Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προγραμματισμένο ... «δούλεμα» των αγροτοκτηνοτρόφων

Φτώχεια και ξεκλήρισμα είναι η πραγματική δέσμευση της νέας κυβέρνησης Σημίτη

Προγραμματισμένο δούλεμα των αγροτοκτηνοτρόφων αποτέλεσαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή που διαλάλησαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας.

Απ' όσα είπαν, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η νέα κυβέρνηση Σημίτη θα δώσει ανοδική ώθηση στην υλοποίηση της αντιαγροτικής πολιτικής που επιτάσσουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και ο ΠΟΕ, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Και ακόμα πιο ξεκάθαρα φάνηκε ότι η κυβέρνηση έχει προδιαγράψει μια πολιτική που θα αυξήσει τη φτώχεια και θα επιταχύνει το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Αυτό άλλωστε επιτάσσουν και οι εντολές της «Ατζέντας 2000», τις οποίες η κυβέρνηση τις εμφανίζει υποκριτικά ως δήθεν εργαλεία ανάπτυξης. Και για να πείσει η κυβέρνηση, ξαναρίχνει για πολλοστή φορά τα 9,5 τρισ. δραχμές που θα δοθούν τα επόμενα χρόνια από την «Ατζέντα 2000» και το Γ' ΚΠΣ. Μόνο, όμως, που τα κονδύλια αυτά - που είναι σαφώς μειωμένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια - κάθε άλλο παρά αύξηση του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων και ανάπτυξη της υπαίθρου υπόσχονται. Σε αυτό συνηγορεί και άλλη μια «πονηρή» εξαγγελία της κυβέρνησης, που έγινε διά στόματος υπουργού Γεωργίας και είναι η λεγόμενη πολιτική εξωγεωργικής απασχόλησης και συμπληρωματικής απασχόλησης των αγροτών. Δηλαδή, η κυβέρνηση ομολογεί τεχνηέντως ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να ψάξουν να βρουν άλλη δουλιά. Η ίδια όμως δε διευκρινίζει ποιες είναι οι εξωγεωργικές απασχολήσεις και οι τρόποι να βρεθούν συμπληρωματικά εισοδήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Από τα λεγόμενα του υπουργού Γεωργίας στη Βουλή προκύπτει επίσης ότι η μέγιστη υποκρισία της κυβέρνησης κρύβεται πίσω από το σλόγκαν «βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας» και «εκσυγχρονισμό των θεσμών». Γιατί πίσω από τα λόγια αυτά υπάρχει η δεδομένη πολιτική βούληση για βελτίωση των κερδών των εμποροβιομηχάνων. Το ότι θα συμβεί το δεύτερο φαίνεται και από το τοπίο που διαμορφώνει η κυβέρνηση, ώστε να εξυπηρετηθούν στο ακέραιο οι αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων. Μέσα στη χρονιά που διανύουμε, η κυβέρνηση θα βάλει μπρος τη διάλυση των συνεταιρισμών και τη μετατροπή τους σε ΑΕ, τη σύσταση των διεπαγγελματικών οργανώσεων, καθώς και τη σύσταση διαφόρων εταιριών, όπως οι «Αγροεξαγωγές ΑΕ». Παντού τον έλεγχο θα τον έχουν οι εμποροβιομήχανοι.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, υπό το «φερετζέ» της μετοχοποίησης και της έκδοσης προμετόχων, καθώς και της ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ και των οργανισμών έγγειων βελτιώσεων. Η «εταιριο-λαγνεία» της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό, αφού, όπως εξήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας, θα συσταθούν και εταιρίες διαχείρισης ποσοστώσεων, αγροτοτουρισμού και αγροτικών δεδομένων. Το τελευταίο σε απευθείας σύνδεση με τη δημιουργία δορυφορικού αγροτικού καναλιού, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αποσκοπεί στην πληροφοριακή υποδούλωση των αγροτών σε ένα μηχανισμό προπαγάνδας που λειτουργεί σε όφελος των συμφερόντων των ντόπιων εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών.

Οσο για τους μικρομεσαίους αγρότες, αυτοί θα εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς γίνεται να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να έχουν κάποιο όφελος, αφού το κόστος παραγωγής θα ανεβαίνει και οι τιμές και επιδοτήσεις θα πέφτουν. Επίσης, οι αγρότες θα συνεχίζουν να δέχονται την κοροϊδία κατάμουτρα, αφού θα πασχίζουν να παράγουν όλο και καλύτερα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία όμως θα αγοράζουν εκβιαστικά, με τη στήριξη κυβέρνησης και ΕΕ, όλο και σε πιο χαμηλές τιμές οι εμποροβιομήχανοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ