Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπούσουλας η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου

Με τη βούλα της ΕΕ ο νέος προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας

Με τη βούλα και της ΕΕ και με άλλοθι τα αναθεωρημένα στοιχεία της λεγόμενης δημοσιονομικής απογραφής, η οποία τελειώνει στις αμέσως επόμενες μέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει έναν ακόμη προϋπολογισμό μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Αρχές του Σεπτέμβρη έρχονται στην Αθήνα και οι ελεγκτές της «Γιούροστατ». Τα εν λόγω στοιχεία θα αξιοποιηθούν από την ΕΕ και θα αποτελέσουν τη βάση για τη «φθινοπωρινή έκθεση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνέχεια είναι παραπάνω από φανερή: «Συστάσεις» για τα ύψος των ελλειμμάτων, τις υπερβάσεις, το δημόσιο χρέος, «προτροπές» για εμβάθυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών», νέες ιδιωτικοποιήσεις κλπ. κλπ.

Είναι απόλυτα φανερό ότι έρχονται νέα μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης του «δημοσιονομικού προβλήματος». Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Φλας» αναφέρθηκε σε «προβλήματα ανταγωνιστικότητας» και στην «ανάγκη» ενίσχυσης και άλλων κλάδων της οικονομίας, πέραν του κατασκευαστικού. Σαν τέτοιους ανέφερε τον τουρισμό, ένα πολύ μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, ειδικότερα τη βιομηχανία τροφίμων, και το χρηματοπιστωτικό τομέα. «Κυβερνητικός προσανατολισμός» είναι η μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (25% από 35% σε ορίζοντα τριετίας) στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων για το σύνολο των κερδών και όχι μόνο στα αδιανέμητα κέρδη τους. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξήσεις σε ορισμένες τουλάχιστον κατηγορίες έμμεσων φόρων επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Ο υπουργός δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γεγονός, που κατά πάσα πιθανότητα, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για αύξηση της έμμεσης φορολογίας στον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά.

Ο Γ. Αλογοσκούφης απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο ύψος των ελλειμμάτων και στο κόστος της Ολυμπιακών Αγώνων. Εκανε λόγο για τη δέσμευση της κυβέρνησης να παρουσιάσει μέχρι το τέλος Αυγούστου τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία που αφορούν στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα και στις λεγόμενες «άσπρες τρύπες», δηλαδή στα «πλεονάσματα» των ασφαλιστικών ταμείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΝΠΔΔ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» είναι πολύ μικρότερη από τα 5,7 δισ. ευρώ που «υπολόγιζε» η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Υποεκτιμημένα θεωρούνται όμως τα «πλεονάσματα» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μέχρι τώρα «σούμα» μειώνει τις «άσπρες τρύπες» τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ. Αντίθετα αρκετά ψηλότερα επανεκτιμώνται οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, οι οποίες σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη «δεν εμφανίζονταν στον προϋπολογισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ