Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΗΛΙΟ
Διαρροή αμμωνίας κατέστρεψε τις σοδειές

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, ζητώντας μέτρα στήριξης των πληγέντων παραγωγών

Τα προβλήματα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου - Β. Σποράδων είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης, «πριν από δέκα περίπου μέρες, στις 11/8/04, στις ψυκτικές εγκαταστάσεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου - Β. Σποράδων, από θραύση του σωλήνα του δικτύου, έγινε μεγάλη διαρροή αμμωνίας, καταστρέφοντας σημαντικές ποσότητες φρούτων φετινής σοδειάς 85 παραγωγών. Η παραπάνω ζημιά δημιουργεί ένα επιπρόσθετο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα τόσο για τους ιδιοκτήτες παραγωγούς των κατεστραμμένων φρούτων όσο και για την Ενωση και την περιοχή γενικότερα».

Συνεχίζοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι «παρά την ασφάλιση των αγροτικών προϊόντων που γίνεται από την Ενωση, οι ασφαλιστικές εταιρίες δε δίνουν κάλυψη για διαρροή αμμωνίας. Επιπλέον η οικονομική κατάσταση των παραγωγών της περιοχής, αλλά και της Ενωσης δεν είναι καλή, λόγω των καιρικών φαινομένων, της ακαρπίας και του αυξημένου κόστους καλλιέργειας. Γίνεται φανερό ότι θα πρέπει άμεσα οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για την αξία των κατεστραμμένων φρούτων τους (με μέση τιμή παραγωγού) που φτάνει τα 170.000 ευρώ. Τα οικονομικά όμως της Ενωσης δεν τον επιτρέπουν».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα της αποζημίωσης των παραγωγών, καλύπτοντας το παραπάνω ποσό, ώστε και οι αγρότες - παραγωγοί και η Ενωση απρόσκοπτα χωρίς οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα να συνεχίσουν το έργο τους;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ