Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Νέες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της Νότιας Οσετίας και στρατιωτών της Γεωργίας αναφέρθηκαν χτες στο έδαφος της πρώτης, τρεις ημέρες μετά την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης πυρός. Σύμφωνα με Γεωργιανούς αξιωματούχους αλλά και ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων από τις χτεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν δύο Γεωργιανοί στρατιώτες, ενώ αρκετοί Οσετίοι (πολίτες σε χωριά στα περίχωρα της πρωτεύουσας Τσχινβάλι, αλλά και στρατιώτες) τραυματίστηκαν.

Ποιος ευθύνεται για την παραβίαση της εκεχειρίας παραμένει αδιευκρίνιστο (οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη), ωστόσο όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης που δρα στην περιοχή, συνταγματάρχης Νικολάι Μπαράνοφ, οι «συγκρούσεις πλέον έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται». Λάδι στη φωτιά φάνηκε, πάντως, να ρίχνει ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας Γκιόργκι Μπαραμίτζε που κατηγόρησε τη Νότια Οσετία για τις χτεσινές συγκρούσεις και τόνισε με νόημα ότι «πλέον υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για πόλεμο, αφού οι αυτονομιστές επιδιώκουν τη στρατιωτική αντιπαράθεση». Επίσης, ο Μπαραμίτζε κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τους Ρώσους στρατιώτες ότι υποστηρίζουν τους Οσέτιους.

Στο μεταξύ, χτες, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ζουράμπ Ζβάνια δήλωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Μιχάλ Σαακασβίλι θα αποστείλει επιστολές σε ξένους ηγέτες με την παράκληση να οργανώσουν ένα διεθνές συνέδριο με θέμα την κατάσταση στη Ν. Οσετία. Προφανώς, για να βρεθεί μια «δίκαιη λύση» στο πρόβλημα που η ίδια η Τιφλίδα έχει ανακινήσει σταθερά και μεθοδικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ