Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΘ
Χωρίς στέγη, κονδύλια, καθηγητές

Οι αποκαταστημένες αποθήκες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που στεγάζουν το Μουσείο Κινηματογράφου
Οι αποκαταστημένες αποθήκες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που στεγάζουν το Μουσείο Κινηματογράφου
Σε αίθουσες που «θα» φτιαχτούν, με καθηγητές που «θα» προσληφθούν και κονδύλια που «θα» δοθούν, ξεκινάει, από φέτος, τη λειτουργία του Τμήματος Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, του πρώτου πανεπιστημιακού τμήματος με αντικείμενο τον κινηματογράφο. Οι 70, περίπου, φοιτητές οι οποίοι πέτυχαν την εισαγωγή τους στο Τμήμα θα περιφέρονται -άγνωστο για πόσον καιρό - στις αποθήκες του λιμανιού, όπου στεγάζεται το Μουσείο Κινηματογράφου και τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο παραχώρησε και την αίθουσα «Παύλος Ζάννας» για την προσωρινή στέγαση του νέου πανεπιστημιακού τμήματος. Κι αυτό, επειδή ο χώρος όπου προβλέθτηκε να στεγαστεί το Τμήμα Κινηματογράφου (πρόκειται για μια παλιά καπναποθήκη στη Σταυρούπολη, έκτασης 10.000 τ.μ., που παραχωρήθηκε στο ΑΠΘ από το υπουργείο Γεωργίας μέσω του ΥΠΠΟ) δεν είναι ακόμα έτοιμο, λόγω έλλειψης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

Η ίδρυση του Τμήματος Κινηματογράφου εντάσσεται στο πρόγραμμα διεύρυνσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα χρηματοδοτηθεί για δυο χρόνια από τα ΕΠΕΑΕΚ. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια αφορούν μόνο στον εξοπλισμό του τμήματος με την απαραίτητη υποδομή και την πληρωμή του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ οι υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες, όπως και της διαμόρφωσης του χώρου στέγασης, βαραίνουν αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνολικά, μέχρι τον Αύγουστο του 2006, η Σύγκλητος του ΑΠΘ διεκδικεί από τα ΕΠΕΑΕΚ 300.000 ευρώ για έξοδα υποδομής και 1.200.000 ευρώ για μισθούς του εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο, στην πλειοψηφία του, θα αποτελείται από επιστημονικούς συνεργάτες, βάσει του ΠΔ 407. Το ύψος της τελικής επιχορήγησης του Τμήματος ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου Παιδείας και ενδέχεται να κυμανθεί κάτω από τις απαιτήσεις του ΑΠΘ και, ούτως ή άλλως, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του τμήματος. Τόσο η έγκριση των κονδυλίων, όσο και η προκήρυξη των θέσεων είναι ακόμα «στα σκαριά» και είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, οπότε τυπικά ξεκινάνε τα μαθήματα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ως προς το πρόγραμμα σπουδών, η φοίτηση στο Τμήμα Κινηματογράφου θα είναι πενταετής και διαιρείται σε τρεις κύκλους σπουδών. Τα πρώτα δυο χρόνια τα μαθήματα θα είναι κοινά για όλους τους φοιτητές, ενώ στο 3ο και 4ο έτος, οι φοιτητές θα παρακολουθούν κατά το ήμισυ κοινά μαθήματα, παράλληλα με τα αντικείμενα της ειδικότητας που θα έχουν επιλέξει από τις αρχές του 3ου έτους. Οι προσφερόμενες κατευθύνσεις είναι: σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνογραφία - ενδυματολογία, ήχος και θεωρία κινηματογράφου και τεχνών εικόνας και ήχου. Το πέμπτο και τελευταίο έτος θα αφιερώνεται στην εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινδυνεύει με έξωση το Τμήμα Δημοσιογραφίας (2014-03-05 00:00:00.0)
Οξυμένα προβλήματα δημιουργεί η υποχρηματοδότηση (2008-01-16 00:00:00.0)
Ακριβή και ανέστια γνώση (2007-11-24 00:00:00.0)
Αλλο ένα τμήμα «στον αέρα» (2005-03-23 00:00:00.0)
Τα ΑΕΙ στο... χορό της επιχειρηματικότητας (2000-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ