Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναμένοντας...

Αντιπροσωπεία της Εθνικής Ιρακινής Συνδιάσκεψης μεταβαίνει στη Νατζάφ για διαπραγματεύσεις με τον Μουκτάντα Σαντρ, ενώ η δοτή κυβέρνηση και οι κατοχικές δυνάμεις απειλούν με «τελική εκκαθαριστική επίθεση»

Κατοχικό όχημα έχει πυρποληθεί στο Σαντρ Σίτι

Associated Press

Κατοχικό όχημα έχει πυρποληθεί στο Σαντρ Σίτι
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Ανησυχητική ηρεμία επικρατούσε, χτες, στη Νατζάφ μετά από το μπαράζ εκρήξεων, τα ξημερώματα, και τις σκληρές μάχες της Κυριακής οπότε και διατάχθηκαν, από τη δοτή ιρακινή κυβέρνηση, όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι να εγκαταλείψουν την πόλη. Θεωρητικώς, στη Νατζάφ σπεύδει αντιπροσωπεία της Εθνικής Ιρακινής Συνδιάσκεψης, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Πρακτικώς, αμερικανικά τανκς παρατάχθηκαν, αργά χτες, γύρω από το ιερό μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί, ενώ η δοτή ιρακινή κυβέρνηση προειδοποίησε με «μια τελική εκκαθαριστική επίθεση κατά των ενόπλων του Μουκτάντα Σαντρ».

Η κατάσταση στη Νατζάφ ήταν το κυρίαρχο θέμα της τριήμερης Εθνικής Συνδιάσκεψης που άρχισε, την Κυριακή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή 1.300 φυλάρχων, θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, με στόχο την ανάδειξη μιας 100μελούς «μεταβατικής» Βουλής. Η προσπάθεια του Ιγιάντ Αλάουι να πείσει ότι «έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας» απέτυχε, καθώς αρκετοί από τους συμμετέχοντες εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση εναντίον του και κατά του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση όσο βομβαρδίζεται η Νατζάφ.

Υπό το βάρος αυτών των πιέσεων, η δοτή κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχτεί την πρόταση σιιτών εκπροσώπων για αποστολή αντιπροσωπείας στη Νατζάφ, η οποία θα διαπραγματευτεί με τον Σαντρ τον ασφαλή αφοπλισμό των μαχητών του και τη μετατροπή του «στρατού του Μεχντί» σε πολιτική οργάνωση. Η αυξανόμενη επιρροή, βέβαια, του Σαντρ και όσων αντιτίθενται στην κατοχή εκτιμάται ότι ήταν και ο βασικότερος παράγοντας της κλιμάκωσης που προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις με στόχο την πλήρη εξολόθρευσή του. Ο στόχος αυτός, όμως, δε φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Γι' αυτό και η δοτή κυβέρνηση, παρά την αποστολή της αντιπροσωπείας, άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται «ευρεία εκκαθαριστική επιχείρηση» στη Νατζάφ. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου παρουσιάζονται 3 συλληφθέντες μαχητές, οι οποίοι δεν είναι Ιρακινοί. Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι «αποδεικνύεται η ανάμειξη ξένων ενόπλων που θέλουν να υποσκάψουν το μέλλον του Ιράκ».

Συνέχεια των σκληρών συγκρούσεων

Στο μεταξύ, την Κυριακή, σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε σιίτες μαχητές και σε κατοχικές δυνάμεις σημειώθηκαν στις πόλεις Χίλα και Χασεμίγια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, συνολικά, 22 Ιρακινοί και να τραυματιστούν περισσότεροι από 20. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στις σουνιτικές πόλεις Σαμάρα και Φαλούτζα, όπου έγιναν και αεροπορικοί βομβαρδισμοί από αμερικανικά αεροσκάφη. Ενας πρώτος απολογισμός αναφέρει 24 Ιρακινούς νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Στη Φαλούτζα, μάλιστα, καταρρίφθηκε και ένα αμερικανικό ελικόπτερο.

«Εκρηκτικά» άρχισε και η Εθνική Συνδιάσκεψη, στη Βαγδάτη, όπου ρουκέτες έπληξαν στόχο πολύ κοντά στον τόπο διεξαγωγής της, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 17. Στη Μπαακούμπα, χτες, από όλμο σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 4. Τα τελευταία 24ωρα, ανακοινώθηκε ότι σε διαφορετικά επεισόδια σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί πεζοναύτες, 1 Ουκρανός και 1 Ολλανδός, ενώ τραυματίστηκαν 4 συμπατριώτες του.

Τέλος, χτες, αξιωματούχοι της δοτής κυβέρνησης υποστήριζαν ότι σιίτες μαχητές πυρπόλησαν πετρελαιοπηγή κοντά στην Αμάρα, του Νοτίου Ιράκ. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι για λόγους ασφαλείας έχει κλείσει ο κεντρικός πετρελαιαγωγός του νότου, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 900 χιλιάδες βαρέλια οι ημερήσιες εξαγωγές.

Περίεργες απαγωγές

Την «αγανάκτησή» της εξέφρασε, χτες, η Τεχεράνη για την απαγωγή Ιρανού διπλωμάτη από μια οργάνωση με την επωνυμία «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ», η οποία απειλεί να τον «τιμωρήσει» εντός 48ώρου, αν δεν απελευθερωθούν οι, περίπου, 500 Ιρακινοί αιχμάλωτοι που υποστηρίζει ότι κρατούνται από το Ιράν από τον ιρανο-ιρακινό πόλεμο. Ιρανοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι θεωρούν «υπεύθυνη» την ιρακινή δοτή κυβέρνηση για την τύχη του.

Στο μεταξύ, μυστήριο καλύπτει την τύχη του Μίσα Γκαρέν, Γάλλου δημοσιογράφου με αμερικανική υπηκοότητα, ειδικευμένου στα ντοκιμαντέρ, που απήχθη, το Σάββατο, από αγνώστους στη Νασιρίγια. Ιρακινοί τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Γκαρέν είχε φωτογραφήσει ιταλικές κατοχικές δυνάμεις να βάλλουν κατά ασθενοφόρων και αμάχων, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων μαχών, και είχε αποστείλει σχετικές φωτογραφίες για δημοσίευση στην Ιταλία, γι' αυτό και διώχτηκε από το στρατόπεδο των καραμπινιέρων στην πόλη. Χτες, εκπρόσωποι των καραμπινιέρων διέψευδαν αυτό το σενάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ