Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Οξυμένα προβλήματα δημιουργεί η υποχρηματοδότηση

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου, από το εαρινό εξάμηνο και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να μη λειτουργήσει το ίδρυμα, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, που προστίθενται στα οξυμένα προβλήματα στέγασης του πανεπιστημίου.

Τα παραπάνω δημοσιοποιήθηκαν μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων πρυτανείας και υπουργείου Παιδείας στα μέσα Δεκέμβρη, για την ανανέωση των συμβασιούχων εργαζομένων και την κάλυψη θέσεων σε διδακτικό προσωπικό και με αφορμή απόφαση από το υπουργείο Πολιτισμού, που παραχωρεί χώρο του πανεπιστημίου για άλλη χρήση.

Αδιαμφισβήτητα το κτιριακό και οι συμβασιούχοι είναι από τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που αξιοποιείται για την εντεινόμενη υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου, με σκοπό την επιτάχυνση της λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σοβαρές οι ευθύνες της πρυτανείας

Απέναντι σε αυτή τη διαχρονική αντιεκπαιδευτική πολιτική η πρυτανεία - εκλεγμένη με τη στήριξη των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ - επιχειρεί να αποσείσει τις σοβαρές ευθύνες που της αναλογούν. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν προωθήσει τη στέγαση τμημάτων του ιδρύματος στο Παλαιό Φρούριο, που είχε παραχωρηθεί από την αρχή δημιουργίας του Πανεπιστημίου και παρέδωσαν στο δήμο χώρο που αγοράστηκε αρχικά για στέγαση των φοιτητών για... πάρκινγκ (με το αντίστοιχο βέβαια αντίτιμο καταβολής από τους δημότες). Επίσης, συμφώνησαν για τη χρηματοδότηση των νέων τμημάτων Ηχου Εικόνας και Πληροφορικής μέσω ΕΠΕΑΕΚ (χρηματοδότηση που λήγει το 2008) με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η λειτουργία των Τμημάτων, μεθοδεύουν τη δημιουργία φοιτητικής εστίας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, ενώ την ίδια στιγμή που μιλούν για ελλείψεις προσωπικού, μπλοκάρουν περιπτώσεις μονιμοποίησης καθηγητών μελών ΔΕΠ που τηρούν τις προϋποθέσεις.

Τα παραπάνω, δένουν με τη συμφωνία της πρυτανείας για τις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, τις οποίες προσπαθεί να εφαρμόσει βήμα το βήμα (προσπάθεια επιβολής διδάκτρων σε μεταπτυχιακό του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, προώθηση της «αξιολόγησης» στο τμήμα Μουσικών Σπουδών).

Καταγγέλλουν την υποχρηματοδότηση

Σχετικά με την άσχημη κατάσταση του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Θόδωρος Γούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ότι οφείλεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν. Πολιτική που συνάδει, όπως είπε, με την κρατική υποχρηματοδότηση και την άρνηση να καλυφθούν βασικές λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων, όπως είναι η κάλυψη σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΚΣ σημειώνει πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να φτάσουν τα ιδρύματα σε άσχημη κατάσταση έτσι ώστε ο ιδιώτης να έρθει ως μάννα εξ ουρανού»! Η ΠΚΣ υπογραμμίζει ακόμα, ότι υπάρχουν χρήματα αλλά δε δίνονται για τις πραγματικές ανάγκες της Παιδείας. Και επισημαίνει τις ευθύνες της πρυτανείας για τη «σταθερή συμφωνία της με τους χαμηλούς προϋπολογισμούς της Παιδείας» και τη «σταθερή μέχρι σήμερα υπεράσπιση της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Η ΠΚΣ απαιτεί κάλυψη όλων των αναγκών χρηματοδότησης του πανεπιστημίου από την κυβέρνηση και σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί φοιτητές, εργαζόμενους, σωματεία και φορείς της Κέρκυρας να πάρουν αποφάσεις στήριξης και ενίσχυσης του αγώνα για να μην κλείσει το πανεπιστήμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ