Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα πάντα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Στην «αξιοποίηση του μεταολυμπιακού περιβάλλοντος» στηρίζουν κυβέρνηση και υπουργός Τουρισμού τις ελπίδες τους για την τουριστική ανάπτυξη, που γι' αυτούς σημαίνει αύξηση των κερδών του μεγάλου, ξένου και ντόπιου, κεφαλαίου που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα. Η Κυβερνητική Επιτροπή στη χτεσινή συνεδρίασή της εξέτασε και κατέληξε στην τελική μορφή του νομοσχεδίου για τη σύσταση του υπουργείου Τουρισμού, αλλά η τοποθέτηση της κυβέρνησης στη συνέχεια, μέσω του Δ. Αβραμόπουλου, ήταν αόριστη και γενικόλογη στο πνεύμα και στο γράμμα προηγούμενων δηλώσεων του υπουργού Τουρισμού. Ωστόσο, δεδομένο θεωρείται ότι καθοριστικό ρόλο στο λεγόμενο μεταολυμπιακό περιβάλλον θα παίξει η «Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης», όπως μετονομάστηκε η ΕΤΑ ΑΕ, καθώς θα αναλάβει το ξεπούλημα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας που έχει απομείνει. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χτες και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χ. Κοκκώσης, θα δαπανηθούν 30 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή της χώρας μας, δηλαδή των επιχειρηματιών του τουρισμού!

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, η ΕΤΑ θα υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού, όμως, όπως είπε, «για όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη, είναι εύλογο και αυτονόητο ότι θα συνεργαστούμε με τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης». Τη «συναρμοδιότητα» αυτή δεν την ήθελε ο Δ. Αβραμόπουλος, αλλά η ΕΤΑ είναι βασικός κρίκος για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και σε αυτό τον πρώτο λόγο τον έχουν τα άλλα δύο υπουργεία.

Ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού έχει κάνει σαφές με τις δηλώσεις του ότι η ΕΤΑ θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της όπως και κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ...«διαφάνεια». Αλλά και στο σχέδιο για την εκποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες προβλέπεται η εμπλοκή της ΕΤΑ μαζί με την «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ».

Το νομοσχέδιο πηγαινοερχόταν για πέντε μήνες από υπουργείο σε υπουργείο επειδή οι συναρμόδιοι υπουργοί αρνούνταν, όπως λέγεται, να συναινέσουν στην παράδοση αρμοδιοτήτων στο νέο υπουργείο. Εκτός από την αρμοδιότητα για την ΕΤΑ, «αγκάθι» ήταν και οι απαιτήσεις για χειρισμό από το νέο υπουργείο μεγαλύτερων κονδυλίων και πολεοδομικών θεμάτων. Η απαίτηση αυτή σχετίζεται με τα σχέδια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων με «διευκολύνσεις» και χρηματοδοτήσεις προς τους επενδυτές αποικιακού χαρακτήρα, για να χτίζουν φτηνά, ό,τι, όπου και όσο θέλουν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ