσης Φίσερ είναι ότι ο παγκόσμιος Τύπος σιωπούσε εδώ και δώδεκα χρόνια, ενώ ο ταλαντούχος Αμερικανός σκακιστής, αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια, ζητούσε επικοινωνία, ήθελε να δώσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε όλο τον κόσμο, παρουσίαζε τις θέσεις του και τα επιχειρήματά του από την ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ, και παράλληλα ζητούσε πολιτικό άσυλο. Η ιστοσελίδα (η οποία τελευταία δεν απαντά...) του Φίσερ είναι: www.Bobbyfischers.net.

Η καταπληκτική αυτή σκακιστική διάνοια, ο Ρόμπερτ Φίσερ, η δύναμη του οποίου ξεπέρασε τα ανθρώπινα όρια μνήμης και αντοχής, νικώντας μια σειρά από Σοβιετικούς Γκραντ Μάστερς - ανάμεσά τους και τον πανίσχυρο παγκόσμιο πρωταθλητή, Τιγκράν Πετροσιάν, - και μάλιστα χωρίς επιτελεία αναλυτών (!!!), αυτή λοιπόν η μοναδική φυσιογνωμία που «σταμάτησε», έστω και μια φορά (1972-75) τους Σοβιετικούς, κατακτώντας τον παγκόσμιο τίτλο, τώρα δεν είναι το «σύμβολο των αμερικανικών αξιών», είναι «καταζητούμενος» και «ανταλλάξιμος» (κατά τους Αμερικανούς βέβαια) με κάποιον λιποτάκτη, του άλλου βρώμικου πολέμου στο Βιετνάμ, ο οποίος κατηγορείται ακόμα από τον αμερικάνικο στρατό...

Σύμφωνα, όμως, με τους αρμόδιους του αεροδρομίου του Τόκιο, ο Φίσερ δε βαρύνεται με κατηγορία στην Ιαπωνία, ούτε σε καμιά άλλη χώρα, υπάρχει μόνο μια εκκρεμότητα, σχετικά με τη λήξη του διαβατηρίου του και έτσι δεν έχει τα νόμιμα έγγραφα παραμονής.

Σκακιστικοί παράγοντες, διάφοροι οργανισμοί, αλλά και χιλιάδες φίλοι και θαυμαστές μέχρι σήμερα του Ρόμπερτ Φίσερ, δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, επικοινωνούν στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο και τον ενθαρρύνουν, ότι η επιθυμία του να βρεθεί μια τρίτη χώρα, φιλική προς αυτόν και να του δώσει πολιτικό άσυλο, θα γίνει πραγματικότητα.

Ορισμένοι αμερικανικοί κύκλοι, πιστεύουν ότι οι Ιάπωνες θα απελάσουν τον Φίσερ και θα δικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκιση και ότι θα του επιβληθεί βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Οι ίδιοι οι Ιάπωνες, όμως, άλλες ευρωπαϊκές καθώς και ασιατικές χώρες υποστηρίζουν ότι δε θα καταδικαστεί ο Φίσερ, γιατί ο αγώνας του με τον Σπάσκι στην Γιουγκοσλαβία το 1992, δεν ήταν εμπορική συναλλαγή, αλλά αθλητική συνάντηση δύο κορυφαίων σκακιστών. Γι' αυτή την αθλητική συνάντηση κατηγορήθηκε ο Φίσερ και εκδόθηκε από τις ΗΠΑ ένταλμα σύλληψής του! Από τότε έχουν δημεύσει την περιουσία του, έχουν κατασχεθεί ο τίτλος του και τα έπαθλά του, παρακρατούνται τα πνευματικά δικαιώματα από τα βιβλία του. Από την πλευρά του, ο Φίσερ έχει δηλώσει: «Οσο υπήρχε ο "ψυχρός πόλεμος" με τη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες ανατολικές χώρες, με χρησιμοποιούσαν, τώρα με πετάνε», «Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές μου και τις επιτυχίες μου στο παγκόσμιο σκάκι απέδειξα ότι οι Αμερικανοί μπορούν και να σκέπτονται και όχι να είναι πάντα με ένα πιστόλι στο χέρι».

Τέλος, για την αμφιβόλου προελεύσεως τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, ο Φίσερ έχει πει ότι αυτό οφείλεται στη λανθασμένη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ