Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πότε θα 'ρθει η «Ανοιξη»;

Το «κοροϊδάκι της δεσποινίδος» Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και το σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο

Ηταν Οκτώβρης του 2000, όταν άνθρωποι του θεάτρου, μαζί τους και ο Χάρολντ Πίντερ, ζητούσαν «Ολυμπιάδα Ελληνικού Θεάτρου». Με πρώτους τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Ζυλ Ντασσέν και τον Αντώνη Σαμαράκη, υποστήριζαν την πρόταση για τη διοργάνωση - στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας - ενός δυναμικού αφιερώματος στο σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο. Πρότειναν τότε, η «Ολυμπιάδα Ελληνικού Θεάτρου» να πραγματοποιηθεί το Μάη του 2004, με παραστάσεις επιχορηγούμενες, μεταφράσεις των έργων και διαφήμιση σε όλα τα έντυπα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ηταν πάρα πολλοί αυτοί που υπέγραφαν το αίτημα και για να μην τα χαλάσουν μαζί τους, «ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τους χρειαστείς» που λένε, εκείνοι που ξεγέλασαν πολύ κόσμο, οι υπεύθυνοι υπουργείου και Πολιτιστικής Ολυμπιάδας κάλεσαν τους καλλιτέχνες και τους ανακοίνωσαν ένα «μεγαλόπνοο» δήθεν πρόγραμμα, που το βάφτισαν «Ανοιξη του σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Εργου», με μεταφράσεις έργων τους που θα προωθούνταν στο εξωτερικό προκειμένου να ανέβουν σε ξένες σκηνές.

Τι σχέση έχει αυτό που ζητούσαν με αυτό που έδωσαν; Καμία. Η αλήθεια είναι ότι έδωσαν ένα «ξεροκόμματο» στους Ελληνες θεατρικούς συγγραφείς για να κατευνάσουν τις «απαιτήσεις» τους. Ετσι δικαιολογούνται τα πολλά «ευχαριστώ» που ακούστηκαν τότε από τους συγγραφείς στο ΥΠΠΟ και στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, τη μέρα της ανακοίνωσης του προγράμματος.

«Πίσω έχει όμως η αχλάδα την ουρά» και σήμερα οι θεατρικοί συγγραφείς έχουν αρχίσει να ανησυχούν, έστω και αργά, έστω κι αν εκφράζουν την «αισιοδοξία» τους.

Ολοκληρώθηκαν τα δύο πρώτα στάδια- φάσεις της «Ανοιξης του Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Εργου», δηλαδή η οργάνωση και ο προγραμματισμός για τη μεταφραστική εργασία και το υλικό ενημέρωσης των 40 έργων που μεταφράστηκαν για το «μεγάλο ταξίδι» τους στο εξωτερικό. Τα 40 έργα είναι μεταφρασμένα και τυπωμένα σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων, με τον ενημερωτικό τους εξοπλισμό, τις περιλήψεις τους, το φωτογραφικό υλικό τους και τις όποιες λεπτομέρειες οι οποίες θα χρειαστούν για τις ενδεχόμενες συνεργασίες που θα πραγματοποιηθούν με τους παράγοντες του εξωτερικού. Και αυτό που αναμένεται τώρα - και που είναι και το πιο σπουδαίο σημείο της προσπάθειας - είναι η τελική έγκριση της 3ης φάσης υλοποίησης της «Ανοιξης» και που αν δε λειτουργήσει αυτή, κινδυνεύει να πάει χαμένη όση εργασία και όση δαπάνη έγινε έως τώρα.

Η Εταιρία, εδώ και τέσσερις μήνες, έχει υποβάλει στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα όλο το σχεδιασμό προώθησης και αξιοποίησης των 40 μεταφρασμένων έργων, τόσο με προτάσεις όσο και με το σχετικό προϋπολογισμό και περιμένει την έγκρισή του για την ενεργοποίηση του προγράμματος. Μάταια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ