Τρίτη 17 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απεργία πείνας για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης

«Και όλοι να πεθάνουν από την πείνα, δεν πρόκειται να ικανοποιήσω τα αιτήματά τους», σχολιάζει ο αρμόδιος Ισραηλινός υπουργός την απεργία πείνας που άρχισαν, σταδιακά, οι 8.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές

Νεαρός Παλαιστίνιος αγωνίζεται να αποφύγει τα χημικά από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος αγωνίζεται να αποφύγει τα χημικά από τον ισραηλινό στρατό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με ψυχολογικό πόλεμο αποφάσισαν οι ισραηλινές αρχές να αντιμετωπίσουν, κατ' αρχάς, την απεργία πείνας που άρχισαν, την Κυριακή, 1.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, με προοπτική να συμμετάσχει από τα τέλη της εβδομάδας η πλειοψηφία των 8.000 Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους κρατούνται υπό καθεστώς «διοικητικής κράτησης», δηλαδή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί, καν, κατηγορίες.

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους και θέτουν ως βασικά αιτήματά τους την αύξηση της συχνότητας των επισκέψεων των συγγενών τους, τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, την κατάργηση των εξευτελιστικών σωματικών ελέγχων και την εξασφάλιση συχνότερης επαφής με τους συνηγόρους τους, έστω και διαμέσου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Λίγες μέρες νωρίτερα, το αρμόδιο ισραηλινό υπουργείο, το Εσωτερικής Ασφαλείας, είχε δώσει εντολή να απαγορευτούν οι επισκέψεις συγγενών, η προμήθεια τσιγάρων και γλυκών.

Την Κυριακή, αμέσως μετά την ανακοίνωση της έναρξης της απεργίας πείνας, δόθηκε εντολή στους δεσμοφύλακες να κατασχέσουν τηλεοράσεις και ραδιόφωνα μέσα από τα κελιά των κρατουμένων, να μην τους χορηγούν πλέον εφημερίδες και να διακοπούν εντελώς τα επισκεπτήρια. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τσάχι Χανεγκμπί δήλωνε με απερίφραστη κυνικότητα ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους «ακόμη και αν πεθάνουν από την πείνα όλοι».

Χτες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε ορισμένες φυλακές οι δεσμοφύλακες πήραν εντολή να μεταφέρουν ψησταριές στα προαύλια των κτιρίων, να αρχίσουν να ψήνουν και να τρώνε μπροστά στους απεργούς πείνας, από τους οποίους αφαιρέθηκαν τα αποθέματα με αλάτι που είχαν κρατήσει προκειμένου να μην πάθουν αφυδάτωση. Οι διοικήσεις των φυλακών, πάντως, υποστηρίζουν ότι έχουν αποστείλει παντού ιατρικές ομάδες «για να τους πείσουν να φάνε».

Την απεργία πείνας οργανώνουν, από κοινού, και οι 3 παλαιστινιακές μεγάλες οργανώσεις - Τζιχάντ, Χαμάς, Φατάχ - ενώ στα παλαιστινιακά εδάφη έγιναν σε διάφορα σημεία διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους κρατουμένους. Κατά πολλούς Ισραηλινούς αξιωματούχους, στόχος της απεργίας, στην οποία συμμετέχει και ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, είναι να τραβήξει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, γι' αυτό και τους αφαιρέθηκαν τηλεοράσεις και ραδιόφωνα προκειμένου να μην «ενθαρρυνθούν αν δουν θετικές διεθνείς αντιδράσεις».

Νέες επιθέσεις

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ρουκέτες ισραηλινού ελικοπτέρου που έπληξε, χτες το πρωί, περιοχή κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι προσπαθούσαν να εκτοξεύσουν ρουκέτες τύπου «Κασάμ».

Στη Νάμπλους, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, νεκρός έπεσε από ισραηλινά πυρά ένας άοπλος Παλαιστίνιος που προσπάθησε να ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού του. Χτες, κατέληξε, τελικά, και ένας 14χρονος Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά στα μέσα της εβδομάδας.

Την Κυριακή, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινό μεθοριακό φρουρό, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Την ίδια μέρα, το βράδυ, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους στόχους εντός του προσφυγικού καταυλισμού στη Ράφα, χωρίς, όμως, να αναφερθούν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ