Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τελειώνουν τον ΕΛΓΑ

Οι κυβερνητικοί παράγοντες διαβουλεύονται για το πώς θα εμπαίξουν πιο αποτελεσματικά τους αγροτοκτηνοτρόφους

Το έδαφος για τη διάλυση του ΕΛΓΑ αρχίζει να προετοιμάζει επιμελώς η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγ. Αργύρης, ανακοίνωσε χτες ότι είχε συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και συζήτησαν για τις κατευθύνσεις του συντασσόμενου νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Προστασίας της Αγροτικής Δραστηριότητας (ΕΣΠΑΔ).

Μόνο όμως που ακόμα και σε αυτή τη γενικόλογη ανακοίνωση διαφαίνεται καθαρά η πρακτική κοροϊδίας της κυβέρνησης, αφού οι γενικές κατευθύνσεις για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ έχουν ήδη προαποφασιστεί, στη βάση των εντολών της ΕΕ και του ΠΟΕ. Και το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και έχει ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που προβλέπει παράλληλα την ιδιωτικοποίηση των δασών και των οργανισμών έγγειων βελτιώσεων.

Πίσω από το ΕΣΠΑΔ κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να επιφέρει ένα ακόμα οδυνηρό πλήγμα σε βάρος των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ υποβαθμίζεται και διαλύεται στο όνομα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, δηλαδή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Από την άλλη, η Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του υπουργείου Γεωργίας (ΠΣΕΑ) καταργείται και ενσωματώνεται στον ΕΛΓΑ, ώστε η κυβέρνηση να γλιτώνει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, οι αγρότες θα καλούνται στο εξής να πληρώνουν δυσβάσταχτες εισφορές για να απολαμβάνουν ακόμα μικρότερη ασφαλιστική κάλυψη. Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαναγκαστούν οι αγρότες να πέσουν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, τις οποίες μάλιστα θα επιχορηγεί ο κρατικός προϋπολογισμός!

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ο τίτλος Εθνικό Σύστημα Προστασίας της Αγροτικής Δραστηριότητας υποδηλώνει από μόνος του τις πονηρές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου, για πρώτη φορά εισάγονται οι όροι «αγροτικό εισόδημα» και «καταστροφικός κίνδυνος».

Το πρώτο σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από το «υπόλειμμα» του ΕΛΓΑ, όταν η ζημιά που θα υποστεί ένας αγροτοκτηνοτρόφος θα υπερβαίνει το 30% του συνολικού εισοδήματός του. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, ένας αγρότης που καλλιεργεί βαμβάκι, τεύτλα και στάρι και κηπευτικά, πάθει ζημιά στο βαμβάκι ακόμα και 100%, εφόσον η ζημιά αυτή είναι μικρότερη του 30% του συνολικού εισοδήματος που θα εισπράξει από όλες τις καλλιέργειες μαζί, τότε δε θα δικαιούται αποζημίωσης.

Ο όρος «καταστροφικός κίνδυνος» έρχεται να αντικαταστήσει τον όρο «φυσική καταστροφή» και στον πρώτο προστίθενται άλλοι δύο όροι «κατ' ένταση» και «κατ' έκταση». Δηλαδή, αν ένας κεραυνός, για παράδειγμα, σκοτώσει όλα τα ζώα ενός μεμονωμένου κτηνοτρόφου, τότε τίθεται όρος κατ' έκταση, που σημαίνει ότι οι άλλοι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν έπαθαν ζημιά και έτσι αυτός δε θα δικαιούται αποζημίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ